Z plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku ve dnech 1. - 4. února 2016

Plenární zasedání bylo zahájeno minutou ticha za Miloslava Ransdorfa

Plenární zasedání zahájila minuta ticha za Miloslava Ransdorfa, který dne 22. ledna zemřel ve věku 62 let. Miloslav Ransdorf (GEU/NGL, CZ), který byl zvolen jako poslanec do Evropského parlamentu v roce 2004, působil mimo jiné jako místopředseda Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku a byl také členem Euronestu a delegace pro EU a Ukrajinu, poznamenal předseda Evropského parlamentu Martin Schulz a vyjádřil hlubokou lítost Parlamentu nad ztrátou. Ransdorf byl doktor filozofie a autor několika knih, například o historii reformace a o Karlu Marxovi, dodal.

Komise obhajovala své plány na spravedlivější systém odvodu daní

Firemní daňové úniky představují 50-70 miliard eur za rok. Poslanci se 2. února zabývali plány Komise, jak nastavit zdanění právnických osob v EU spravedlivěji a efektivněji. Někdy jsou to totiž samotné členské státy, které lákají nadnárodní společnosti výhodnými daňovými režimy - jak odhalil skandlál Luxleaks. Parlament zřídil dva zvláštní vyšetřovací výbory a vyzval Komisi, aby podobným praktikám učinila zadost.

Co doporučil parlament vyjednavačům v dohodě o obchodu se službami?

Poslanci tento týden ve Štrasburku formulovali svou představu, jak by měla vypadat dohoda o obchodu se službami (anglická zkratka TiSA). Tato mnohostranná obchodní dohoda si klade za cíl liberalizovat služby mezi dvaceti třemi zeměmi po celém světě. Poslanci probírali vyjednávací mandát s Komisí v pondělí večer a o svém usnesení hlasovali ve středu 3. února.

Reakce na Tuskův návrh

Sociální dávky pro migrující pracovníky ve Velké Británii, poctivost versus populismus a jak zajistit respektování názorů různých zemí o integraci EU byly klíčové otázky, o kterých diskutovali lídři politických skupin Evropského parlamentu během středeční rozpravy, s ohledem na nadcházející referendum o členství VB v EU. Parlament touto diskuzí přispívá do summitu EU, který se koná 18. - 19. února a jenž se zaměří rovněž na migraci. 

K ochraně Schengenu potřebuje EU překonat strach a neshody, tvrdí poslanci

EU potřebuje překonat své paralyzující obavy a neshody a účinně řídit toky migrantů a uprchlíků, řekli mnozí poslanci v úterní plenární rozpravě s nizozemským předsednictvím a Komisí. Uvedli také, že účinná ochrana vnějších hranic EU je zásadní pro ochranu Schengenského bezpasového prostoru. Někteří také vyzvali k nulové toleranci rasistických a násilných útoků, namířených proti migrantům a uprchlíkům.

Georgi Pirinski: „Kdo je zaměstnán načerno, je krácen o základní sociální a pracovní práva."

Nehlášená práce představuje v Evropě velký problém, protože se týká nemalé části ekonomiky. V roce 2012 odpovídala 18,4% HDP v EU. Negativní dopady pociťují jak konkrétní pracovníci, tak podniky a vlády. Poslanci podpořili rozhodnutí, kterým se zřizuje evropská platforma pro posílení spolupráce při předcházení nehlášené práci a odrazování od ní. Jak platforma tohoto cíle dosáhne, vysvětluje v rozhovoru bulharský poslanec ze skupiny progresivní aliance socialistů a demokratů Georgi Pirinsky.

Parlament nebude vetovat nové emisní limity pro motorová vozidla

Poslanci ve středu zamítli výzvu vetovat plán na dočasné zvýšení emisních limitů oxidu dusíku (NOx) pro vozidla s naftovým motorem poté, co Evropská komise slíbila doložku o přezkumu a předložila dlouhodobý legislativní návrh na vylepšení režimu EU ke schvalování motorových vozidel. Stalo se tak po nátlaku ze strany Parlamentu v návaznosti na skandál Volkswagen.

Poslanci diskutovali o reformách, které by měly udržet Spojené království v EU

Jaká bude budoucnost Velké Británie v Evropě? Den poté, co předseda Evropské rady Donald Tusk zveřejnil návrhy reagující na britské požadavky reforem, o nich měli poslanci příležitost diskutovat. Většina lídrů politických skupin Evropského parlamentu v debatě na plénu zdůraznila, že setrvání Británie v EU by bylo lepší variantou jak pro ostrovní království, tak pro ostatní členské státy. Některé reformy, které jsou za tím účelem požadovány, poslanci nicméně zpochybnili.

Europoslanci požadují nulovou toleranci útoků páchaných na ženách

Poslanci ve středu večer s komisařkou Corinou Creţuovou probrali problematiku sexuálního obtěžování a násilí páchané na ženách na veřejných prostranstvích. Vše se musí udělat pro to, aby pachatelé byli dopadeni a přivedeni před soud bez ohledu na jejich kulturu nebo původ, naléhali poslanci. Znovu vznesli svůj požadavek o směrnici EU pro boj proti násilí na ženách, jak Parlament žádal v 2014. Tvrdí, že co se týče odstranění násilí na ženách, nedošlo k velkému pokroku a vyzývají členské státy EU, aby co nejdříve schválily Istanbulskou úmluvu, kterou 16 z 28 států ji ještě neschválilo.

„Když budeme odvážní a odhodlaní, migrační krizi zvládneme,“ řekl estonský prezident Toomas Hendrik Ilves.

Estonský prezident Toomas Hendrik Ilves hovořil tento týden na plénu Evropského parlamentu a zaměřil se na dvě aktuální témata: uprchlickou krizi a jednotný digitální trh. Apeloval na poslance, že v dnešní pohnuté době je potřeba zanechat nerozhodnosti i osočování a přestat se vyhýbat zodpovědnosti a naopak sebrat síly a semknout se.

Zdrojem: Informační kancelář Evropského parlamentu v České republice

Datum: 5.2.2016

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]