Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim

Předseda vlády Slovenské republiky Peter Pellegrini se v úterý jako osmnáctý lídr členského státu EU zapojí od 10:00 hodin do diskuze s poslanci a zástupci Evropské komise o budoucnosti Unie

Slovenský premiér spolu s předsedou EP Antoniem Tajanim předstoupí po rozpravě před novináře. Jejich společná tisková konference je naplánována na 12:30 hod. před protokolární místností EP ve Štrasburku.

Peter Pellegrini zavítá do Evropského parlamentu, aby se s poslanci jako osmnáctý lídr státu podělil o svou vizi reformy fungování Unie. Série rozprav o budoucnosti EU mezi hlavami států a vlád Unie na jedné straně a poslanci EP na straně druhé odstartovala v lednu 2018.

 

Rozprava o prioritách březnového summitu EU

Poslanci ve středu představí svá očekávání od blížícího se Summitu EU, který proběhne ve dnech 21. - 22. března.

Rozpravy se zúčastní i zástupci rumunského předsednictví Rady (ministrů) EU a Evropské komise.

Jarní zasedání Evropské rady se tradičně věnuje otázkám zaměstnanosti, růstu a konkurenceschopnosti. Lídři EU však budou diskutovat i o dlouhodobé strategii EU v oblasti boje proti klimatickým změnám.

Hlavy států a vlád se také zaměří na zahraniční věci, a to zejména v souvislosti s blížícím se summitem EU-Čína, který je plánován na 9. dubna. Diskutovat by měly také o možnostech boje proti dezinformacím a ochrany demokratické integrity evropských a vnitrostátních voleb v celé EU.

Poslanci se v rámci rozpravy pravděpodobně vyjádří k výsledkům hlasování dolní komory britského parlamentu k dohodě o brexitu, které je plánováno na 12. března, a zhodnotí také jeho dopady.

 

Zmírnění dopadů případného tvrdého brexitu na občany a podniky v EU

EP ve středu přijme legislativu, která má minimalizovat negativní dopady případného tvrdého brexitu v oblasti dopravy, sociálního zabezpečení, rybolovu a programu Erasmus.

Evropská komise na základě výzvy Evropského parlamentu a Rady (ministrů) EU předložila návrh opatření, která by v případě, že se Spojené království rozhodne opustit Evropskou unii bez dohody, měla zmírnit negativní dopady takového brexitu.

Nouzová opatření nezachovají benefity, které přináší členství země v Evropské unii, nepřináší ani výhody přechodného období. Platnost opatření bude časově omezená. Přijatá budou jednostranně Evropskou unií, uplatňovat by se však měla pouze za předpokladu, že Spojené království recipročně přijme podobná opatření.

 

Opatření na ochranu klimatu: Plány EU do roku 2050

Dlouhodobé cíle EU v oblasti snižování emisí skleníkových plynů budou ve středu předmětem plenární rozpravy se zástupci Rady a Komise a ve čtvrtek i usnesení.

Rozprava je reakcí na dokument Evropské komise z 28. listopadu 2018, který představuje možné scénáře implementace Pařížské klimatické dohody. Parlament následně přijme usnesení, jehož součástí by měla být doporučení poslanců. Evropská rada by se ke strategii měla vyjádřit ještě tento rok.


Kybernetická bezpečnost: Opatření na odvrácení hrozby z Číny

Bezpečnostní hrozby vyplývající ze sílící technologické přítomnosti Číny v EU budou v úterý předmětem nezávazného usnesení. Hlasovat se bude i o aktu o kybernetické bezpečnosti.

Posilování technologické přítomnosti Číny v Evropské unii představuje vážnou bezpečnostní hrozbu, která vyžaduje okamžité kroky na úrovni EU. Vyplývá z návrhu nelegislativního usnesení, o jehož konečném znění budou poslanci hlasovat v úterý.

Plénum by se v úterý mělo vyjádřit i k návrhu aktu o kybernetické bezpečnosti. Předložený text počítá se zavedením evropských certifikátů kybernetické bezpečnosti pro produkty, procesy a služby. Navrhuje také prodloužit mandát Evropské agentury pro bezpečnost sítí a informací (ENISA) a přidělit jí více zdrojů, aby mohla lépe naplňovat cíle své činnosti.

Parlament bude ve středu hlasovat i o návrhu na zřízení kompetenčního centra EU v oblasti kybernetické bezpečnosti.

  

Potlačování nepřátelské propagandy před evropskými volbami

Návrhy zaměřené na ochranu evropských demokracií před zahraničními aktéry, kteří šíří dezinformace či zneužívají osobní data, budou předmětem hlasování v úterý a ve středu.

Parlament se bude v úterý zabývat legislativním návrhem, který by zavedl finanční postihy pro celoevropské politické strany a nadace za záměrné porušování předpisů týkajících se ochrany údajů.

Nedávný skandál společností Facebook a Cambridge Analytica ukázal, jak může zneužívání osobních informací zasáhnout do demokratických procesů. Nová pravidla, na kterých se již neformálně dohodli vyjednavači EP a Rady (ministrů) EU, by měla vstoupit v platnost před květnovými volbami do Evropského parlamentu.

Ve středu budou poslanci hlasovat o usnesení, jehož cílem je zhodnotit dosavadní úsilí EU v boji proti nepřátelské propagandě zahraničních aktérů. Očekává se, že poslanci zároveň podpoří využívání nových technologií, které by mohly pomoci potlačovat propagandu a falešné účty na sociálních sítích.

Předložený text usnesení také důrazně odsuzuje stále agresivnější pokusy Ruska, Číny, Íránu a Severní Koreje oslabit normativní základy a zásady evropských demokracií a svrchovanost zemí Východního partnerství prostřednictvím kroků zaměřených na podporu extremistických hnutí a ovlivňování voleb.

 

Budoucí vztahy EU s Ruskem: Stanovisko EP

EU by měla být otevřená možnosti zavedení dalších sankcí, pokud Rusko nepřestane porušovat mezinárodní právo. Vyplývá to z návrhu usnesení, o kterém budou poslanci hlasovat v úterý.

Předložený text navrhuje přehodnocení dohody o partnerství a spolupráci (DPS) mezi EU a Ruskem a omezení vzájemné spolupráce v oblasti společných zájmů, například při boji proti terorismu či klimatickým změnám.

Prohloubení vzájemných vztahů by mělo být podle návrhu usnesení možné pouze za předpokladu, že Rusko začne plně implementovat takzvané dohody z Minsku s cílem ukončit válku na východní Ukrajině a začne respektovat mezinárodní právo.

EU by měla být mezitím připravena rozšířit sankce vůči Rusku, zejména ty, které jsou zaměřeny na jednotlivce, uvádí předložený text. Zároveň však dodává, že sankce by měly být úměrné hrozbě, kterou dnes Rusko představuje.

 

EP se vyjádří k obchodním jednáním mezi EU a USA

Parlament ve čtvrtek rozhodne, zda a za jakých podmínek podpoří zahájení omezených obchodních jednání se Spojenými státy.

Samotné rozhovory jsou podle poslanců z Výboru EP pro mezinárodní obchod (INTA) v zájmu občanů a podniků v EU, protože by mohly přispět ke snížení napětí v obchodních vztazích mezi EU a USA.

Výbor proto doporučil zahájení jednání na základě současných vyjednávacích mandátů v oblastech průmyslových cel a posuzování shody, která navrhla Evropská komise. Dosažení omezené obchodní dohody by však podle poslanců mělo být podmíněno zrušením současných cel ze strany USA na ocel a hliník z EU a zakomponováním automobilů a automobilových součástek do obchodních jednání.

 

Zdroj: Tiskové oddělení Evropského parlamentu

 

Datum: 11.3.2019

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]