Newsletter z plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku 9. - 12. února 2015

Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 9. - 12. února 2015 projednal následující témata:

Mírový plán pro Ukrajinu: Minsk II musí přinést výsledky, řekli poslanci

Mírová iniciativa kancléřky Merkelové a prezidenta Hollanda a zejména středeční jednání lídrů Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska v Minsku o hledání cesty z krize byly hlavními body rozpravy poslanců s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou v úterý podvečer.

Boj proti terorismu: poslanci diskutovali o prioritách před summitem EU

Poslanci ve středeční rozpravě s předsedou Komise J.-C. Junckerem a Z. Kalnina-Lukasevicovou, lotyšskou státní tajemnicí pro evropské záležitosti, představili své podněty k případným unijním opatřením na boj proti terorismu. Parlament hlasoval o usnesení k této otázce ve středu na plénu. Boj proti terorismu byl také hlavním tématem neformálního setkání hlav států a vlád v Bruselu dne 12. února. K dalším tématům by měla patřit hospodářská a měnová unie a situace na Ukrajině.

Jmenná evidence cestujících (PNR) a ochrana dat musí jít ruku v ruce, říká EP

Hlavními nástroji na ochranu EU před teroristickými útoky a zároveň zajištění práv občanů by dle europoslanců měly být programy na prevenci radikalizace, posílení kontrol na vnějších hranicích schengenského prostoru a lepší výměna informací mezi členskými státy. Ve schváleném usnesení poslanci vyzývají členské státy, aby pokročily v práci na balíčku na ochranu údajů tak, aby jednání o jmenné evidenci cestujících mohla probíhat souběžně a vést k přijetí soudržného souboru opatření.

Evropský parlament obnoví vyšetřování aktivit CIA na území EU

Výbory Evropského parlamentu pro občanské svobody, zahraniční věci a lidská práva obnoví ve světle nových odhalení Senátu USA o využívání mučení ze strany CIA vyšetřování údajné přepravy a nezákonného zadržování vězňů v členských státech EU. Vyplývá to z usnesení, které ve středu schválil Evropský parlament. Poslanci zároveň opětovně vyzvali členské státy, kterých se obvinění týkají, k vnitrostátnímu vyšetřování a potrestání osob, které byly do těchto operací zapojeny. 

Poslanci žádají označování země původu masa u zpracovaných potravin

Maso využívané jako složka zpracovaných potravin, například lasagní, by mělo podléhat podobným pravidlům na označování země původu jako čerstvé hovězí, uvedli ve středu poslanci Evropského parlamentu. V usnesení vyzvali Evropskou komisi, aby předložila legislativní návrh, který by přispěl k obnovení důvěry spotřebitelů po skandálu s koňským masem a dalšími případy potravinových podvodů.

Správa internetu: jak zajistit, aby internet zůstal skutečně globálním prostředkem

Technické normy a fungování internetu patří mezi témata, o kterých každoročně diskutuje Fórum pro správu internetu (IGF). IGF, zřízené Organizací spojených národů, je fórem mnoha zainteresovaných stran. Letos končí jeho současný mandát. Evropský parlament chce tuto důležitou platformu zachovat, a proto přijal ve středu usnesení, ve kterém "vyzývá OSN, aby obnovila mandát IGF a posílilo jeho zdroje".

Poslanci vyzývají k lepšímu sledování dodržování základních práv v EU

Poslanci ve středu 11. února diskutovali s místopředsedou Komise Fransem Timmermansem a lotyšskou státní tajemnicí pro evropské záležitosti Zandou Kalnina-Lukaševicovou o návrzích na rámec EU pro demokracii, právní stát a základní práva, jež by měl zhodnotit, zda členské státy dodržují své povinnosti v těchto oblastech.

Evropský parlament zřizuje zvláštní výbor pro daňová rozhodnutí

Evropský parlament ve čtvrtek schválil rozhodnutí o zřízení zvláštního výboru "pro rozhodnutí o daňovém režimu a jiná opatření podobná svojí povahou nebo účinkem", jež přijaly členské státy EU. Výbor, který bude mít 45 členů a bude mít za cíl připravit doporučení do budoucna, je zřízen na počáteční období šesti měsíců.

Humanitární krize v Iráku a Sýrii: EP volá po posílení pomoci

Mezinárodní společenství musí splnit své závazky na posílení humanitární pomoci milionům osob trpícím v důsledku krizí v Iráku a Sýrii, uvedli poslanci Evropského parlamentu ve čtvrtek schváleném usnesení. Parlament rovněž vyzval EU, aby zvážila svolání dárcovské konference a zdůraznil, že k porážce tak zvaného "Islámského státu" (ISIL/DAIŠ) je potřeba politická přeměna v Sýrii a inkluzivní vláda v Iráku.

Zdrojem Informační kancelář Evropského parlamentu v ČR

Datum: 13.2.2015

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]