Newsletter plenárního zasedání ve Štrasburku ve dnech 24. - 27. listopadu 2014

Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 24. - 27. listopadu 2014 projednal následující témata:

 

Zahájení zasedání: předseda Schulz odsoudil útok na synagogu v Jeruzalémě

Předseda EP Martin Schulz odsoudil útok na synagogu v Jeruzalémě z minulého týdne, který si vyžádal pět životů a zranění mnoha dalších osob. Vyzval rovněž všechny strany, aby zastavily "nesmyslné zabíjení" a místo něj se podílely na dialogu. Dodal, že útok z minulého týdne byl "útokem proti míru".

Rozpočet EU: Parlament vyzývá členské státy k zaplacení účtů a k dohodě

Poslanci dali v úterní rozpravě najevo své zklamání z toho, že nebylo dosaženo dohody s Radou o doplnění rozpočtových prostředků EU na rok 2014 a o novém rozpočtu na rok 2015. Vyzvali členské státy EU, aby projevily politickou vůli k řešení neustále rostoucího počtu nezaplacených faktur za rok 2014. Jednání budou opět pokračovat poté, co bude 28. listopadu představen nový návrh rozpočtu.

Papež František promluvil v Evropském parlamentu "ke všem evropským občanům"

Ochrana lidské důstojnosti byla hlavním tématem úterního slavnostního projevu papeže Františka ke členům Evropského parlamentu. Papež ve svém projevu, ve kterém vyzval Evropu, aby "znovuobjevila to nejlepší ze sebe sama," zdůraznil také otázky imigrace, ochrany životního prostředí a podpory lidských práv a demokracie.

Nositel Sacharovovy ceny Denis Mukwege: "Ženské tělo se stalo opravdovým bitevním polem"

"Ženské tělo se stalo opravdovým bitevním polem a znásilnění se používá jako válečná zbraň," řekl konžský lékař Denis Mukwege, když ve středu 26. listopadu přijímal ve Štrasburku Sacharovovu cenu za svobodu myšlení za rok 2014. Evropský parlament Dr. Mukwegeho ocenil za to, že svůj život zasvětil tisícům obětí znásilnění a brutálního sexuálního násilí, které je pácháno během konfliktu v Demokratické republice Kongo.

Investiční balík v hodnotě 315 miliard EUR k nastartování ekonomiky EU

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve středu oznámil vytvoření nového strategického investičního fondu EU, jehož cílem je v následujících třech letech mobilizovat alespoň 315 miliard EUR investic k nastartování ekonomiky EU. Po jeho představení v plenární rozpravě poslanci z většiny poslaneckých skupin návrh podpořili, ale vyzvali rovněž k přijetí rychlých prorůstových opatření.

Poslanci velkou většinou zamítli návrh na vyslovení nedůvěry Komisi

Evropský parlament ve čtvrtek zamítnul návrh na vyslovení nedůvěry Evropské komisi vedené Jean-Claudem Junckerem. Proti návrhu hlasovalo 461 poslanců, 101 hlasovalo pro a 88 se zdrželo hlasování. Návrh byl podán 76 poslanci skupiny EFDD a nezařazených poslanců v návaznosti na plenární rozpravu s Jean-Claudem Junckerem k tzv. "Lux leaks" z 12. listopadu. Rozprava o návrhu proběhla v pondělí 24. listopadu.

Internetové vyhledávače a cloudy v hledáčku poslanců

Evropský parlament ve čtvrtek vyzval členské státy EU a Evropskou komisi, aby prolomily bariéry růstu jednotného digitálního trhu EU. Poslanci zdůraznili, že je potřeba předcházet zneužívání dominantního postavení na trhu internetových společností, a to zejména prostřednictvím řádného prosazování unijních předpisů v oblasti hospodářské soutěže. Komise by dle poslanců měla zvážit návrhy na oddělení vyhledávačů od ostatních komerčních služeb.

Poslanci v debatě o boji proti násilí páchanému na ženách: musíme jednat hned teď

25. listopad byl Mezinárodním dnem za odstranění násilí páchaného na ženách a ve stejný den se tomuto tématu věnoval v plenární rozpravě i Evropský parlament. Ten ve svém únorovém usnesení vyzval Evropskou komisi, aby předložila návrh legislativního aktu o boji proti násilí páchanému na ženách. Během rozpravy se poslanci ptali komisařky pro rovnost žen a mužů Věry Jourové na opatření, která chce Evropská komise přijmout.


Datum: 28.11.2014

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]