Newsletter: Plenární zasedání EP 7. - 10. března 2016 ve Štrasburku

Na svém plenárním zasedání ve dnech 7. - 10. března se budou poslanci Evropského parlamentu věnovat mimo jiné těmto tématům:

Dohoda o reformě mezi EU a VB k projednání s Tuskem a Junckerem

Poslanci okomentují změny, které lídři EU uznaly pro VB a které byly podmínkou pro setrvání VB v EU, a jejich následky pro EU, v debatě s předsedou Rady Donaldem Tuskem a předsedou Komise Jeanem-Claudem Junckerem ve středu v 15:00.

Na pořadu jednání rozpravy o závěrech EU summitu z 18. a 19. února budou i dalšítémata, obzvláště nedávný vývoj událostí v Sýrii a kontroverzní reakce členských států naprobíhající migrační a uprchlickou krizi, stejně tak jako pokrok v provedení společného postupu, jenž lídři EU schválili v prosinci. 

Lepší shoda uchazečů o zaměstnání a volných pracovních míst v celé Evropě

O návrhu zákona na přeměnu Evropské sítě služeb zaměstnanosti (EURES) s celounijní databázi uchazečů o zaměstnání a volných pracovních místech budou poslanci jednat ve středu a hlasovat ve čtvrtek. Cílem je bojovat proti nezaměstnanosti, a to zvýšením shody nabídky a poptávky. Upravená pravidla, na kterých se parlament již dohodl s Radou, také dají větší prostor "sociálním partnerům" (zaměstnavatelům a odborům) a zaměří se na přeshraniční kraje a mladé lidi.

Nový, chytřejší portál EURES by měl životopisy automaticky přiřazovat k vhodným pracovním nabídkám. Všechny nabídky veřejných úřadů členských států budou v rámci celé EU také automaticky dostupné na internetovém portálu. Automatické párování nabídek s poptávkami bude pro uchazeče bezplatné. Nemělo by docházet k diskriminaci na základě jejich státní příslušnosti, pokud jde o zaměstnanost, plat a jiné pracovní podmínky; přístup pro osoby se zdravotním postižením bude také muset být zajištěn.

Zpravodajům Parlamentu, včele s Heinzem K. Beckerem (ELS, AT), se síť podařilo rozšířit tím, že se k ní nyní mohou připojit i soukromé organizace, v případě, že poskytují podpůrné služby pro zaměstnance i zaměstnavatele. Zpravodajové také přidali pozměňovací návrhy na podpoření přeshraničního trhu práce.

Cigarety: fungují protipašerácké dohody s tabákovými firmami?

Poslanci chtějí vědět, jestli se díky dohodám EU se čtyřmi největšími tabákovými firmami podařilo zakročit proti padělání a pašeráctví cigaret, ještě předtím než se prodlouží dohoda s Philip Morris International (PMI), která vyprší v červenci 2016. Ve čtvrtek ráno se zeptají Komise, jak je na tom s hodnocením, kdo z těchto dohod těží nejvíce, které mělo být hotové loni v prosinci. V rámci těchto dohod čtyři firmy souhlasily společně zaplatit EU a jejím členským státům částku v hodnotě 2.15 miliard dolarů výměnou za to, že zastaví soudní řízení kvůli clu, o které přišly v důsledku nelegálního trhu s cigaretami. Firmy také souhlasily aktivně bojovat proti pašeráctví a padělkům tabákových výrobků.

Ještě než EU obnoví dvanáctiletou dohodu s PMI, která vyprší v červenci 2016, poslanci očekávají, že Komise předloží již opožděné hodnocení kladů a záporů smlouvy. Požadují také jasný statistický důkaz, že smlouvy opravdu přispívají k omezení pašeráctví značek, kterých se smlouva týká, a chtějí být informováni o postupu jednání. Jelikož 90% příjmu z těchto dohod jde členským státům a 10% do rozpočtu EU jako vlastní zdroje, poslanci také chtějí vědět, jak budou budoucí platby sdíleny.

Boj proti obchodování se zvířaty : lepší výměna informací

O celounijním sdílení údajů o registraci koček a psů se bude hlasovat ve čtvrtek, ve spojitosti s rostoucími obavami z velikosti nezákonného obchodu s domácími mazlíčky, kdy jsou zvířata často chována ve špatných podmínkách a který zvyšuje riziko šíření nákaz. Obchodování s mazlíčky je stále více spojené s organizovaným zločinem a podle odhadů nyní tvoří třetí nejvýnosnější nezákonný obchod v rámci EU, po narkotikách a zbraních. Podle poslanců také představuje riziko pro veřejné zdraví.


Datum: 6.3.2016

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]