Newsletter: Plenární zasedání EP 5. - 8. října 2015 ve Štrasburku

Na svém plenárním zasedání ve dnech 5. - 8. října 2015 projednají poslanci Evropského parlamentu mimo jiné tato témata: 


Rozprava o stavu EU s Angelou Merkelovou a François Hollandem

Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová ve středu uskuteční oficiální návštěvu Parlamentu. Tato vysoce symbolická návštěva 25 let po sjednocení Německa a 26 let po pádu Berlínské zdi připomene projevy François Mitterranda a Helmuta Kohla, kteří k EP společně promluvili v listopadu 1989. François Hollande a Angela Merkelová pronesou projev k plénu coby členové Evropské rady a budou od 15h do 17h diskutovat o současném stavu EU s předsedy politických skupin.

 

Španělský král Felipe VI. promluví ve středu k Parlamentu 

Španělský král Felipe pronese ve středu v poledne slavnostní projev k plénu Evropského parlamentu. Po jeho návštěvě v Bruselu ze dne 15. dubna tohoto roku půjde o jeho druhou návštěvu Parlamentu od června 2014, kdy usedl na trůn. Jeho otec Juan Carlos I. promluvil k Parlamentu dvakrát – poprvé v roce 1986, několik měsíců po přistoupení Španělska k Evropským společenstvím, a v roce 1998.

 

Rozprava o výsledcích summitu k uprchlické krizi 

Poslanci budou v úterý od 9:00 diskutovat s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem o opatřeních na řešení bezprecedentní uprchlické krize, na kterých se dohodli vedoucí představitelé států EU na neformálním summitu dne 23. září. Poslanci se budou humanitární situaci uprchlíků v EU a v sousedních zemích věnovat také v samostatné rozpravě, rovněž v úterý.


Automobilový průmysl: rozprava o manipulacích s emisními testy 

Parlament bude v úterý odpoledne diskutovat o rozvíjejícím se skandálu ohledně podvodů s emisemi automobilů společnosti Volkswagen. V otázce k ústnímu zodpovězení komisařkou Elżbietou Bieńkowskou chtějí poslanci vědět, zda k manipulacím s testy emisí docházelo jak v USA, tak v Evropě, zda se podvody týkají i jiných emisí než NOx či dokonce CO2 a jak hodlá Komise zlepšit testování emisí v EU.


Lepší pravidla pro platební služby

Poslanci by měli ve čtvrtek schválit nová pravidla o platebních službách, která by měla posílit bezpečnost, rozšířit možnosti volby pro spotřebitele a pomoci udržet krok s inovacemi. Cílem pravidel, na jejichž znění se již poslanci neformálně dohodli s ministry členských států v květnu, je snížit náklady na platební služby díky posílení konkurence a podpory inovací, mezi něž patří mobilní a online platby.


Parlament vyzve k lepší ochraně tradičních výrobků

Unijní ochrana zeměpisných označení by měla být rozšířena ze zemědělských produktů i na místně vyráběné a rukodělné výrobky založené na tradičním knowhow. Uvádí se tak v návrhu usnesení, o kterém budou poslanci hlasovat v úterý. Návrh rovněž vyzývá Komisi, aby za tímto účelem bezodkladně předložila legislativní návrh.


Čistější střední spalovací zařízení

Poslanci budou ve středu hlasovat o návrhu na omezení emisí oxidu siřičitého a oxidů dusíku ze středních spalovacích zařízení. Mezi ta patří generátory elektřiny či průmyslové tepelné systémy. Na limitech se již neformálně poslanci dohodli s ministry unijních zemí. Členské státy však budou muset posoudit, zda není v oblastech, kde dochází k porušování unijních norem kvality ovzduší potřeba zavést limity přísnější.


Zdrojem: Tiskové oddělení Evropského parlamentu

Datum: 5.10.2015

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]