Newsletter: Plenární zasedání EP 1. - 4. února ve Štrasburku

Na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 1. - 4. února 2016 se poslanci Evropského parlamentu budou věnovat mimo jiné těmto otázkám:

 

Rozprava o uprchlících, hraničních kontrolách a budoucnosti Schengenu

Poslanci budou v úterý odpoledne s prvním místopředsedou Komise Fransem Timmermansem debatovat o uprchlické krizi a hraničních kontrolách, a to jak na vnějších hranicích EU, tak v rámci Schengenského bezpasového prostoru. Evropská komise dne 27. ledna varovala, že by mohly být znovu zavedeny kontroly, po dobu až do dvou let, v případě, že Řecko nevyřeší některé "vážné nedostatky" ve správě svých vnějších hranic.

 

Předsummitová rozprava: migrace a britské referendum o EU

Poslanci vyjádří své stanovisko k migraci a nadcházejícímu referendu VB o tom, zda zůstat či vystoupit z EU, v rozpravě ve středu ráno před summitem Evropské rady 18. a 19. února. Mezi účastníky rozpravy bude předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders za nizozemské předsednictví. 


Komise předloží návrh o daních z příjmů právnických osob

Komisař pro daně Pierre Moscovici představí během úterní odpolední rozpravy nejnovější návrhy Komise ohledně daní z příjmů právnických osob. Patří mezi ně návrh Rady na směrnici pro čelení oslabování daňové základny a přesouvání zisků (tzv. base erosion and profit shifting - BEPS), jenž navazuje na akční plán OECD pro zdanění právnických osob. 

 

Poslanci se chystají prověřit předsedu ECB Maria Draghiho v pondělní plenární rozpravě

Předseda Evropské centrální banky Mario Draghi bude ve Štrasburku v pondělí odpoledne s poslanci EP debatovat o výroční zprávě ECB pro rok 2014.

 

Parlament stanoví své požadavky pro dohodu o obchodu se službami (TiSA)

Rozhovory o dohodě o obchodu se službami (TiSA), se zeměmi, jenž představují 70% světového obchodu se službami, by měla dát podnikům EU více příležitostí k poskytování služeb ve třetích zemích, v oblastech jako je doprava a telekomunikace. Veřejné a audiovizuální služby EU by zároveň neměly být otevřeny konkurenci, tvrdí poslanci v návrzích doporučení, o kterých budou debatovat v pondělí a hlasovat ve středu.

 

Hlasování o námitkách k novým emisním limitům pro vozidla s naftovým motorem

O návrhu vetovat návrh rozhodnutí zvýšit emisní limity pro vozidla s naftovým motorem pro oxidy dusíku až na 110%, až se zavede dlouho očekávaný test emisí při skutečné jízdě (RDE), se bude hlasovat ve středu. Výbor pro životní prostředí tvrdí, že by Parlament měl plány na zmírnění limitů vetovat, jelikož to oslabuje prosazování stávajících EU standardů. Záležitost byla projednávána na lednovém plenárním zasedání. 

 

Status "tržního hospodářství" pro Čínu: co má EU v plánu?

Rozprava s komisařkou pro obchod Cecilií Malmströmovou o tom, zda by EU měla uznat Čínu jako "tržní hospodářství" se bude konat v pondělí odpoledne. Poslance znepokojuje, že Evropský parlament ještě nebyl konzultován, přitom by v případě, že by se EU rozhodla Číně status tržního hospodářství uznat, musel spolurozhodovat o jakýchkoliv potřebných změnách v právních předpisech EU. 

 

Další 3 miliardy eur na uprchlický nástroj pro Turecko: otázky financování

V úterní rozpravě poslanci položí otázky o zhruba třech miliardách eur financování z národních rozpočtů a rozpočtu EU pro navržený nástroj na podporu syrských uprchlíků v Turecku. Poslanci se Evropské komise pravděpodobně zeptají, odkud část rozpočtu půjde, k jaké částce se jednotlivé členské státy prozatím zavázaly a jak bude zajištěno, aby byly peníze efektivně směrovány tak, aby naplnily potřeby uprchlíků.

 

Poslanci požadují nulovou toleranci násilí na ženách

V návaznosti na nedávné útoky na ženy v Kolíně na Rýnem (Německo) a jiných místech EU, poslanci ve středu večer proberou otázku sexuálního harašení a násilí na ženách ve veřejných prostorech. V středeční rozpravě se poslanci obrátí na Komisi a Radu s otázkou, jaké kroky plánují podniknout, aby se zabránilo genderovému násilí na ženách v EU. Usnesení, o kterém se ve středu bude hlasovat, pobídne Komisi, aby předložila “Nový dokument strategie pro genderovou rovnost a práva žen 2015”.

Zdrojem: Tiskové oddělení Evropského parlamentu

Datum: 1.2.2016

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]