Newsletter - Plenární zasedání EP 9. - 12. prosince 2013 ve Štrasburku

Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 9. - 12. prosince 2013 projednal následující témata:

 

Zahájení zasedání: hold Nelsonu Mandelovi a obětem zřícení střechy supermarketu v Lotyšsku

Předseda Schulz zahájil zasedání výzvou k minutě ticha, kterou Parlament vzdal hold Nelsonu Mandelovi, který zemřel 5. prosince, a 54 obětem a desítkám zraněných po zřícení střechy supermarketu v lotyšské Rize 21. listopadu. Vyzval také ukrajinské orgány, aby se zdržely použití síly vůči proevropským demonstrantům na náměstí Nezávislosti v Kyjevě.

 

Ulrike Rodust: nová politika rybolovu zajistí stávající pracovní místa a umožní tvorbu nových

I když si na rybách pochutnáme rádi, měli bychom dát pozor na to, aby jich v mořích zůstalo dost i pro naše děti. Evropský parlament tento týden jednal a hlasoval o nové společné politice rybolovu, která mimo jiné požaduje, aby členské země stanovovaly rybolovné kvóty na základě udržitelnosti, a přináší zákaz odhazování nežádoucích ryb zpět do moře. Jaká budou mít tato opatření dopad na průmysl? Zpravodajka pro reformu rybolovu, německá sociální demokratka Ulrike Rodust, nám poskytla rozhovor.

 

Změny klimatu: Parlament schválil opatření na posílení cen emisních povolenek

Parlament v úterý schválil plány na zmrazení aukcí části nadbytečných povolenek na emise CO2, jejichž cílem je podpořit investice podniků do nízkouhlíkových inovací. Opatření, která Parlament v červenci pozměnil a nastavil tak přísnější podmínky pro zmrazení, mají obnovit motivační účinek systému obchodování s emisemi (ETS). Ten byl vytvořen za účelem snížení emisí CO2.

 

Zelená nové udržitelné rybářské politice EU

Parlament v úterním hlasování schválil reformní balíček společné rybářské politiky, zahrnující klíčové požadavky Parlamentu - zastavení nadměrného rybolovu a zákaz vyhazování ryb do moře. Změněna byla rovněž pravidla označování výrobků, která zlepší informovanost spotřebitelů. Nová legislativa by měla zajistit udržitelnější rybolov a vstoupit v platnost včas, na začátku roku 2014.

 

Poslanci diskutovali o obraně a bezpečnosti před prosincovým summitem EU

Poslanci ve středu od 8:30 diskutovali s předsedou Komise José Manuelem Barrosem a litevským náměstkem ministra pro evropské záležitosti Vytautasem Leškevičiusem o hlavních bodech na programu jednání Evropské rady konané 19. - 20. prosince - společné obranné a bezpečnostní politice, hospodářské a měnové unii, nástrojích na řešení bankovní krize a paktu pro růst a zaměstnanost.

 

EU bude propuštěným pracovníkům pomáhat i v období 2014 - 2020

EU bude propuštěným pracovníkům pomáhat i nadále. Podpora v letech 2014 - 2020 bude navíc rozšířena o nové kategorie pracovníků, jako osoby samostatně výdělečně činné a pracovníky se smlouvou na dobu určitou. Program, který ve středu podpořilo plénum Parlamentu, vstoupí v platnost 1. ledna 2014.

 

Filmovou cenu LUX 2013 vyhrál Felix van Groeningen s filmem "Broken Circle Breakdown"

Vítězem filmové ceny Evropského parlamentu LUX 2013 se stala hudební love story o belgickém páru, který se musí vyrovnat s tragickou ztrátou, Broken Circle Breakdown. Režisér filmu Felix van Groeningen dnes při převzetí ceny od předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze řekl: „Cena LUX je skvělá iniciativa – přiměje vás podívat se na film, na který byste jinak nešli.“ Evropský parlament každoročně uděluje cenu LUX filmům, které podporují evropskou kinematografii, hodnoty a sociální otázky.

 

Nová podoba Globalizačního fondu: rozhovor s Marian Harkin

Pracovníci, kteří v důsledku globalizace nebo krize přijdou o práci, mohou stále ještě počítat s podporou Evropského fondu pro přizpůsobení se globalizaci. Jeho roční rozpočet se ale snížil ze současných 500 milionů eur na 150 milionů. Parlament se snažil přesvědčit vlády členských zemí, aby Fond, který poskytuje bezpečnostní síť pro tzv. „nadbytečné“ pracovníky, zůstal zachován. Parlamentní zpravodajka, irská liberálka Marian Harkin, nám o budoucnosti Fondu řekla víc.

 

Poslanci v rozpravě požadovali, aby EU nabídla podporu Ukrajincům demonstrujícím za evropskou budoucnost

EU by neměla opustit Ukrajince protestující proti rozhodnutí jejich vlády odložit sbližování s EU, myslí si většina z poslanců Evropského parlamentu, kteří vystoupili během debaty o situaci na Ukrajině v úterý 10. prosince. Někteří poslanci nazvali zase rozhodnutí Ukrajiny nepodepsat dohodu o přidružení selháním zahraniční politiky EU a vítězstvím Ruska.

 

Základní bankovní účet pro všechny

Každá osoba s legálním pobytem v EU by měla mít právo otevřít si základní platební účet, a toto pravidlo by jí nemělo být odepřeno na základě národnosti či místa pobytu, uvedli ve čtvrtek poslanci. Poplatky a pravidla pro tyto účty by také měly být transparentní a srovnatelné a občané by měli mít možnost jednoduše přejít na jiný základní účet nabízející lepší podmínky, píše se také v návrhu. Text směrnice bude nyní doladěn s členskými státy.

 

Poslanci po summitu ve Vilniusu: východní partnery je třeba podpořit konkrétněji

Výsledek summitu Východního partnerství 29. listopadu ukazuje, že EU musí učinit více na podporu evropských aspirací svých východních partnerů, uvádějí poslanci ve čtvrtek schváleném usnesení. Prosincový summit EU vyzývají k vyslání silného politického signálu, že dveře EU zůstávají otevřené přes rozhodnutí Ukrajiny nepodepsat asociační dohodu.

 

Poslanci o Evropské centrální bance: nezávislost bez demokratické kontroly je nebezpečná

Evropská centrální banka (ECB) hrála v posledních letech klíčovou roli v boji proti krizi v Evropě. Mnozí ji chválí za to, že přispěla ke zklidnění finančních trhů. ECB ale byla také součástí tzv. Trojky mezinárodních věřitelů, která spravuje záchranné balíčky pro krizí postižené země EU. A do třetice – ECB se připravuje na roli dohledu nad největšími bankami v EU. Evropský parlament dnes schválil zprávu o činnosti ECB v roce 2012 a tři poslanci nám řekli své názory na roli a činnost banky.

 

Erasmus+ je podepsán! V platnost vstupuje 1. ledna 2014

Už je to jisté: 1. ledna 2014 vstupuje v platnost nová podoba nejpopulárnějšího evropského studentského programu. Erasmus+, známý také jako Erasmus pro všechny, byl 11. prosince podepsán předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem a zástupcem Rady Vytautasem Leskeviciusem. S rozpočtem ve výši více než 14 miliard eur na léta 2014-2020, tedy téměř dvojnásobným oproti svému předchůdci, umožní program více než 4 milionům mladých Evropanů studovat nebo absolvovat stáž v zahraničí.

Zdroj: Informační kancelář Evropského parlamentu

Datum: 14.12.2013

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]