Newsletter - Plenární zasedání EP 3. - 6. února 2014 ve Štrasburku

Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 3. - 6. února 2014 projednal následující témata:

Finanční trhy: manipulátorům by mohly hrozit minimálně čtyři roky vězení

Soudci ukládající ve svých zemích nejpřísnější sankce za závažné trestné činy, jako manipulace s referenčními úrokovými sazbami LIBOR, by měli za trestnou činnost v horní sazbě stanovit trest ve výši alespoň čtyř let odnětí svobody. Nová pravidla, jejichž cílem je obnovit důvěru ve finanční trhy v EU a posílit ochranu investorů, v úterý schválil Parlament. Formálně je nyní musí schválit členské státy EU.

Autorské právo: celoevropské licence hudebních děl

Usnadnit poskytovatelům online služeb získávání licencí na přenos hudby ve více než jedné zemi EU - to je cílem nových pravidel týkajících se autorského práva v odvětví hudby, která v úterý schválil Parlament. Směrnice, na které se již Parlament neformálně dohodl s Radou, by měla stimulovat rozvoj celoevropských hudebních služeb pro zákazníky a zajistit, aby byla práva umělců lépe chráněna a jejich přiměřené honoráře vypláceny neprodleně.

Jednodušší pohyb po EU: poslanci podporují odstranění byrokratických překážek pro občany a firmy

Občané a firmy, kteří se stěhují do jiného členského státu, by na základě navrhovaných pravidel, která v úterý schválil Parlament, mohli čelit menšímu náporu byrokracie. Novou legislativu, která by zjednodušila prokazování pravosti některých veřejných listin, jako rodného či oddacího listu, však ještě musí schválit členské státy EU.

Italský prezident Giorgio Napolitano: "Musíme bojovat proti národnímu egoismu a anachronickému konzervatismu"

"Novým posláním EU je ukázat, že v toku globalizace žijeme společně, jako sjednocený národ," řekl poslancům během své úterní návštěvy Evropského parlamentu italský prezident Giorgio Napolitano. Ve svém projevu zdůraznil význam silné evropské politické soudržnosti.

Parlament tlačí na vymahatelná práva cestujících v letecké dopravě

Větší pravděpodobnost odškodnění pro cestující v letecké dopravě, kteří uvízli během cesty, a pro aerolinky jasnější pravidla o tom, jak řešit stížnosti pasažérů, jsou hlavními body návrhů, které ve středu v prvním čtení přijal Parlament.

2030: poslanci chtějí závazné cíle pro emise CO2, OZE a energetickou účinnost

Poslanci ve středu v hlasování o nové dlouhodobé politice klimatu vyzvali ke snížení emisí CO2 o 40 %, 30% podíl obnovitelných zdrojů a 40% zvýšení energetické účinnosti v EU do roku 2030. Tyto cíle by dle nich měly být závazné. Poslanci rovněž kritizují nedávné návrhy Evropské komise jako krátkozraké a postrádající ambiciózní cíle.

Ukrajina: poslanci vyzývají k cíleným sankcím EU a finanční podpoře

EU a její členské státy by měly připravit sankce omezující cestování a zmrazení aktiv osob odpovědných za úmrtí ukrajinských demonstrantů, uvádí se v usnesení, které ve čtvrtek přijal Parlament. Poslanci rovněž vyzývají k finanční podpoře Ukrajiny. V samostatném usnesení, které bylo rovněž přijato ve čtvrtek, pak vyzývají Rusko, aby respektovalo svrchované právo ukrajinských občanů rozhodovat o budoucnosti své země.

Sýrie: ženevská jednání musí vést k politickému a demokratickému řešení konfliktu, říkají poslanci

Konference Ženeva II o Sýrii musí pokračovat, aby mohlo dojít k politickému a demokratickému řešení konfliktu v zemi a aby byl připraven skutečný přechod země ke svobodě a demokracii, uvedli poslanci ve čtvrtek schváleném usnesení.

Likvidace bank: EP potvrzuje mandát a kritizuje Radu za plýtvání časem

Plénům Parlamentu ve čtvrtek podpořilo pozici svých zástupců v jednáních s členskými státy k navrhovanému jednotnému mechanismu pro řešení problémů bank, poslední části legislativy potřebné ke zřízení bankovní unie EU. Původní vyjednávací mandát plénum potvrdilo poměrem hlasů 441 (pro): 141 (proti): 17 (zdrželo se hlasování). Předsedové politických skupin před hlasováním kritizovali pozici Rady, která podle nich vede ke ztrátě drahocenného času.

Ulrike Lunacek o právech LGBTI: Evropa se změnila, můžeme být otevřenější

Každá druhá LGBTI osoba v Evropě někdy zažila obtěžování nebo diskriminaci. Evropský parlament 4. února schválil usnesení požadující vytvoření plánu EU na ochranu práv LGBTI. “Nejde o nějaká zvláštní práva nebo privilegia, ale o rovná práva,” řekla nám v rozhovoru autorka usnesení, rakouská poslankyně ze skupiny Zelených Ulrike Lunacek.

Datum: 7.2.2014

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]