Newsletter - Plenární zasedání EP 21. - 24. října 2013 ve Štrasburku

Evropský parlament na svém druhém říjnovém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 21. - 24. října 2013 projednal následující témata:

Zahájení zasedání: požadavek na hlasování pléna o dodatečném rozpočtu

Neschválí-li tento týden Parlament dodatečný a opravný rozpočet ve výši 2,7 miliard EUR, dojde v listopadu k vyčerpání finančních prostředků Evropské komise na platby, uvedl předseda EP Schulz v úvodu zasedání. Předseda Schulz poslance informoval, že byl o hrozícím nedostatku financí informován v pondělí ráno předsedou Komise José Manuelem Barrosem.

Zdravotnické implantáty: přísnější kontroly a sledovatelnost

Parlament v úterý vyjádřil souhlas se zpřísněním monitorování a certifikačních postupů, které by měly zajistit plnou shodu a sledovatelnost zdravotnických prostředků jako prsních implantátů či náhrad kyčelních kloubů. Poslanci také zpřísnili informační a etické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro, používané například při těhotenských či DNA testech. O konečné podobě nových pravidel budou nyní poslanci jednat s členskými státy.

Aun Schan Su Ťij si převzala Sacharovovu cenu, kterou jí Evropský parlament udělil v roce 1990

Barmská bojovnice za lidská práva Aun Schan Su Ťij si v úterý, 22. října, konečně mohla v Evropském parlamentu ve Štrasburku převzít Sacharovovu cenu za svobodu myšlení, kterou jí Parlament udělil již před 23 roky. “Je to velký okamžik, okamžik, na který čekala celá generace nejen ve Vaší zemi, ale i tady v Evropě,” řekl předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Rozpočet na rok 2014: EP zamítl škrty Rady v oblasti výzkumu a zaměstnanosti

Parlament ve středečním hlasování zvrátil návrhy Rady na škrty v investicích do výzkumu a tvorby pracovních míst v roce 2014. Poslanci rovněž zamítli škrty v zahraniční politice, zejména v oblasti humanitární pomoci zemím Blízkého východu a syrským uprchlíkům, a navýšili rozpočet agentury pro kontrolu vnějších hranic Frontex.

Boj proti organizovanému zločinu, korupci a praní špinavých peněz

Parlament ve středu v akčním plánu EU na období 2014-2019 navrhl opatření na boj proti organizovanému zločinu, korupci a praní peněz. Čelní postavení v něm zaujímá zabavení finančních aktiv organizovaného zločinu a zakročení proti jeho zdrojům příjmů. Odhaduje se, že v EU operuje na 4 000 mezinárodních zločineckých organizací.

Migranti: EU musí zabránit dalším tragédiím, říkají poslanci

Tragédie jako utonutí migrantů u břehů Lampedusy musí Evropu probrat z letargie. Zabránit jim lze pouze pomocí koordinovaných kroků založených na solidaritě a odpovědnosti, uvedli poslanci ve středu, v předvečer summitu EU konaného ve dnech 24.-25. října. Poslanci zdůrazňují, že členské státy mají zákonnou povinnost poskytnout pomoc migrantům plavícím se na moři. Poznamenávají rovněž, že legální vstup na území EU by měl být upřednostňován před nebezpečnou nelegální cestou.

Sledování NSA: poslanci vyzývají k pozastavení dohody o bankovních údajích s USA

EU by měla pozastavit dohodu s USA o Programu sledování financování terorismu (TFTP), v reakci na údajná sledování bankovních údajů občanů EU, spravovaných belgickou společností SWIFT, ze strany Národní agentury pro bezpečnost (NSA). Uvádí se tak ve schváleném nezávazném usnesení ze středy.

Turistika za sociálními výhodami: skutečné odčerpávání zdrojů, nebo jen mýtus?

Zhruba 3 % Evropanů žijí trvale v jiném členském státě EU. Je to život na úkor sociálního systému hostitelské země? Poslanci 22. října debatovali o výhodách i problémech svobody pohybu v EU. Zatímco někteří vyzdvihovali výhody volného pohybu pro ty, kteří hledají práci, i pro hostitelské země, jiní vyjádřili obavy nad tím, jak mobilita může ovlivnit služby pro místní obyvatele. "Dosavadní zkušenosti ukazují, že se lidé stěhují hlavně za prací, a ne za výhodami,“ zdůraznil komisař László Andor.

Opravný rozpočet ve výši 2,7 miliard EUR: rozprava a hlasování ve čtvrtek

Poslanci ve čtvrtek dopoledne diskutovali a hlasovali o opravném rozpočtu č. 6, který by navýšil rozpočet na rok 2013 o 2,7 miliardy EUR. Rozpočtový výbor tento opravný rozpočet přijal na svém mimořádném zasedání v úterý v podvečer.

Zdroj: Evropský parlament

Datum: 28.10.2013

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]