Newsletter - Plenární zasedání EP 18. - 21. listopadu 2013 ve Štrasburku

Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 18. - 21. listopadu 2013 projednal následující témata:

Zahájení zasedání: minuta ticha za oběti tajfunu Haiyan

Předseda Schulz v úvodu zasedání vyhlásil minutu ticha za oběti tajfunu Haiyan, který 8. listopadu zpustošil rozsáhlé oblasti Filipín, vedl k úmrtí více než 2.500 osob a na 660.000 jich připravil o střechu nad hlavou. Martin Schulz vyzval mezinárodní společenství, aby poskytlo mimořádnou humanitární pomoc a dlouhodobou podporu pro obnovu země.

Evropský parlament schválil dlouhodobý rozpočet EU (VFR) pro období 2014 - 2020

Po měsících složitých jednání podpořil Evropský parlament v úterý dlouhodobý rozpočet EU pro období 2014 - 2020. Všechny podmínky, které Parlament stanovil ve svém červencovém usnesení, které následovalo politické dohodě na nejvyšší úrovni mezi Parlamentem, irským předsednictvím a Komisí, byly splněny. Celkový rozpočet na příštích sedm let činí 960 miliard EUR v závazcích a 908 v platbách (v cenách roku 2011).

ERASMUS+ umožní více než 4 milionům mladých vzdělávat se či studovat v jiné zemi EU

Parlament v úterý schválil nový program Erasmus+, který bude financovat příspěvky studentům, pedagogům, školitelům a učňům na studium v EU. O příspěvky se také budou moci hlásit mladí lídři, dobrovolníci, sportovci a ženy. Nový nástroj na garanci půjček umožní rovněž studentům magisterských programů získat lacinější půjčky na studium v zahraničí.

Držitelka Sacharovovy ceny Malalaj Júsufzai: je tu chudoba, nedostatek svobody, strach a terorismus, ale je tu i naděje

Šestnáctiletá Pákistánka Malalaj Júsufzai během převzetí letošní Sacharovovy ceny 20. listopadu v Evropském parlamentu ve Štrasburku zapáleně obhajovala větší možnosti vzdělávání. Malalaj Júsufzai, která ocenění získala za svůj boj za vzdělávání dívek navzdory násilným hrozbám Tálibánu, řekla: „je tu chudoba, nedostatek svobody, strach a terorismus, ale je tu i naděje, protože všichni tady společně jsme sjednoceni na pomoc těmto dětem, abychom mluvili jejich jménem a něco pro ně udělali.“

Zemědělská politika EU 2014 - 2020: EP posvětil zelenější a spravedlivější SZP

Parlament ve středu schválil dohodu s Radou o pětici legislativních aktů, které reformují zemědělskou politiku EU. Společná zemědělská politika (SZP) bude klást po roce 2013 větší důraz na ochranu životního prostředí, zajistí spravedlivější rozdělení fondů EU a pomůže zemědělcům lépe se vyrovnat s problémy na trhu.

EP schválil novou politiku soudržnosti: 325 miliard EUR do evropských regionů

Parlament ve středu schválil klíčová pravidla a nařízení pro realizaci politiky soudržnosti EU pro období 2014 - 2020. Kompromis, kterého se poslancům podařilo docílit po více než roce tvrdých jednání s Radou, díky Parlamentu umožní přísun významných investic do rozvoje regionů EU na základě spravedlivějších podmínek. Poslanci také omezili administrativní zátěž týkající se žádostí o dotace, které jsou v době hospodářské krize tolik potřebné.

40 % křesel ve správních radách podniků ženám

Společnosti, které jsou v EU kotované na burzách, by dle Evropského parlamentu měly zavést transparentní výběrová řízení, na základě kterých by do roku 2020 měly alespoň 40 % nevýkonných členů jejich správních či dozorčích rad tvořit ženy. Poslanci ve svém návrhu v prvním čtení navrhují, aby společnosti, které zavedení těchto postupů nedostojí, čelily sankcím. V roce 2013 tvořil podíl žen mezi nevýkonnými členy správních a dozorčích rad největších firem v EU pouze 17,6 %.

Parlament schválil rozpočet EU pro rok 2014 a napravil schodky z roku 2013

Evropský parlament ve středu schválil rozpočet EU pro rok 2014. Tento rozpočet je výsledkem dohody z jednání s Radou z minulého týdne. Platby na rok 2014 byly oproti původní pozici Rady navýšeny o 500 milionů EUR na celkových 135,5 miliard EUR. Úroveň závazků byla stanovena na 142,6 miliard EUR, což je v souladu s návrhem rozpočtu, který předložila Komise.

Poslanci vyzývají ke změně smluv, která by Parlamentu umožnila rozhodnout o svém sídle

Evropský parlament by měl mít právo rozhodovat o tom, kde a kdy zasedá, uvádí se ve středu schváleném usnesení. Parlament se zavazuje, že bude iniciovat postup revize smluv s cílem navrhnout změny nezbytné pro to, aby mohl Parlament sám, a nikoli jednomyslně členské státy, rozhodovat o umístění svého sídla a o své vnitřní organizaci. Parlament by dle poslanců byl "účinnější, nákladově efektivnější a šetrnější k životnímu prostředí, pokud by působil na jediném místě”.

Nový život pro program pro životní prostředí a klima LIFE : rozhovor se zpravodajkou Juttou Haug

V oblasti životního prostředí a klimatu má EU sice řadu právních předpisů, jak ale zajistit, aby fungovaly v praxi? Nový program LIFE pro opatření v oblasti životního prostředí a klimatu má s rozpočtem 3,46 miliardy eur na léta 2014-2020 pomoci členským zemím se zaváděním unijních pravidel. 846 milionů je určeno na podprogram pro opatření v oblasti klimatu. Evropský parlament o programu LIFE hlasoval 21. listopadu. Na podrobnosti jsme se zeptali německé sociální demokratky Jutty Haug.

Zdroj: Informační kancelář Evropského parlamentu

Datum: 21.11.2013

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]