Newsletter - Plenární zasedání EP 14. - 17. ledna 2013 ve Štrasburku

Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 14. - 17. ledna 2013 projednal následující témata:

Zahájení zasedání: vražda kurdských aktivistů a žádost o zahraničněpolitickou rozpravu
Brutální vražda kurdských aktivistů - Sakine Cansiz, Fidana Dogana a Leyly Solyemez - spáchaná minulý týden v Paříži nesmí zůstat nepotrestána, naléhal předseda Evropského parlamentu Martin Schulz ve svém úvodním projevu. Mnoho poslanců vyzvalo ke změně pořadu jednání, která by jim umožnila diskutovat v úterý o Mali, Sýrii a Kosovu s vysokou představitelkou EU pro zahraniční politiku Catherine Ashtonovou.

Mali: Francie musí dle EP získat podporu Evropanů
Poslanci EP v úterý v naléhavé rozpravě s šéfkou unijní diplomacie Catherine Ashtonovou přivítali vojenské angažmá Francie v Mali a vyzvali členské státy, aby prokázaly skutečnou solidaritu s Paříží. Vyjádřili také politování nad nedostatečnou evropskou odpovědí na krizi v regionu.

Poslanci vyzývají ministry EU, aby zavedli záruky na práci pro mladé
Systémy "záruk pro mladé," které by zajistily, že v EU žádný mladý občan nebude více než čtyři měsíce bez zaměstnání, vzdělání či odborné přípravy, získaly ve středu silnou podporu Parlamentu. Poslanci schválili usnesení, ve kterém vyzývají ministry práce a sociálních věcí EU, aby v únoru 2013 vyjádřili souhlas s doporučením Rady, aby tyto systémy zavedly všechny členské státy.

Parlament potvrdil přísnější pravidla pro úvěrové ratingy
Nová pravidla o tom, kdy a jak mohou ratingové agentury hodnotit státní dluh a finanční zdraví soukromých firem schválil ve středu Parlament. Agenturám umožní vydávat nevyžádané ratingy státního dluhu pouze ve stanovených termínech a soukromí investoři je budou moci žalovat pro nedbalost. Podíly agentur v hodnocených firmách budou omezeny, aby se snížila možnost střetu zájmů.

Evropský parlament schválil svůj upravený kalendář pro rok 2013
Poslanci ve středu schválili nový kalendář EP s dvanácti plenárními zasedáními stejné délky, která se budou konat ve Štrasburku v roce 2013, v souladu s rozhodnutím Evropského soudního dvora.

Pečlivé sdílení státního dluhu prospěje euru, tvrdí poslanci
Parlament ve středu schválil usnesení, které zvyšuje tlak na Komisi a členské státy, aby prozkoumaly všechny možnosti sdílení dluhu. Text zdůrazňuje, že obavy z parazitování lze překonat důsledně připravenými řešeními - sdílení dluhu tak nemusí být automaticky tabu. Poslanci také poukazují na ojedinělost eurozóny, která má společnou měnu, avšak nemá společný trh s dluhopisy.

Zdroj: Informační kancelář EP

Datum: 18.1.2013

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]