Hlavní události říjnového plenárního zasedání: ratifikace dohody o klimatu, situace v Sýrii, InterRail jízdenka k osmnáctinám

Hlavní zprávou z uplynulého plenárního zasedání byl souhlas Parlamentu s unijní ratifikací Pařížské dohody o klimatu, která byla dojednána během loňské konference COP21. Díky tomu bude moci vstoupit celosvětově v platnost. Parlament dále podpořil zákaz vývozu z EU pro výrobky, které lze použít k mučení nebo trestu smrti, a také návrh pomoci pro propouštěné pracovníky. Hovořilo se též o síťové jízdence InterRail a nápadech jak ji zpřístupnit mladým lidem a podpořit je v poznávání Evropy.

Evropský parlament v úterý v historickém hlasování odsouhlasil unijní ratifikaci pařížské dohody o klimatu a umožnil tak, aby začátkem listopadu vstoupila celosvětově v platnost. Hlasování proběhlo za přítomnosti generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna a francouzské ministryně Ségolene Royal, která předsedala konferenci COP21, kde byla dohoda přijata. Předseda Parlamentu Martin Schulz ihned po hlasování podepsal právní dokument umožňující ratifikaci této první celosvětově závazné dohody proti změnám klimatu.

EU nesmí vyvážet výrobky, které lze použít k mučení nebo provádění trestu smrti a nesmí umožnit ani jejich tranzit. Vyplývá to z novely EU pravidel, kterou plénum přijalo v úterý.

Ve středu poslanci diskutovali o zhoršující se situaci v Sýrii: Poté, co selhalo příměří zprostředkované Ruskem a USA, se začalo znovu stupňovat násilí hlavně v Aleppu. Mnozí poslanci obviňují Moskvu, jiní vyzývají EU, aby se více zasadila o mír. Ve čtvrtek plénum odhlasovalo usnesení, ve kterém naléhá na Rusko a prezidenta Assada, aby zastavili ostřelování civilistů.

Poslanci by si přáli zpřísnění kodexu chování eurokomisařů, aby se zabránilo střetu zájmů během i po skončení jejich mandátu v evropské exekutivě. Nedávno vyvolaly pohoršení mediální obvinění bývalé komisařky Neelie Kroes i předsedy Komise José Manuelu Barrosovi.

Během tohoto týdne se diskutovalo o uprchlickém táboře přezdívaném Džungle u francouzského města Calais. Podle poslanců je tamní situace neúnosná a to nejen pro místní obyvatele, ale i pro řidiče kamionů projíždějící tudy do Anglie i pro samotné uprchlíky, kteří v táboře bydlí a chtějí jít za svou nadějí lepší budoucnosti na druhé straně Lamanšského průlivu.

Na program pléna se dostalo i téma potratů a umělého oplodnění v souvislosti s navrhovaným zpřísněním relevantní legislativy v Polsku. Mnozí poslanci se ohradili proti navrhovaným omezením.

Poslanci by si přáli, aby každý mladý Evropan dostal ke svým osmnáctým narozeninám jízdenku InterRail zdarma. Odůvodňují to tím, že jim to umožní poznávat jiné země a kultury, čímž se podpoří vzájemné porozumění. Komise přislíbila, že s nápadem bude pracovat a zjistí, zda jsou tyto plány realizovatelné.

Evropská unie poskytuje finanční prostředky na zmírnění dopadů krizí různého druhu. Poslanci tentokrát odsouhlasili pomoc pro propuštěné pracovníky firem Microsoft-Lumia a Ericsson, které zavřely své továrny ve Finsku a Švédsku. Pomoci se dočkají i oblasti v Řecku, které v roce 2015 zasáhlo silné zemětřesení.

V reakci na oznámení firem Caterpillar a Alstom, že v Belgii a Francii plánují zavřít své výrobny, se na agendu pléna dostaly i otázky masového propouštění a ochrany zaměstnanců. Podle poslanců bude třeba novelizovat stávající pravidla.

Jednalo se též o hospodářské situaci v Řecku a o tom, jak se ji vláda snaží zlepšit. Názory poslanců se zde lišily, jedni požadují další reformy, jiní spíše hovořili o jejich hospodářských a sociálních dopadech. Debaty se zúčastnil i komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici.

Výsledky nedělního referenda, ve kterém občané Kolumbie odmítli mírovou dohodu mezi vládou a rebely z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), je zklamáním. Neohrozí však mírový proces, který je podle většiny poslanců nezvratný. Vyplývá to ze středeční plenární rozpravy. Zákonodárci vyzvali EU, aby nadále podporovala mírové úsilí v zemi. Zdůraznili také, že FARC by neměly být znovu zařazeny na unijní seznam teroristů.

Zdrojem: Tiskové oddělení Evropského parlamentu

Datum: 7.10.2016

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]