Hlavní události květnové plenárky: posílení Europolu, reforma azylové politiky, bezvízový režim pro Turecko, dovoz z Číny

Během májového plenárního zasedání odsouhlasili poslanci posílení pravomocí Europolu, aby mohl efektivněji potírat terorismus, kyberkriminalitu a další mezinárodní zločin. Parlament vyzdvihnul solidaritu mezi členskými státy jako klíč k efektivnější azylové politice EU, apeloval na plné obnovení schengenského prostoru a lepší ochranu jeho vnějších hranic. Poslanci také upozornili Komisi, že nemůže slevit z pravidel EU při liberalizaci vízového režimu pro Turecko.


Europol neboli agentura EU podporující mimo jiné spolupráci policejních orgánů bude od příštího roku schopen operativněji reagovat na nově přicházející hrozby. Poslanci schválili nová pravidla, aby například při potírání terorismu mohl snadněji vytvářet specializované jednotky. Nové pravomoci jdou ruku v ruce s posílením kontroly jejich provádění a lepší ochranou osobních údajů. Více přehledně v naší infografice.


Na tom, že současná dublinská pravidla pro azylovou politiku EU jsou nefunkční zvlášť v situaci velkého náporu uprchlíků, se shodou téměř všichni. Čím je nahradit již není tak jednoznačné. Parlament požaduje místo stávajícího systému zatěžujícího neúměrně země EU, kam azylanti vstoupí jako první, efektivnější řízení azylových procedur. Podle poslanců je klíčem solidarita mezi členskými státy. Ve středu to vyjádřili v debatě s místopředsedou Komise Timmermansem a komisařem pro migraci Avramopoulosem.


Tentýž den se dále diskutovalo o tom, jak obnovit plné fungování schengenské zóny bez vnitřních hranic. Podle stanoviska Parlamentu musí být předně zajištěna řádná ochrana hranic vnějších.


Poslanci vyjádřili během své středeční debaty vážné pochybnosti o tom, že Turecko splní podmínky nutné pro zavedení bezvízového styku s EU ještě před letními prázdninami. Parlament se obává devalvace pravidel EU a vyslal Komisi varování.


Na štrasburské plenárce se tento týden také hodnotil pokrok řeckých hospodářských reforem. Poslanci levice a skupiny evropských konzervativců varovali věřitelské země a Mezinárodní měnový fond, aby netlačili na další reformy, ale spíš se zasadili za částečné oddlužení Atén. Poslanci skupiny evropských lidovců a křesťanských demokratů naopak trvali na nevyhnutelnosti dalších reforem.


Rodičovská dovolená by měla podle čtvrteční zprávy Parlamentu být řádně placená, aby byla atraktivní nejen pro matky ale i pro otce. Poslanci v tom vidí cestu k nastavení rovnocenných podmínek v profesionálním životě pro ženy a muže.


Poslanci zhodnotili uplatňování směrnice o boji proti obchodování s lidmi a dali Komisi a členským státům nová doporučení. Více o tom, proč je tak obtížné zachránit oběti obchodu s lidmi z jejich otrockých podmínek a co je třeba zlepšit v zájmu jejich ochrany, si přečtěte v našem rozhovoru se zpravodajkou návrhu.


Evropský parlament ve čtvrtek podpořil návrh Komise zavést automatickou výměnu informací o daních zaplacených velkými nadnárodními společnostmi na území jednotlivých členských států. Poslanci vidí v návrhu pozitivní krok v boji proti narušování hospodářské soutěže v EU prostřednictvím agresivní daňové konkurence a daňového zvýhodňování velkých nadnárodních firem.

Dokud Čína nesplní všech pět kritérií, kterými EU definuje tržní hospodářství, nemůže jí být tento status přiznán a čínský dovoz musí být hodnocen mimořádnou metodikou, aby se případně odhalil dumping a subvence ohrožující evropský průmysl. Poslanci se tak usnesli ve čtvrtek, ale zároveň zdůraznili, že Evropská unie musí postupovat v souladu s pravidly Světové obchodní organizace.

Projekt na rozšíření kapacity plynovodu Nord Stream alias Nord Stream 2 jde proti cílům energetické unie, narušuje solidaritu mezi členskými státy a měl by být posuzován nejenom z ekonomického ale i z geopolitického hlediska. Tyto výhrady a požadavky zazněly v pondělní debatě pléna s komisařem zodpovědným za energetiku.

Dění v Parlamentu tento týden sledovala na zvláštní pozvání skupina fotografů aktivních na Instagramu. Podívejte se díky nim na květnovou plenárku z netradiční perspektivy.

Zdrojem: Tiskové oddělení Evropského parlamentu

Datum: 13.5.2016

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]