Deset zpráv z březnového Štrasburku

Ve dnech 7. - 10. 3. 2016 se ve Štrasburku konalo plenární zasedání Evropského parlamentu. 

Výsledky pondělního summitu mezi šéfy vlád EU a Turecka zhodnotili poslanci ve středu. Návrh Ankary na řízení příchodů uprchlíků vyvolal mnoho otázek. Poslanci požadovali po Komisi a členských státech, aby jakákoliv budoucí dohoda byla v souladu s mezinárodním azylovým právem. Kritizovali zároveň tureckou vládu za zásahy proti svobodě tisku a menšinám.

Parlament si připomněl Mezinárodní den žen a situaci uprchlic v debatě s Vysokým komisařem OSN Filippenm Grandim. V usnesení poslanci upozorňují na zranitelnost žen mezi azylanty a požadují, aby násilí na základě pohlaví bylo považováno za opodstatnění nároku na azyl.

O uprchlické krizi a reakci Evropy s poslanci hovořil také švédský premiér Stefan Löfven. Podle jeho zkušenosti je nutné trvat na dvou principech: chránit hranice Evropy a zároveň neustupovat od základních evropských hodnot.

V úterý hlasovali poslanci o novinkách v programu mléko a ovoce do škol. Chtějí zjednodušit jeho podmínky a navýšit rozpočet. Navíc ale navrhují, aby program zahrnoval vzdělávání o zdravé výživě, byl prospěšný místním producentům a také přispíval ke snižování plýtvání potravinami. Program je i nadále dobrovolný.

V ten samý den poslanci hlasovali o nových pravidlech, která by měla vést ke snížení cen přístavních služeb jako je odtahování a kotvení. Hlavním smyslem změn je zaručit transparentní stanovování cen.

Ve středečním hlasování se většina poslanců vyslovila proti prodloužení dohody Komise se společností Philip Morris International (PMI), která vyprší v červenci 2016. Poslanci totiž zpochybnili její efektivnost v boji proti pašování cigaret a naopak vyzvali Komisi, aby plně využívala již dostupné nástroje.

Zdraví zvířat bylo na programu v úterý a čtvrtek. Nejdříve poslanci odhlasovali opatření proti šíření nemocí hospodářských zvířat, které mohou být nakažlivé i pro lidi. Poslanci chtějí zajistit lepší prevenci epidemií jako je ptačí chřipka nebo slintavka a kulhavka.

Ve čtvrtek pak Parlament odhlasoval návrh na omezení používání veterinárních antibiotik a zákaz jejich preventivního podávání hospodářským zvířatům.

Podle nových pravidel, která poslanci podpořili ve středu, by měly všechny členské státy zajistit, že děti a mladiství mladší osmnácti let podezřelí nebo obvinění z trestného činu budou mít u soudu k dispozici právníka.

Tradičně na závěr plenárního týdne ve Štrasburku se diskutují případy porušování lidských práv ve světě. Tentokrát mezi nimi byla situace s velmi konkrétním propojením do Evropy: V Egyptě byl mučen a zavražděn italský student Giulio Regeni a existují vážná podezření, že se tak stalo dílem státních represivních složek. Poslanci žádají řádné vyšetření případu a vyvození důsledků.

Zdrojem: Tisková kancelář Evropského parlamentu

Datum: 11.3.2016

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]