Varšavská deklarace

Poslanci z politické skupiny Progresivní aliance socialistů a demokratů (S&D) v Evropském parlamentu, jejímiž členy jsou také čeští sociálně demokratičtí europoslanci, vyjádřili na výjezdním zasedání předsednictva ve Varšavě nespokojenost s vývojem situace ohledně řešení krize eurozóny. Během setkání ve Varšavě hlavní představitelé S&D přijali politický dokument, tzv. Varšavskou deklaraci, ve které představili hlavní kroky k ukončení této krize.


VARŠAVSKÁ DEKLARACE
Členové politické skupiny Progresivní aliance socialistů a demokratů v Evropském parlamentu jsou hluboce znepokojeni nad pokračujícím neúspěchem při řešení krize eurozóny. Tři roky po kolapsu Lehman Brothers, které následně iniciovalo tzv. finanční tsunami, hlavní evropští političtí představitelé stále nejsou schopni přijmout účinné řešení.


Konzervativní většina v Evropské radě doposud udělala příliš málo. Rada EU, která je vedena sobeckými zájmy spíše než skutečnou potřebou najít vhodný lék, přijala alespoň jakési nesourodé vyjádření vůči finančním trhům.


Právě z ideologických důvodů přijala většina evropských lídrů v ekonomice cestu úsporných opatření. Tato opatření však nebyla schopna poskytnout dostatek prostoru pro dohled veřejného financování nad rozvojem růstu a zvyšováním množství pracovních míst.


Rozhodnutí nejvyšších politických představitelů EU byla přijata bez zásahu Evropské komise a s minimální kontrolou ze strany Evropského parlamentu.


Výsledek se ukázal být nevhodným nejen pro řešení procesu krize v eurozóně. Znamenal také obrovskou finanční ztrátu v ekonomické a sociální oblasti napříč celou Evropskou unií.


Evropská ekonomika dnes čelí riziku nového pádu. Měřítka nezaměstnanosti a chudoby se společně s frustrací občanů stále zvětšují.


To, co potřebujeme, je změna směru dosavadního vývoje. Proto navrhujeme alternativní plán pro ekonomickou obnovu.


Potřebujeme mechanismus sdílené správy veřejného dluhu v Evropě s pomocí eurobondů. Právě eurobondy se postarají o snížení celkové výše dluhu v Evropě, ochrání členské státy od spekulativních útoků ze strany trhu a zvýší likviditu.


To, co dále chceme, je daň z finančních transakcí. Evropská komise, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy nakonec tento návrh přijali, jeho implementaci do národních legislativ však dali zelenou až na rok 2018.
Daň z finančních transakcí pomůže členským státům snížit deficit státního dluhu. Přispěje také k naplnění priorit v oblasti investic a dosažení cílů stanovených ve strategii Evropa 2020 pro chytrý, ekologický a spravedlivý růst.


Evropa si potřebuje určit tzv. zlaté pravidlo spíše pro veřejné finance, než pro systém úsporných opatření. Toho můžeme dosáhnout tím, že budeme apelovat na členské státy, aby si určily střednědobé a dlouhodobé cíle jak pro škrty ve výdajích, tak pro plošné investice v národních programech.


Potřebujeme koordinovanou daňovou strategii, která podpoří zdravý a spravedlivý růstu a zaměstnanost. Tato strategie musí být založena na společném daňovém základu, vývoji evropských daňových standardů a ambiciózní reformě daní v energetickém sektoru.


Evropský rozpočet by měl disponovat vhodnými zdroji k prosazování konceptu solidarity a mechanismu růstu a investic.


V dlouhodobém časovém horizontu potřebujeme pomocí institucionální reformy ekonomických pravidel především posílit demokratické prvky politiky na evropské úrovni.


Je na čase přijít s konkrétními řešeními pro evropskou ekonomiku v souladu s našimi návrhy. Apelujeme tak především na Radu EU, aby přestala bezhlavě prosazovat individuální národní priority a pomohla bránit naše společné evropské zájmy.

Datum: 14.9.2011

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]