Úředníci v Bruselu zažili pravý Hanácký bál. Chutnala jim tlačenka i slivovice

Reportáž Českého rozhlasu - Radiožurnál z Hanáckého plesu, který uspořádala paní poslankyně Sehnalová v Bruselu, si můžete poslechnout zde: http://www.rozhlas.cz/zpravy/evropskaunie/_zprava/1209537

K Hanáckému bálu patří kroje, tanec, hudba nebo slivovice. To vše už není k vidění jen v Olomouci nebo Kojetíně, ale i v Bruselu. I tam pravý Hanácké bál, jak by řekli na Hané, uspořádali. A evropským úředníkům se české tradice líbily.

Na parketu hraje Hanácká muzika Troubky, tančí a zpívají muži a ženy z Kojetína. Hanácký bál v Bruselu začíná ukázkou pravé hanácké svatby.

Na Hanáckém bále lidé nejen tancují, ale také jedí a pijí. Jak se to vše může líbit v Bruselu, který je zvyklý na spoustu kulturních akcí z řady zemí?

„Já si myslím, že tradice obecně, ať jsou české nebo jakékoli jiné, jsou pro cizozemce prostě zajímavé. Dozví se něco o té zemi, kraji. A kdo není úplný ignorant, tak si myslím, že jsou to věci příjemné, které stojí za to si poslechnout a podívat se,“ říká europoslankyně z ČSSD Olga Sehnalová, která Hanácký bál v Bruselu uspořádala.

Lidem z evropských institucí chtěla ukázat tradice ze svého regionu třeba proto, aby se do něj jednou přijeli podívat. Někteří to možná opravdu udělají.

„Když předvedete lidové tradice v Bruselu, ukážete je jako svou výkladní skříň a lidé se o nich něco dozvědí,“ říká Ital Bruno, který je právníkem v Evropské komisi.

Bruno právě jí tlačenku. Je prý výborná, stejně jako víno a slivovice. Na Hanáckém bále se samozřejmě dobře baví i Češi.

„Hanáci, hudba a jídlo a pití. A kroje, ty jsou nádherné. Jsme ze západu Čech, tam to vůbec nemáme. Tak jsem moc ráda, že jsem tu byla,“ odpovídají Tereza a Magda na otázku, co se jim na bálu nejvíc líbí.

Zdroj: Český rozhlas

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]