Silniční technická: hříšníky budou zastavovat častěji

Dnes se v Evropském parlamentu odehrávalo další dějství projednávání tzv. balíčku o technické způsobilosti vozidel. Jeho součástí jsou návrhy na společnou úpravu pravidelných technických prohlídek aut a nová pravidla pro silniční technické kontroly užitkových vozidel v EU. Česká poslankyně a členka Výboru pro dopravu a cestovní ruch, Olga Sehnalová (ČSSD, S&D), je v Evropském parlamentu zpravodajkou druhé zmiňované části. Její zpráva se jenom v České republice dotkne desetitisíců profesionálních řidičů. Na veřejném slyšení se dnes sešli nejvýznamnější hráči na poli bezpečnosti silničního provozu, dopravy a logistiky, aby společně s europoslanci a zástupci Evropské komise diskutovali o připravovaných změnách.

Hlavním cílem navrhovaných opatření je podle Evropské komise především zvýšit bezpečnost na evropských silnicích a pomoci přiblížit se snížení ročního počtu tragických dopravních nehod do roku 2020 o polovinu. Mezi dalšími cíli Komise uvádí především snahu vytvořit společný evropský prostor pro technické prohlídky aut a snížení administrativní zátěže pro podniky v silniční dopravě.

V první části balíčku během projednávání v Evropském parlamentu nadále zůstávají sporné návrhy Komise na každoroční STK pro osobní automobily, anebo povinné technické kontroly motocyklů. Ty v některých členských státech na STK dosud jezdit nemusí. Poslankyně Olga Sehnalová je dlouhodobě proti každoročním technickým prohlídkám aut. Mnohem důležitější podle jejího názoru je, aby kontroly v Evropě byly všude stejně důkladné. V tomto bodě je zajedno i s Radou, která tento návrh již dříve nepodpořila.

„Byla bych velice ráda, kdyby se nám do návrhu podařila prosadit i povinnost pravidelné kontroly počtu ujetých kilometrů. Pomohlo by to předejít stáčení tachometrů, oblíbenému triku některých obchodníků s ojetými auty,“ dodává poslankyně Olga Sehnalová k první části balíčku o STK.

Jednou z nejdůležitějších změn návrhu o silničních technických kontrolách užitkových aut je rozšíření povinných silničních prohlídek i na lehká užitková vozidla do 3,5 tuny. Dosud se tento typ prohlídek dotýkal především velkých nákladních aut a autobusů.

„Kontrolovaná auta by měla být po celé EU vybírána ze skupiny nejčastějších hříšníků při běžných technických kontrolách. Tento systém má zvýhodnit ty provozovatele a přepravce, kteří svá auta pravidelně udržují po technické stránce v pořádku, a zefektivnit tak silniční kontroly,“ říká poslankyně Olga Sehnalová ke své části balíčku.

Na silnicích členských států měl být kontrolován technický stav přibližně u 5% užitkových aut. Prohlídky by měly mít po celé Evropě stejnou úroveň i průběh. Podle odhadů by Česká republika tuto hranici měla bez problémů splnit. Za rok 2011 bylo u nás zkontrolováno okolo 56 000 aut, což pětiprocentní podíl registrovaných užitkových vozidel u nás přesahuje.

„Za nesmírně důležitá považuji rovněž jasně nastavená pravidla pro kontrolu hmotnosti nákladu. Myslím, že není sporu o tom, že nadměrný náklad má zásadní dopad jak na bezpečnost provozu, tak na kvalitu silnice,“ dodává poslankyně Sehnalová.

O balíčku o technické způsobilosti vozidel se bude hlasovat na Plenárním zasedání Evropského parlamentu v červenci 2013.

Datum: 22.1.2013

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]