Ohlédnutí za Maďarskými dny v Kroměříži

Představit kulturu a tradice země a zapojit přitom takřka všechny smysly – to byly hlavní cíle Maďarských dnů, které se uskutečnily v Kroměříži ve druhé polovině května 2011. Akci navazující na loňské úspěšné Belgické dny připravila europoslankyně Olga Sehnalová, Dům kultury Kroměříž a partnerské organizace při příležitosti maďarského předsednictví v Radě Evropské unie. Záštitu nad akcí převzal maďarský velvyslanec v České republice Lasló Szöke, který se osobně Maďarských dnů zúčastnil a slavnostně je zahájil.


TALK SHOW S ROBERTEM VANEM A JINDŘICHEM ŠTREITEM
Maďarské dny v Kroměříži začaly v pondělí 16. května za mimořádného zájmu veřejnosti. Několik stovek návštěvníků do Domu kultury přilákalo jak hvězdné obsazení, tak i atraktivní program úvodního dne. Hosty odpolední talkshow byla dvojice uznávaných fotografů Robert Vano a Jindřich Štreit. Oba k Maďarsku táhne silné citové pouto, o něž se s návštěvníky podělili. Robert Vano z maďarského venkova přímo pochází a Jindřich Štreit tu pobýval a tvořil.


SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ MAĎARSKÝCH DNŮ
V pondělí 16. května v 18 hodin Olga Sehnalová Maďarské dny oficiálně zahájila. Přivítala všechny hosty a pozvala je na další akce Maďarských dnů, které se konaly v průběhu celého týdne. Atraktivnost programu vyzdvihl i samotný maďarský velvyslanec Lasló Szöke, který nejenže nad akcí převzal záštitu a osobně do Kroměříže přijel, ale také pochválil výběr pořadatelů se zaměřením na skutečné zajímavosti maďarské kultury. Vyzdvihl například oscarový film Mefisto, který se ještě téhož dne v Kroměříži promítal, ocenil minikurz maďarštiny naplánovaný na středeční odpoledne a v neposlední řadě pochválil i výběr vín, jejichž ochutnávka byla součástí zahajovacího programu. Nabízené odrůdy si pochvalovali i návštěvníci akce, stejně jako maďarské gastronomické speciality připravené restaurací Scéna. Závěr úvodního dne patřil projekci nejslavnějšího maďarského filmu Mefisto, za nějž získal v roce 1981 režisér I. Szabó pro Maďarsko prvního Oscara.


MAĎARSKÁ PUSTA
Součástí slavnostního zahájení Maďarských dnů byla i vernisáž výstavy fotografií Jindřicha Štreita nazvané Maďarská pusta. Jindřich Štreit pět let pobýval na maďarském venkově a zdejší život se všemi krásami i strastmi ve své práci zachytil. Výstava byla k vidění v Domě kultury od 16. do 31. května a byla velmi vyhledávanou expozicí, kterou si mimo jiné přijel do Kroměříže prohlédnout i legendární cestovatel Miroslav Zikmund.


MEMENTO
Další výstava věnovaná Maďarsku byla v době od 16. do 31. května nainstalovaná ve foyer kroměřížské radnice. K vidění tu byly sice poněkud smutné záběry z loňské tragické havárie ve městě Ajka a jeho okolí, nicméně fotografie z míst postižených protržením odkalovací nádrže tamní hliníkárny určitě stály za vidění i za zamyšlení. V Knihovně Kroměřížska naopak na čtenáře čekala ve stejnou dobu příjemnější expozice, a to výstava překladové literatury maďarských autorů sestavená z titulů knižního fondu Knihovny Kroměřížska, přičemž jednotlivé tituly bylo možné si na místě zapůjčit.


DNY MAĎARSKÉ KUCHYNĚ
V době od 16. do 31. května si přišli na své také gurmáni milující maďarské speciality. V uvedené době nabídla Restaurace a kavárna Scéna speciální pokrmy zaměřené na klasickou maďarskou gastronomii a speciality této země mohli návštěvníci ochutnat i v rámci poledního menu. Samozřejmě nechyběla maďarská tradiční rybí polévka halászlé, maďarský hovězí guláš, kuřecí perkelt, budapešťský kotlet a mnoho dalších specialit, jako například Tokáň Hajdúszoboszló. Podle personálu restaurace byl o tyto speciality mimořádný zájem.


OCHUTNÁVKA MAĎARSKÝCH VÍN
Vinaři se pro změnu mohli těšit na ochutnávku původních maďarských vín v Penzionu Hrozen v době od 18. do 21. května. V úterý 17. května navíc byla ochutnávka doplněna i odborným výkladem maďarského someliéra Gabora Garaye a Rolanda Keményho. Oba pánové návštěvníky v zaplněné vinárně a dvoře penzionu provedli nejznámějšími maďarskými vinicemi v oblastech Villány, Eger, Tokaj či Badascony a představili třináct vynikajících odrůd bílých, červených i růžových vín (Páratlan, Egri Bikavér, Badacsonyi Kéknyelű, Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Furmint, , Muskotály Cuvée, Ezerjó, Badacsonyi Szürkebarát, Cserszegi fűszeres, Varsányi Rosé, Kékfrankos, Pinot Noir, Kadarka). Již samotné posouzení barvy, vůně i chuti původních maďarských vín bylo mimořádným zážitkem, ovšem i maďarský komentář s českým překladem dodal ochutnávce jedinečnou atmosféru a návštěvníkům přinesl nevšední zážitek.
A aby maďarských zážitků tohoto dne nebylo málo, v Klubu Starý pivovar se ještě v podvečer uskutečnila prezentace největšího maďarského hudebního a filmového festivalu MEDIAWAVE 2011 a v Domě kultury projekce filmu PUSKÁS, dokumentu režiséra Tamáse Almásiho z roku 2009legendárním fotbalistovi Ferenci Puskásovi.


MINIKURZ MAĎARŠTINY
Tato akce se konala ve středu 18. května odpoledne v Knihovně Kroměřížska a měla hostům odlehčenou formou přiblížit taje jazyka. Díky perfektnímu lektorskému výkonu Rolanda Keményho, Kroměřížana s maďarskými kořeny, skutečně nebyla o zábavu nouze, avšak účastníky poutavý výklad natolik zaujal, až se délka minikurzu výrazně přehoupla přes zavírací hodinu knihovny. Návštěvníci spokojeně odcházeli vybaveni spoustou maďarských slovíček, pravidly výslovnosti maďarských hlásek i jednoduchých frází.


KOČIČÍ HRA
Samotný závěr dne 18. května patřil večernímu divadelnímu představení Kočičí hra. Tento titul Istvána Örkényho lze právem považovat za nejslavnější maďarskou divadelní hru. V Kroměříži byla k vidění v podání Městského divadla Zlín a je jen škoda, že jedinečnost představení nedokázalo ocenit více diváků.


GIGANTI MAĎARTSKÉ KLASICKÉ HUDBY
Přednáška s koncertem byla původně naplánovaná ve čtvrtek 19. května do auly Střední a vyšší pedagogické školy, ale kvůli technických požadavkům musela být na poslední chvíli přesunuta do prostor Domu kultury. Snad i tento přesun se podepsal na nízké účasti této bezesporu zajímavé akce. Komponovaný program šéfredaktora časopisu His Voice Matěje Kratochvíla o největších osobnostech maďarské klasické hudby (F. Liszt, B. Bartók, G. Ligeti a další) byl doplněn vystoupením studentky Konzervatoře P. J. Vejvanovského. Po něm následovala projekce vítězného filmu evropské filmové ceny LUX 2010 s názvem CIZINKA. Snímek prostřednictvím příběhu turecké rodiny žijící v Německu zobrazuje choulostivé téma vraždy ze cti. Režisérka Feo Aladag se stala první ženou, která tuto prestižní cenu získala.


MAĎARSKO V CENTRU KROMĚŘÍŽE
Závěrečným happeningem na Velkém náměstí skončil v pátek 20. května v Kroměříži hlavní program Maďarských dnů. Náměstím se krátce po 14. hodině roznesly tóny cimbálové muziky Kosár, která typickými lidovými melodiemi navodila pravou maďarskou atmosféru. Současně s hudbou se náměstním šířila i vůně maďarského guláše připraveného v kotlíku dle původních receptur. Tato delikatesa přilákala ke stánkům Maďarských dnů stovky návštěvníků. Těm ale nebyl k dispozici jen guláš a muzika. Připraveny byly i stánky s originálními maďarskými potravinami, o které byl překvapivě obrovský zájem, praktické propagační materiály o Maďarsku a nechyběl ani stánek, kde si mohli kolemjdoucí zasoutěžit ve skládání legendární kostky maďarského vynálezce Ernő Rubika. Mnozí soutěžící zvládli kostku poskládat v čase pod dvě minuty. Úspěch slavila především mladá generace, přestože již pro ni světoznámý hlavolam není zdaleka takovým fenoménem, jako byl pro generaci předchozí.


SOUTĚŽ CO VÍTE O MAĎARSKU?
Po celou dobu Maďarských dnů byla je na webu www.sehnalova.cz a na jednotlivých akcích připravena vědomostní soutěž Co víte o Maďarsku? Odpovědí na šest otázek mohli lidé soutěžit o zájezd do Evropského parlamentu a další zajímavé ceny. Pátek 20. května se stal dnem vyhlášení vítězů této soutěže. Celkem se sešlo 112 odpovědí, správně však bylo jen 82 z nich. Nejzáludnější otázkou se stal počet států sousedících s Maďarskem. Značné množství soutěžících tipovalo pět, či šest, zatímco správná odpověď byla sedm (Slovensko, Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko, Ukrajina, Rumunsko a Srbsko). Deset vylosovaných obdrželo z rukou Olgy Sehnalové pěkné věcné ceny a pět šťastných soutěžících se v prosinci podívá do Štrasburku.

Datum: 27.5.2011

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]