O čem se mluví - stručný týdenní výběr událostí EU

NOVÝ NÁVRH KOMISE PRO ŘEŠENÍ RIZIK SPOJENÝCH SE STÍNOVÝM BANKOVNICTVÍM

Ve středu představila Evropská komise očekávané sdělení o stínovém bankovnictví a navrhla nová pravidla pro fondy peněžního trhu. Stínové bankovnictví je systém zprostředkování úvěrů, který zahrnuje subjekty a činnosti odehrávající se mimo standardní bankovní systém. Stínové banky nejsou regulovány jako tradiční banky, i když vykonávají bankovní činnosti. Sdělení navazuje na loňskou zelenou knihu o stínovém bankovnictví a shrnuje kroky, které Evropská komise dosud učinila. Zároveň představuje další opatření v této oblasti. Návrh nových pravidel pro fondy peněžního trhu má fondům peněžního trhu umožnit, aby v případě ztížené situace na trhu lépe odolávaly zvýšenému počtu žádostí o zpětný odkup, a to díky vyšší likviditě a stabilitě. Podle odhadu Rady pro finanční stabilitu činil v roce 2011 objem celosvětového stínového bankovnictví přibližně 51 bilionů eur. To představuje 25–30 % objemu celého finančního systému a polovinu objemu bankovních aktiv. Z tohoto hlediska je stínové bankovnictví pro evropský finanční sektor významné.

 

HLASOVÁNÍ O TABÁKOVÉ SMĚRNICI A VÍCELETÉM FINANČNÍM RÁMCI ODLOŽENO

Včerejší Konference předsedů Evropského parlamentu rozhodla o tom, že se příští týden nebude na plenárním zasedání ve Štrasburku hlasovat o návrhu nové tabákové směrnice (Senát dokument projednával jako sen. tisk N 019/09). Dle informací z tisku o odsunutí usilovali němečtí a britští poslanci z frakcí Evropské lidové skupiny (EPP) a Evropské konzervativní a reformní skupiny (ECR). Důvodem má být nedostatek času na prostudování materiálů potřebných k hlasování. Řada německých europoslanců se prý také zářijového pléna nezúčastní kvůli spolkovým volbám, které Německo čekají 22. září. Hlasování bylo přesunuto na první říjnovou plenární schůzi.

Odloženo ze zářijové plenární schůze Evropského parlamentu bylo také hlasování o Víceletém finančním rámci 2014-2020 a o související mezi-institucionální dohodě. Tyto body budou přesunuty pravděpodobně na druhou říjnovou plenární schůzi Evropského parlamentu.

 

PŘEDSEDA EUROSKUPINY JEROEN DIJSSELBLOEM NA VÝBORU ECON

Včerejšího zasedání výboru pro Hospodářství a měnu (ECON) Evropského parlamentu se zúčastnil předseda skupiny ministrů financí eurozóny (tzv. Euroskupina) - nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem. Mimo jiné uvedl, že je zřejmé, že Řecku se do konce roku 2014 nepodaří vyřešit všechny finanční potíže. „Měli bychom předpokládat, že Řecko bude potřebovat podporu i po vypršení současného programu. Jak ministři financí zemí eurozóny jasně naznačili, jsou ochotni poskytnout Řecku další prostředky (tedy třetí "balíček") v odpovídající výši během současného čerpání pomoci i po něm, a to až do doby, než se Řecko vrátí na finanční trhy,“ řekl Dijsselbloem. K otázce odepsání části řeckého dluhu uvedl, že jakmile budou v dubnu 2014 zveřejněna ověřená finanční data za rok 2013, země eurozóny zváží další postup. Pokud by Řecko splnilo přesně dané podmínky, mohlo by takovým opatřením ze strany Euroskupiny být například další snížení úrokových sazeb na poskytnuté půjčky. Dále Dijsselbloem také zmínil, že vzhledem k dobrému vývoji budou země eurozóny na konci roku podporovat postupné ukončení irského programu mezinárodní pomoci.

 

NOVÝ PRŮZKUM EUROBAROMETRU

Necelý rok před volbami do Evropského parlamentu byl Eurobarometrem proveden další výzkum veřejného mínění s cca 27 tisíci obyvateli EU-28 ohledně budoucnosti EU. Výsledky průzkumu byly zveřejněny 6. září 2013. Mimo jiné z průzkumu vyplývá, že:

-          Evropské volby: 55 % dotázaných uvedlo, že by spíše šlo k volbám do Evropského parlamentu v květnu příštího roku, kdyby jednotlivé politické skupiny jmenovaly svého kandidáta na post předsedy Evropské komise. 70 % dotázaných uvedlo, že do budoucna preferují přímo volenou předsedkyni či předsedu Evropské komise. Jako největší výzvy evropské integrace byly nejčastěji jmenovány boj s nezaměstnaností, boj proti sociálním nerovnostem a veřejné zadlužení.

-          Evropská identita: Stále více občanů EU popisuje svou identitu jako dvojí - tedy národní a evropskou. Celkem toto uvedlo 49 % všech dotázaných, vzhledem k roku 2012 došlo k nárůstu o 6 procent. Celkem 72 % dotázaných uvedlo, že záležitosti, které EU pojí jsou silnější, než problémy, které EU rozdělují. Jako klíčové elementy evropské identity byly respondenty jmenovány společná měna euro (42 %), svoboda (40 %), dějiny (27 %) a kultura (26 % dotázaných).

-          Členství v EU: Celkem 50 % dotázaných uvedlo, že členství v EU hodnotí pozitivně; 17 % respondentů vnímá členství své země v Evropské unii opačně - tedy jako negativní jev. Jako největší výhody členství EU jsou dotázanými občany vnímány volný pohyb osob (56 %), mír mezi členskými státy (53 %) a společná měna euro (24 % dotázaných).

?
Zpracovala: Jana Maláčová, Zástupkyně Senátu při Evropském parlamentu

Datum: 7.9.2013

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]