Miliardu eur na mladé nezaměstnané uvolní Junckerova Komise

Evropská komise 4. února navrhla, aby byla z prostředků Iniciativy na podporu zaměstnanosti mladých lidí již letos uvolněna 1 miliarda eur. Tato změna povede k až 30násobnému navýšení předběžného financování, které členské státy obdrží na podporu zaměstnanosti mladých lidí, díky čemuž se pomoc dostane k 650 000 mladých, kterým pomůže rychleji získat práci.

„V současné době nemůže více než každý pátý mladý člověk najít práci. Iniciativu na podporu zaměstnanosti mladých lidí v Evropském parlamentu prosadili sociální demokraté na základě dobrých zkušeností členských států, například Finska. Pokud nechceme, aby nám před očima vyrostla ztracená a frustrovaná generace, je naší povinností mladým lidem pomoci. Evropa nemůže pouze přihlížet sociálním dopadům, které má nezaměstnanost mladých na celou společnost. Rada by proto měla návrh Komise odsouhlasit co nejdříve,“ vyjádřila se poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová (ČSSD, S&D).  

Hlavní prioritou této Komise je posílení evropské konkurenceschopnosti, podpora investic a vytvoření pracovních míst. Investiční plán disponující prostředky ve výši 315 miliard eur může vytvořit miliony nových pracovních příležitostí, a to zdaleka nejen pro mladé lidi. Pro ty je však často obtížné najít uplatnění na trhu práce i tehdy, když jsou nová pracovní místa vytvořena. Proto se Iniciativa na podporu zaměstnanosti mladých lidí zaměřuje zejména na to, jak vrátit mladé zpět do práce nebo do odborné přípravy. Všech 28 členských států EU se zavázalo k provedení „záruk pro mladé lidi“, aby nabídly lidem mladším 25 let kvalitní zaměstnání, učňovskou přípravu nebo odbornou přípravu do čtyř měsíců po ukončení školní docházky nebo ztrátě zaměstnání. Oznámený krok napomůže k uskutečnění těchto záruk, a tudíž ke splnění závazku, který Komise přijala ve svém pracovním programu na rok 2015.

Návrh navýší míru předběžného financování Iniciativy na podporu zaměstnanosti mladých lidí (YEI) ze zvláštní částky vyčleněné na YEI pro rok 2015 z 1–1,5 % až na 30 %. Členské státy, které tuto iniciativu využívají (mezi nimi je i Česká republika), proto mohou obdržet třetinu z vyčleněných 3,2 miliardy eur bezprostředně po schválení příslušných operačních programů. Očekává se, že členské státy tyto finanční prostředky okamžitě vyplatí příjemcům jako zálohy na projekty, což bude důkladně monitorováno.

Komise odhaduje, že díky tomuto včasnějšímu předběžnému financování bude možné urychlit bezprostřední podporu a poskytnout v tomto roce pomoc 350 000 – 650 000 mladých lidí; při stávající míře předběžného financování by šlo o pouhých 14 000 – 22 000 osob.

Předtím, než tento legislativní návrh vstoupí v platnost, musí jej schválit Evropský parlament a Rada, jež o něm nyní budou jednat.

 

Souvislosti

Návrh Komise týkající se záruk pro mladé lidi byl představen v prosinci 2012 (viz IP/12/1311 a MEMO/12/938), oficiálně přijat Radou ministrů EU 22. dubna 2013 jako doporučení členským státům (viz MEMO/13/152) a schválen Evropskou radou v červnu 2013. Všech 28 členských států EU předložilo své prováděcí plány záruk pro mladé lidi (podrobnosti jsou uvedeny zde) a zavádí konkrétní opatření. Provádění národních systémů záruk pro mladé lidi monitoruje Komise v rámci Evropského semestru.

Klíčovým zdrojem finančních prostředků pro realizaci záruky pro mladé lidi je Evropský sociální fond, s celkovým rozpočtem přibližně 86 miliard eur na období 2014–2020.

Evropský parlament a Rada se dohodly na vytvoření specifické Iniciativy na podporu zaměstnanosti mladých lidí (YEI), prostřednictvím které došlo k navýšení prostředků z Evropského sociálního fondu v členských státech s regiony, kde nezaměstnanost mladých lidí přesahuje 25 %. Prostředky iniciativy tvoří 3,2 miliardy eur ze zvláštní rozpočtové položky přidělené z rozpočtu EU (předfinancované na období 2014–2015) a alespoň 3,2 miliardy eur v rámci přídělů pro členské státy z Evropského sociálního fondu.

YEI doplňuje Evropský sociální fond při provádění doporučení k záruce pro mladé lidi. Jsou z ní financovány činnosti, které mají přímo pomoci mladým lidem, jež nejsou zaměstnaní ani se neúčastní vzdělávání nebo odborné přípravy a kteří jsou mladší než 25 let, případně 30 let, pokud to členské státy budou považovat za vhodné. Prostředky z Iniciativy na podporu zaměstnanosti mladých lidí mohou být využity na aktivity, mezi něž patří zajištění prvních pracovních zkušeností, poskytnutí stáží a učňovské přípravy, podpora zahájení podnikatelské činnosti (start-ups) pro mladé podnikatele, programy druhé šance pro osoby, jež předčasně opustily vzdělávací systém, a cílené subvence na platy a nabírání pracovních sil.

Urychlené provedení záruk pro mladé lidi bylo označeno jako klíčová priorita v politických směrech předsedy Junckera.

 

Zdroj:Tisková zpráva Evropské komise

Datum: 5.2.2015

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]