Manifest sociálních demokratů v EP k Mezinárodnímu dni žen

Na Mezinárodní den žen jsou oči veřejnosti upřeny na situaci žen po celém světě. Je to den, kdy slavíme práva, kterých bylo dosaženo a zároveň den, kdy bychom měli požadovat opravdovou rovnost žen. Skupina socialistů a demokratů silně podporuje rovnoprávnost pohlaví na všech úrovních, v rámci příležitosti MDŽ představuje Manifest za skutečné zrovnoprávnění žen.

Z ekonomické situace, ve které se dnes ženy nachází, vidíme, že je ještě mnoho, co je potřeba učinit, aby bylo dosaženo rovnosti obou pohlaví. Musíme také bojovat proti násilí na ženách jak na evropské, tak na celosvětové úrovni. Ekonomická krize vedla jednak k úsporným opatřením ze strany vlád, ale také k přehlížení různého dopadu krize na obě pohlaví. Nárůst chudoby a nezaměstnanosti dopadl na ženy mnohem více, než na muže. Proto nesmíme zapomínat na rovnost pohlaví zejména v časech krize a musíme pokračovat v prosazování opatření, která pomohou ženám dostat rovné příležitosti na pracovním trhu.

Identifikování problémů - práce na konkrétních řešeních

1. ROZDÍLNÉ PLATY ŽEN A MUŽŮ Ženy v EU stále vydělávají o 16,2% méně než muži, i pokud mají lepší vzdělání. To znamená, že ženy by musely pracovat zhruba o dva měsíce déle každý rok, aby dosáhly na stejný roční plat, jako muž. Tento rozdíl ve výdělcích má dlouhodobé dopady. Nižší platy se odráží v nižších důchodech, což může vést ke zvýšenému riziku chudoby.
Vzhledem k tomu, že až 60% absolventů univerzit jsou ženy, vzdělání není klíčem k překonání rozdílů ve výdělcích. Ženy musí zastávat vyšší funkce a více tak ovlivňovat rozhodovací proces jako členky představenstev a ředitelky. Komise musí také přehodnotit svou směrnici na toto téma a uvalit sankce na ty státy, které ji nedodržují.

2. CHUDOBA Ženy v EU jsou obecně chudší, než muži. V současné době je 23% Evropanů v ohrožení chudoby, nebo sociálního vyloučení a v celé Evropě jsou ženy vystaveny většímu riziku chudoby, než muži (podle údajů Eurostatu). Nejchudší jsou zpravidla svobodné matky a také imigrantky. Ženy se také nejčastěji stávají příjemkyněmi sociálních programů. Starší ženy jsou vystaveny většímu riziku chudoby, než starší muži. Ženy často čelí kombinaci faktorů, které následně vedou k chudobě.

Dostupnost škol a další zařízení pro péči o děti je jeden z nejúčinnějších nástrojů jak zajistit, že ženy nebudou vyloučeny z pracovního trhu poté, co mají děti. Děti musí být vnímány jako přínos pro společnost a nejen jako soukromá záležitost. Rovné penzijní systémy, stejně jako péče o staré a jinak závislé na systému jsou zásadní pro rovnost pohlaví v budoucnu, protože zmenšují riziko chudoby, které je na straně žen jednoznačně vyšší.

3. NEZAMĚSTNANOST Ženy profitovaly z nových pracovních příležitostí mezi lety 1998-2008, kdy úroveň zaměstnanosti žen vzrostla o 12,7%, ale i přesto zaměstnanost žen zůstává nižší, než mužů. Cílem v rámci strategie Evropa 2020 je 75% zaměstnanost pro všechny. U žen je momentálně zaměstnanost 62,8% (pohybuje se mezi 48,6% a 77,2%).
Abychom podpořili růst, je potřeba využít všech zdrojů, které máme k dispozici a vytvořit rovné příležitosti a pracovní možnosti pro všechny. Flexibilita, nové modely a upuštění od úsporných opatření mohou také přispět k novým pracovním příležitostem a boji proti stereotypům.

4. NEJISTÉ PRACOVNÍ POZICE A PRÁCE NA ČÁSTEČNÉ ÚVAZKY Podle dat OECD stoupá počet žen, které pracují na neoficiálních pozicích, případně i neplacených. Práce z domu tvoří 33% HDP v zemích OECD, tuto práci většinou zastávají právě ženy. V Evropě ženy také pracují častěji na částečný úvazek (31,6% v porovnání s 8,1% u mužů).

Skupina socialistů a demokratů bojuje za legální pracovní pozice a plná práva na zdravotní péči a další sociální benefity pro ženy i muže. Ženy ani muži by neměli být nuceni pracovat a částečné úvazky. V tomto případě je lepší bojovat za kratší pracovní dobu pro všechny, což by také zlepšilo rovnováhu mezi prací a soukromým životem.

5. NÁSILÍ Ekonomické problémy a nestabilní prostředí často nutí ženy do vztahů, v nichž jsou v závislé pozici. Násilí proti ženám je tématem, které vyžaduje pozornost nejen v rámci národního práva, ale také na evropské úrovni. V Evropě je každý den zabito sedm žen a jedna žena z pěti se setkala s drsným fyzickým zacházením alespoň jednou za život.

S&D naléhá na Komisi, aby ve spolupráci se všemi členskými státy navrhla celkovou strategii pro boj proti násilí páchanému na ženách a zasadila se o více míst, kam se mohou tyto ženy uchýlit. Musí také podepsat a ratifikovat úmluvu Rady Evropy a proměnit ji ve směrnici s možností uvalení sankcí.

Originální znění manifestu je k dispozici zde:
http://www.socialistsanddemocrats.eu/gpes/media3/documents/4223_EN_SD_Womens_Day_Leaflet_A5_EN.pdf

Datum: 8.3.2013

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]