Hlavní témata plenárního zasedání EP ve dnech 10. - 13. března 2014

Přečtěte si, jaké budou hlavní body nadcházejícího březnového plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Boj proti daňovým únikům: Přísnější pravidla proti praní špinavých peněz

Koneční vlastníci firem a fondů by měli být uvedeni ve veřejných registrech jednotlivých zemí EU. O návrhu, který má zabránit praní špinavých peněz, bude hlasovat Evropský parlament v úterý. Cílem je ztížit skrývání pochybných dohod a bojovat proti daňovým únikům. Do oblasti navrhovaných pravidel spadají i kasina, ale rozhodnutí vyloučit jiné hazardní služby, které představují nízké riziko, jsou ponechána na jednotlivých státech.

Přísnější pravidla ochrany osobních údajů EU

Poslanci chtějí zajistit silnější ochranu dat, při jejich předávání do zemí mimo Evropskou unii. Ve středu budou hlasovat o kompletním přepracování stávávajících právních předpisů EU o ochraně osobních údajů. Nová pravidla by měla lidem poskytnout kontrolu nad svými osobními údaji a současně firmám zjednodušit přesun údajů uvnitř Evropy. Poslanci také chtějí zvýšit pokuty pro podniky, které pravidla poruší.

Špionáž NSA: Konečná zpráva parlamentu o programech hromadného sledování

Ochrana dat by měla být postavena mimo obchodní jednání mezi EU a USA a vyjednávána samostatně, říkají poslanci v usnesení ukončující jejich šestiměsíční vyšetřování hromadných sledovacích programů. EU by měla pozastavit svoji dohodu s USA o poskytování bankovních údajů a principu "bezpečného přístavu" pro americké firmy. Dodávají, že bojem proti terorismu nejde omluvit tajné a ilegální sledování.

Poslanci budou řešit program březnového summitu EU

Poslanci povedou ve středu ráno debatu s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem a řeckým náměstkem ministra zahraničí Dimitrisem Kourkoulasem nad programem zasedání Evropské rady, které se uskuteční 20. - 21. března. Hlavními body programu summitu bude evropský semestr, průmyslová konkurenceschopnost, klimatické a energetické politiky, přípravy na nadcházející summit EU-Afrika a vztahy s Afrikou.

Ruští vojáci na Ukrajině: klíčová debata

Budoucnost ruských vojsk na ukrajinském poloostrově Krym a pomoc EU se zmírněním krize, bude probírána poslanci a zástupci Rady a Komise ve středu ráno.

Balíky cestovních služeb: Parlament chce více práv pro rekreanty

Rekreantům by měla být zaručena pomoc se zpáteční cestou, pokud cestovní kancelář zkrachuje v průběhu jejich pobytu v zahraničí, uvádí nový návrh pravidel souborných cestovních služeb, o kterém se bude hlasovat ve středu. Poslanci chtějí, aby cestovní kanceláře byly povinny nabídnout cestujícím náhradu, pokud se po zakoupení zájezdu zvýší cena letenky nebo výrazně změní čas odletů.

Trojka: Poslanci přijmou závěry a doporučení

Trojka, která se skládá z Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, pomohla čtyřem zemím EU zvládnout krizi a zabránila tomu, aby se situace ještě více zhoršila. Ale nedostatky ve struktuře a pracovních metodách Trojky, kdy jsou bráněny národní "vlastnictví", ohrožují její transparentnost a odpovědnost, říká zpráva o zjištěných faktech. Druhé usnesení kritizuje negativní vliv reforem inspirovaných Trojkou, na zaměstnanost a volají po revizi zavedených opatření. Obě rezoluce budou probírány v úterý, před středečním hlasováním.

Červená kontroverzní regulaci osiv

V úterý budou poslanci hlasovat o tom, zda zamítnou kontroverzní návrh zákona Komise o produkci rozmnožovacího materiálu rostlin, který je také známý jako regulace osiv. Panují obavy, že by Komise získala příliš velkou moc a nechala by země EU bez možnosti přizpůsobit si pravidla svým potřebám.

 

Zajímá Vás některé z témat podrobněji? Více informací najdete ZDE.

 

Zdroj: Evropský parlament

 

 

 

 

Datum: 9.3.2014

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]