Europoslanci si stěžují Komisi: Proč se s lidmi nechcete domluvit?!

Česká poslankyně Evropského parlamentu, Olga Sehnalová (ČSSD, S&D), kritizovala dnes na tiskové konferenci ve Štrasburku přetrvávající neochotu Evropské komise zjednodušit a zpřístupnit tzv. veřejné konzultace ve všech oficiálních jazycích EU. Poslankyně Sehnalová je přesvědčena, že tato neochota prohlubuje demokratický deficit Evropské unie, protože zabraňuje velké části evropských občanů podílet se na unijním rozhodování.

Tato kritika přichází šest měsíců poté, co Evropský parlament v červnu 2012 přijal rezoluci o veřejných konzultacích a jejich dostupnosti ve všech oficiálních jazycích EU. Rezoluce Evropského parlamentu byla přijata velkou většinou a vyzvala Komisi, aby zajistila, že veřejné konzultace budou dostupné ve všech oficiálních jazycích EU tak, aby při konzultacích nedocházelo k diskriminaci na základě jazyka, a aby byly konzultace pro řadové občany srozumitelné. Poslankyně Olga Sehnalová, společně se svojí kolegyní Różou Marií Gräfin von Thun und Hohenstein (EPP), poukazují na fakt, že v této oblasti dosud nedošlo k žádnému posunu vpřed.

„S velkým znepokojením sledujeme, že texty veřejných konzultací jsou stále pouze v anglickém jazyce. Evropští občané tak nemohou vykonávat své právo na účast v procesu rozhodování EU. Mnohojazyčnost je důležitá proto, aby občané mohli uplatnit své právo podílet se na demokratickém životě v Unii,“ uvedla Róża Maria Gräfin von Thun und Hohenstein (EPP), spoluautorka rezoluce o veřejných konzultacích.

Ve své odpovědi na uvedenou rezoluci Komise uvedla, že ačkoli je pevně odhodlána ctít zásady účasti a otevřenosti, nemá dostatečné zdroje na to, aby veškeré dokumenty v rámci konzultací byly dostupné ve všech oficiálních jazycích.

„Potenciál pro překlenutí komunikační a informační propasti mezi občany a EU nebyl ještě plně prozkoumán. Komise stále opakuje ten samý argument a ignoruje fakt, že zjednodušení veřejných konzultací by naopak zdroje ušetřilo, a tedy i umožnilo překlad do všech jazyků. Komise je navíc povinna zajistit každému občanovi Unie právo obrátit se na ni v jakémkoli oficiálním jazyce, a to včetně odpovědí na veřejné konzultace. Jedna z právě probíhajících konzultací dokonce toto základní právo ignoruje úplně, což považuji za nepřijatelné,“ říká Olga Sehnalová (ČSSD, S&D), spoluautorka rezoluce Evropského parlamentu.

Také Evropský ombudsman, P. Nikiforos Diamadouros, nedávno podpořil úsilí europoslankyň, když kritizoval Komisi za její neochotu publikovat veřejné konzultace ve všech třiadvaceti evropských jazycích. „Evropští občané nemohou účinněji vykonávat své právo účastnit se rozhodovacího procesu EU, pokud dokumenty v rámci veřejné konzultace nejsou k dispozici ve všech úředních jazycích. Plně v tomto sdílím pozici Evropského parlamentu,“ řekl P. Nikiforos Diamadouros.


Záznam tiskové konference:
http://www.sehnalova.cz/video/tk-europoslanci-si-stezuji-komisi.html

---------------------------------------------------------------------------

Věděli jste, že…

…rok 2013 bude Evropským rokem občanů?

…každý občan může prostřednictvím veřejných konzultací vyjádřit svůj názor na politiky EU a ovlivnit jejich směr?

…Evropská komise zaručuje občanům právo obracet se na ni v jakémkoliv oficiálním jazyce EU, včetně odpovědi v příslušném jazyce?

…momentálně je otevřeno celkem 19 veřejných konzultací, z nichž pouze 3 jsou dostupné ve všech oficiálních jazycích EU?

…v konzultaci k Aktu pro jednotný trh se k dvanácti strategickým prioritám jak posílit rozvoj vnitřního trhu vyjádřilo prostřednictvím dotazníku celkem 248 občanů EU?

…v roce 2012 bylo vypsáno celkem 8 konzultací v oblasti „Spravedlnost a základní práva“, z nichž pouze 1 byla zcela dostupná i v češtině?

…od května do září tohoto roku mohli občané prostřednictvím konzultace, která bohužel nebyla zcela dostupná i v češtině, vyjádřit k právům, která jsou zaručena občanstvím EU?

…v roce 2012 mimo jiné probíhala veřejná konzultace k „otevřenému Internetu“, věnující se mimo jiné otázkám spojeným s dohodou ACTA?

…v konzultaci k evropské strategii pro snížení zranění následkem dopravní nehody, publikované pouze v angličtině, vyjádřilo svůj názor 34 občanů EU?

Datum: 12.12.2012

Podobné články:

Dvojí kvalita potravin už v Česku neprojde, novela zákona o potravinách ji zakáže pod pokutou 50 milionů korun 29.4.2019

...

Evropské řešení dvojí kvality je polovičaté, teď je řada na nás, uvedla Olga Sehnalová 17.4.2019

(Štrasburk, 17. dubna 2019) Evropský parlament dnes většinou schválil nová pravidla, která se týkají také otázky dvojí kvality výrobků. Za nedostatečné je považuje česká europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD). ...

Tisková zpráva Olgy Sehnalové: Zákaz dvojí kvality výrobků vracím k hlasování 10.4.2019

Europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD) dostála svému slibu a snaží se o přepracování textu směrnice o nekalých obchodních praktikách. Dnes předala dostatečné množství podpisů pod pozměňovací návrh, který má vrátit do textu směrnice explicitní zákaz dvojí kvality výrobků. O ...

Řidič zůstává pánem nad vozidlem. Vyjednavači Evropského parlamentu změnili požadavky Komise na nové bezpečnostní prvky vozidel 26.3.2019

V noci na dnešek bylo dosaženo dohody mezi vyjednavači Evropského parlamentu a Rady ministrů o textu nařízení, které se týká instalace nových bezpečnostních prvků ve vozidlech. ...

Olga Sehnalová: Lepší přístup k produktům a službám pro osoby s postižením 13.3.2019

Občané s postižením budou nově moci plně využívat některé zboží a služby, jako jsou počítače, mobilní telefony nebo bankomaty. Evropský parlament dnes schválil zákon, který ukládá vybraným výrobcům a prodejcům povinnosti nabízet je v takové podobě, aby je mohl ...

Olga Sehnalová: Potvrzeno. Zemědělci budou lépe chráněni proti nekalým praktikám 12.3.2019

Přijetí vůbec prvního celoevropského zákona, který významně ochrání zemědělce a drobné podnikatele před nekalými praktikami velkých hráčů, dnes potvrdil na svém zasedání ve Štrasburku Evropský parlament. ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]