ČOI: Nejčastější problém e-shopů jsou klamavé obchodní praktiky

Nakupování v e-shopech se u českých spotřebitelů těší stále větší oblibě. Jak uvádí Česká obchodní inspekce v hodnotící zprávě za rok 2014, vrůstá nejen počet internetových obchodů, ale také poměr nedostatků v jejich činnosti a počet souvisejících spotřebitelských stížností.

Porušení obecně závazných právních předpisů zjistili inspektoři ČOI v loňském roce v souvislosti s nakupováním na internetu celkem v 682 případech, což představuje 78,7 % všech provedených kontrol, uložené pokuty dosáhly souhrnné výše 4,8 milionů korun.  Zvýšený počet zjištěných porušení souvisel mj. se skutečností, že obchodníci včas nepřijali nová opatření občanského zákoníku, která mají více chránit spotřebitele. Předlohou pro nová pravidla byla evropská směrnice o právech spotřebitelů, na jejíž přípravě se podílela i Olga Sehnalová.

Samostatnou kapitolu tvořila spotřebitelská podání, týkající se internetových obchodů provozovaných zahraničními subjekty, které nabízejí zboží a poskytují své služby ze zemí mimo území Evropské unie. To představuje pro spotřebitele značné komplikace při vymáhání plnění uzavřené smlouvy nebo při uplatnění nároků z vadného plnění. Případné uplatnění reklamace je oproti nákupům v e-shopech se sídlem v Česku či jiné zemi Evropské unie značně ztížené, neboť nespadá pod evropskou legislativu.

Vysoké procento nedostatků, zjištěné v průběhu celoroční kontrolní akce, však nelze považovat za obraz skutečného stavu elektronického obchodování v České republice. ČOI se totiž primárně zaměřovala na problematické internetové prodejce a poskytovatele služeb. Přesto je důležité při nakupování online myslet na několik základních doporučení.

Jaká jsou doporučení spotřebitelům?

- Před nákupem v e-shopu je (zejména v neznámém obchodě) třeba si ověřit sídlo a důvěryhodnost prodejce, například v obchodním rejstříku, na diskusních fórech nebo pomocí internetových vyhledávačů.

- V případě sporu s podnikateli z jiných zemí Evropské unie, Norska a Islandu se mohou spotřebitelé obrátit bezplatně s žádostí o radu nebo pomoc na Evropské spotřebitelské centrum, které působí při České obchodní inspekci.

- Nákupy přes internet ze třetích zemí představují pro spotřebitele zvýšenou míru rizika jak v otázce dodání zboží, tak i při vymáhání spotřebitelských práv.

Olga Sehnalová, členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, již několik let pořádá pravidelný cyklus besed pro veřejnost, zaměřených na informování o spotřebitelských právech. Zájemci se naučí nejen rozpoznat možná rizika při nákupu i po něm, ale i to, jak nepovedený nákup vyřešit. Besedy pokrývají i nakupování na internetu. Lektorem je vrchní rada ČOI.

Další z besed se koná již příští pátek 17. dubna od 9:30 v Bojkovicích.

 

Celá zpráva ČOI: http://www.coi.cz/e-shopy-kontroly-2014-nc1431/

    Datum: 7.4.2015

    Podobné články:

    Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

    Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

    Krásné Vánoce 18.12.2019

    Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

    Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

    Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

    Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

    Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

    Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

    Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

    Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

    Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

    Moje videa
    Hanácké bál - Brusel

    9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
    Stáhněte si

    Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]