Co je na programu aktuálního jednání Evropského parlamentu

Štrasburk - Ve dnech 18. – 21. října se ve Štrasburku koná další plenární zasedání Evropského parlamentu. Vybíráme nejdůležitější témata, které jsou na programu jednání europoslanců.

Rozpočet na rok 2011: Parlament požaduje diskuzi o nových zdrojích financování
Větší investice do výzkumu, inovací, vzdělávání a energetiky a také finanční pomoc pro Palestinu – to jsou hlavní požadavky, které se bude Evropský parlament snažit prosadit příští středu při hlasování o rozpočtu na rok 2011. Celkové výdaje z rozpočtu by však neměly být nijak zvlášť navýšeny. Kromě toho parlament požaduje zahájit také jednání o stávajícím víceletém rozpočtovém rámci a nových zdrojích jeho financování.

20 týdnů mateřské dovolené s plným platem?
Příští úterý budou europoslanci schvalovat návrh svých kolegů z Výboru pro práva žen prodloužit mateřskou dovolenou ze 14 na 20 týdnů, během kterých by matky po celé EU pobíraly plný plat. V rámci novelizace předpisů na ochranu zdraví a bezpečnosti těhotných zaměstnankyň pak poslanci navrhují uzákonit také právo na placenou otcovskou dovolenou, a to v minimální délce 2 týdnů.

Diplomatická služba: EP požaduje kontrolu nad rozpočtem a vyváženost pracovníků
Přípravy na spuštění nové diplomatické služby EU se blíží do finále. Příští týden by měli dát europoslanci jasně najevo, jak by podle nich měl vypadat rozpočet pro tuto službu (včetně rozpočtu na letošní rok) a také služební řád jejích zaměstnanců. Než ale dojde na hlasování na plenárním zasedání, bude se ještě otázkou najímaní pracovníků, jejich nezávislosti a vyváženého zastoupení všech zemí i můžu a žen v pondělí večer zabývat Právní výbor EP.

Konec pozdnímu proplácení faktur: EU požaduje úhradu do 30 dní
Menší firmy se až příliš často potýkají s vážnými finančními problémy způsobenými pozdním proplácením faktur. Europoslanci se tedy více než rok snažili prosadit přísnější a jasnější pravidla pro úhradu faktur, neboť to podle nich povede k posílení solventnosti podniků, podpoře inovací a vytváření pracovních míst. Jejich úsilí nakonec přineslo své ovoce a příští středu by tak měli posvětit dohodu s Radou ministrů, podle které budou muset být faktury uhrazeny nejpozději do 30 dnů.

Jerzy Buzek v poločase: Předseda EP zrekapituluje své dosavadní působení
Dvouapůlleté funkční období předsedy Evropského parlamentu se pomalu blíží do své poloviny (červenec 2009–leden 2012). Příští středu v poledne tak Jerzy Buzek na slavnostním zasedání zrekapituluje své dosavadní působení v čele této instituce a zhodnotí, jak se mu daří plnit priority, které si stanovil na začátku svého mandátu.

Made in... : EU požaduje povinné označování původu zboží
Na etiketách zboží, které se do Evropské unie dováží ze třetích zemí, musí být jasně uvedeno, odkud tyto výrobky pocházejí. Nařízení, které bude příští týden schvalovat Evropský parlament, se týká jen zboží ze třetích zemí, a ne výrobků dovážených z ostatních zemí EU, Norska, Islandu, Lichtenštejnska a Turecka. Nedostatečné nebo zavádějící označení už v minulosti vedlo ke zdravotním komplikacím, padělání či nekalé konkurenci.

Zavedení minimálního příjmu v celé EU by pomohlo bojovat proti chudobě, tvrdí EP
U příležitosti oslav Evropského roku boje proti chudobě a Dne boje proti chudobě vyhlášeného OSN by měli europoslanci příští týden projednat a přijmout zprávu, ve které vyzývají k zavedení minimálního příjmu ve všech zemích EU, což by podle nich umožnilo lépe bojovat proti chudobě v EU.

Vyhlášení finalistů a vítěze Sacharovovy ceny za rok 2010
V pondělí 18. října večer budou členové Zahraničního výboru a Výboru pro rozvoj vybírat tři kandidáty, kteří postoupí do finále o Sacharovovu cenu za rok 2010. Z nich pak ve čtvrtek 21. října šéfové politických klubů v EP vyberou jediného vítěze, kterému bude na slavnostním zasedání 15. prosince ve Štrasburku předána cena dotovaná 50 tisíci eur.

Generální tajemník OSN navštíví Evropský parlament
Příští úterý přijede do Evropského parlamentu na oficiální návštěvu generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Ve svém projevu na plenárním zasedání by se měl zaměřit na pokrok při plnění rozvojových cílů tisíciletí, boj proti chudobě, ale i celosvětové důsledky změny klimatu, které budou tématem prosincové konference o klimatu v mexickém Cancúnu.

Europoslanci navrhují, jak řešit finanční krizi a posílit ekonomiku EU
Europoslanci se příští týden opět vrátí k současné finanční krizi. Ve dvou nelegislativních usneseních, která budou schvalovat na plenárním zasedání, navrhují, jak by se Unie měla vyrovnat s důsledky krize a předejít jejímu opakování.

Příprava summitu G20 a Evropské rady
Příští týden ve středu proberou europoslanci se zástupci Komise a Rady program zasedání Evropské rady na konci října a také přípravy na listopadový summit G20.

Etnické databáze
V úterý večer budou poslanci diskutovat o prohlášení Evropské komise o údajné existenci nebo vytváření tajných seznamů či databází obsahujících údaje o rasovém či etnickém původu v EU. Čtyři politické skupiny (S&D, Zelení/EFA, ALDE a GUE/NGL) v této souvislosti položili Komisi otázku k ústnímu zodpovězení.

Datum: 19.10.2010

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]