Rozpočet EU 2014-2020 není možné zmrazit bez dohody o omezení některých politik

Evropský parlament vyzval členské státy, které chtějí zmrazit příští dlouhodobý rozpočet EU (2014-2020), aby upřesnily, jaké politiky mají být v důsledku tohoto zmrazení omezeny. Pokud mají být realizovány všechny cíle a politiky odsouhlasené členskými státy EU, je třeba minimální nárůst o 5% ve srovnání s rozpočtem pro rok 2013, říká Parlament.

Parlament přijal zprávu připravenou Salvadorem Garriga Polledo (EPP, ES), zpravodajem odpovědným za zprávu o sedmiletém rozpočtu, známém jako víceletý finanční rámec (MFF). Tuto zprávu dříve projednal zvláštní výbor Evropského parlamentu pro politické výzvy. Zpráva výboru byla dnes schválen 468 hlasy, 134 proti a 54 se zdrželo. Jednání s Radou by měla být zahájena v nadcházejících týdnech.

Poslanci mají pocit, že zmrazení budoucích rozpočtů na úrovni roku 2013 "není životaschopnou možností". Zvýšení o nejméně 5% nad úroveň 2013, jak poslanci navrhují, by znamenalo, že rozpočet EU by tvořil zhruba 1,11% celkového HDP EU, v porovnání s 1,06% v roce 2013.

Poslanci žádají členské státy, které obhajují zmrazení nebo snížení dlouhodobého rozpočtu, aby přesně určily, jakých politických priorit se chtějí vzdát, aby se vytvořil prostor pro snížení rozpočtu. Parlament se obává, že rozpočtová omezení by mohla ohrozit již schválené zvýšení prostředků pro výzkum a inovace (z dnešních 1,9% HDP na 3%), stejně jako investice do infrastruktury, zahraniční politiku a rozšíření EU.

Regionální politika (soudržnost a strukturální fondy) a zemědělské výdaje by měly zůstat na současné úrovni, říká usnesení. Zároveň by ale měly stoupnout investice do energetické infrastruktury. Úspory mohou být nalezeny ve správě EU, například tím, že by Evropský parlament měl jediné sídlo.

Nové zdroje, žádné další slevy
Poslanci kritizují současný systém financování, který je téměř zcela závislý na příspěvcích členských států a stal se v průběhu času mimořádně složitým. Smlouva o EU uvádí, že rozpočet EU "musí být plně financován z vlastních zdrojů". Stávající způsob financování klade nepřiměřený důraz na čisté bilance mezi členskými státy, je v rozporu se zásadou solidarity EU, rozřeďuje společné evropské zájmy a do značné míry ignoruje výhody financování politik na úrovni EU.

Systém skutečných vlastních zdrojů by měl být "spravedlivější, transparentnější a jednodušší", říkají poslanci Evropského parlamentu, a zároveň zdůrazňují, že reforma rozpočtu nesmí mít vliv na velikost rozpočtu a nebude zvyšovat celkové daňové zatížení občanů. Vyzývají také k ukončení "slev, výjimek a opravných mechanismů", které se nahromadily v rámci stávajícího systému.

Flexibilita
Jedním z problémů současného MFF je nedostatek pružnosti v rámci ročních rozpočtů. Pokud nastane něco nového nebo neočekávaného, je těžké tomu přizpůsobit rozpočet. Poslanci proto doufají, že bude vytvořena globální rezerva, která se bude sestávat z nevyužitých rezerv a nevyužitých prostředků z předchozího roku.

Další kroky
Parlament je prvním orgánem EU, který vyjádřil svou pozici k dalšímu dlouhodobému rozpočtu. Komise předloží 29. června dva návrhy, jeden ohledně příštího MFF a další ohledně vlastních zdrojů. Vyjednávání pak může začít. Aktuální víceletý finanční rámec končí v roce 2013.

Datum: 9.6.2011

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]