Ženy jsou na tom jinak - kampaň za spravedlivé důchodové systémy v Evropě

Předsedkyně evropských sociálně demokratických žen a maďarská europoslankyně Zita Gurmai při příležitosti spuštění kampaně „Ženy jsou na tom jinak" uvedla: „Při příležitosti oslav Mezinárodního dne žen musí Evropská unie vyslat jasný signál, že životy obyčejných žen jsou středem našeho zájmu. V otázce důchodů musí Evropská komise zajistit, aby zanikly nerovnosti v důchodovém systému mezi muži a ženami. Je správné zabývat se velkým nepoměrem mezi počtem žen a mužů ve vedoucích pozicích v podnicích, ale kromě tohoto tématu existuje diskriminace i v řadě dalších oblastí, které provázejí ženy po celý život, až do důchodového věku“.
Ženy často pobírají důchody stěží na hranici životního minima a to z různých důvodů: dostávají za stejnou práci zaplaceno méně než jejich kolegové. Častěji jsou to právě ženy, které se starají o rodinu a domácnost a také více pracují v oblastech s nižšími platy. Spočítat průměrný celoevropský procentuální rozdíl ve výši důchodu žen ve srovnání s muži je složité, rozdíl by se však mohl pohybovat okolo 66 procent v Itálii, 60 procent v Británii, 56 procent ve Francii či 42 procent v Německu.

Zpráva Organizace pro evropskou ekonomickou spolupráci o důchodech za rok 2009 s názvem "Pensions at Glance" a zpráva o podobách ženské chudoby, kterou připravila rumunská europoslankyně Rovana Plumb, jsou toho důkazem.

Všechny evropské země čelí výzvám plynoucím ze stárnoucí populace a k důchodovým reformám tak dochází napříč Evropou. Tyto reformy jsou většinou prováděny konzervativními vládami, které nezohledňují problematiku rovnosti pohlaví. To je ovšem chyba, protože v otázce důchodů panuje nerovnost a diskriminace žen. Ženám starším 65 let hrozí mnohem větší riziko chudoby než jejich mužským protějškům: průměrné riziko chudoby u žen je 22 procent oproti 16ti procentům u mužů.

Zita Gurmai k tomuto dodala: “Za nejdůležitější považujeme investice do rovnosti. To je určitě lepší řešení, než pak rok od roku čelit hospodářským poklesům. Věříme, že je správné podporovat vznik a chod mateřských školek, spravedlivé rozdělení povinností při péči o rodinu a domácnost mezi partnery, stejný plat za stejnou práci, za mateřskou dovolenou a za spravedlivé důchodové reformy. K propagaci naší kampaně jsme využili pouze některá z těchto témat, avšak všechna z nich mají zásadní dopad na důstojný život žen v důchodu.“

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]