Projednávaná legislativa v EP 14. - 17.11.2011

Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 14. - 17. listopadu 2011 projednal mimo jiné následující témata:

Zahájení zasedání: přírodní katastrofy, Arabské jaro, rozprava o Euroskupině a lidská práva
Předseda Parlamentu Jerzy Buzek zdůraznil v úvodu zasedání EP ve Štrasburku soustrast Parlamentu s oběťmi posledního zemětřesení v Turecku a záplav v Itálii a Francii, politický vývoj v severní Africe a na západním Balkáně a klíčovou středeční rozpravu o Euroskupině a hospodářské správě. Předseda Buzek rovněž vypíchnul prestižní konferenci Parlamentu o lidských právech, která se bude konat 23. listopadu.

Parlament zpečetil zákaz spekulací se státními dluhopisy a omezení krátkého prodeje
Parlament v úterý prohlasoval do právních předpisů nařízení omezující krátký prodej a obchodování se swapy úvěrového selhání (CDS), finančními produkty určenými pro pojištění proti platební neschopnosti. Nová pravidla povedou k daleko větší transparentnosti a praktickému zákazu některých CDS obchodů, čímž učiní spekulace se státními dluhopisy složitější.

Snadnější práce lékařů v zahraničí při současném zajištění bezpečnosti pacientů
Odborné kvalifikace musí být uznávány rychleji aniž by byla ohrožena bezpečnost občanů, aby bylo pro lékaře, zubaře, architekty a další profese jednodušší pracovat v zahraničí v rámci EU a aby byla zvýšena flexibilita na trhu práce, řekl Evropský parlament v úterý.

Poslanci chtějí koordinované kroky k zastavení nelegálních on-line hazardních her a ochraně dětí
Parlament v úterním hlasování vyzval Komisi, aby prozkoumala možnosti pro posílení spolupráce v boji proti nelegálním on-line hazardním hrám a ochraně zranitelných spotřebitelů. Užší spolupráce mezi členskými státy, společné standardy nebo rámcová směrnice by mohly být možnými nástroji v této oblasti, říkají poslanci.

Parlament udržuje tlak na hospodářskou správu
V úzké návaznosti na výzvu německé kancléřky Merkelové k více Evropy pro poražení ekonomické krize v eurozóně a nástup nových vlád v Řecku a Itálii posoudí poslanci ve středu od 9:00 ráno situaci s předsedou Rady Hermanem Van Rompuyem, předsedou Komise José Manuelem Barrosem a předsedou Euroskupiny Jean-Claudem Junckerem.

Cenu LUX 2011 získává snímek "Sněhy Kilimandžára"
Vítězem filmové ceny LUX 2011 je snímek režiséra Roberta Guédiguiana "Les neiges du Kilimandjaro" (Sněhy Kilimandžára). Předseda Parlamentu Jerzy Buzek dnes na slavnostním zasedání v plenárním sále ve Štrasburku předal cenu producentovi filmu. Snímek se zároveň dotazuje nad nespravedlnostmi, obhajuje toleranci a dobrotu a zpochybňuje politické a odborové boje.

Klimatický summit: EU by měla obhajovat Kjótský protokol
EU by na summitu OSN o změnách klimatu v Durbanu měla prokázat vedení a usilovat o pokračování Kjótského protokolu na redukci CO2 po roce 2012, píše se v usnesení přijatém Evropským parlamentem ve středu. Poslanci také říkají, že by evropskému hospodářství prospělo, pokud by bylo usilováno o vyšší než stávající 20% cíl na snížení emisí skleníkových plynů.

Malá kina potřebují pomoc EU pro přechod na digitální technologie
Moderní vybavení nutné pro udržení kroku s digitální revolucí je pro malá nezávislá kina příliš nákladné, říkají poslanci v usnesení přijatém ve středu. Text volá po specifických unijních dotacích, které by jim pomohly investovat do produkce, archivování 3D projekcí, HDT nebo Blue-Ray technologie.

Diskriminace vůči Romům již nesmí být v Evropě tolerována
Členské státy EU musí v boji proti existující diskriminaci vůči Romům přejít od slov k činům, řekli poslanci ve středeční rozpravě. Zajistit, aby romské děti chodili do běžných, a nikoli - jak se to děje v některých zemích EU - zvláštních škol, zapojit krajské a místní orgány a zajistit svobodu pohybu romských občanů by měly být priority ve všech národních strategiích pro začlenění největší etnické menšiny v Evropě.

Datum: 18.11.2011

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]