Poslankyně Sehnalová: Musím dát lidem za pravdu, v ochraně spotřebitelů máme v ČR co napravovat

V Brumově-Bylnici dnes proběhl poslední seminář z jarního cyklu školení nejen pro seniory s cílem návštěvníkům vysvětlit, jak se bránit nekalým obchodním praktikám a problematickým předváděcím akcím. Semináře v českých městech a vesnicích pořádá již poněkolikáté poslankyně Evropského parlamentu, Olga Sehnalová. Letos na jaře se tato setkání konala i v Kojetíně, Koryčanech, Morkovicích nebo ve Zdounkách. Tématu na aktuálnosti v tomto roce dodává také nový film Šmejdi, mapující skandální obchodní praktiky, který před několika týdny vstoupil do kin.

Paní poslankyně, semináře pořádáte již třetím rokem, jaký je u lidí ohlas?
Musím říci, že jsme se v uplynulých třech letech s nepříznivým ohlasem na naše semináře nesetkali. Naopak. Právě i díky dobré odezvě jsem nikdy nezapochybovala o tom, že děláme užitečnou a prospěšnou věc. Jsem ráda, že jsme částečně inspirovali k pořádání obdobných seminářů i další organizace, takže snad i díky nám se povědomí o problematice nekalých obchodních praktik mezi lidmi podařilo rozšířit.

Byla nějaká reakce, která Vás během seminářů překvapila?
Možná mne znovu a znovu překvapuje to, jak skutečně důvěřivě a bezelstně lidé přistupují k podpisům různých smluv. Často nemají ani kopie ani žádný jiný doklad a spoléhají na to, že se jim nemůže nic hrozného stát nebo že se věci "nějak" vyřeší. Zajímavé jsou i reakce lidí na různé příklady nekalých praktik, kdy je vidět, že s nimi mají své bohaté zkušenosti. Jakmile slyší, že jejich případ není ojedinělý, je debata hned živější a otevřenější.

Na co se lidé během seminářů nejvíce ptají a co jim odpovídáte?
Během debat se lidé často ptají na konkrétní situace, do kterých se sami nebo jejich příbuzní a známí dostali. Pravidelným dotazem lidí je ale i to, jak je možné, že je stát nechrání, co dělá naše vláda, poslanci? Já se pak snažím vysvětlovat evropskou agendu ochrany spotřebitelů, co mohu dělat a dělám jako poslankyně Evropského parlamentu. Snažím se vysvětlit, že evropské standardy jsou v drtivé většině případů standardy minimálními a že jednotlivým členským státům EU se nebrání, aby měly přísnější pravidla, což je třeba případ severských států. Musím proto dát lidem za pravdu, že u nás máme v ochraně spotřebitelů mnoho co napravovat.

Jak Vás to vlastně napadlo, organizovat tyto semináře?
Nápad pořádat tyto semináře vyplynul poměrně přirozeně z toho, že v Evropském parlamentu působím ve Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele. Jednak se mi v té době zdálo, že skutečně praktických informací ke každodennímu použití je mezi lidmi obecně velmi málo a poznatků o otřesných praktikách zejména vůči seniorům přibývalo. A samozřejmě, že bez ochoty odborného lektora pana Zdeňka Krula, bychom se do jejich pořádání v tomto rozsahu nemohli pustit.

Myslíte si, že to bude mít nějaký efekt? Jaká je podle Vás nejúčinnější prevence proti problematickým předváděcím akcím?
Pokud jde o problematické předváděcí akce, ta nejúčinnější rada je samozřejmě na ně prostě nejezdit a lákavé pozvánky ignorovat. Smyslem našich seminářů ale není upozorňovat pouze na předváděcí akce. Pojem nekalých obchodních praktik je mnohem širší. Můžete se s nimi setkat v kamenném obchodě, stejně jako třeba při prodeji prostřednictvím komunikačních prostředků. Ale lidem dáváme rady a informace, i pokud jde třeba o reklamaci zboží a podobně. Myslím si, že od doby, kdy jsme se semináři začali, je skutečně informací mezi lidmi mnohem více a problematika ochrany spotřebitele se pomalu ale jistě dostává do centra pozornosti médií. A to je základ pro to, abychom měli dobře informované a mnohem sebevědomější spotřebitele, kteří si nenechají všechno líbit.

Co říkáte na nový film Šmejdi?
Nemohu než autorkám poblahopřát. Pro zviditelnění tématu ochrany zranitelných spotřebitelů udělaly obrovský kus užitečné práce. Měla jsem možnost se s paní režisérkou Dymákovou setkat u příležitosti promítání filmu v Kroměříži a nastínily jsme některé možnosti další spolupráce. Za velmi dobrou považuji i probíhající Petici proti šmejdům. Pokud by se prosadily alespoň některé (nejlépe samozřejmě všechny) její body, byl by to další významný krok dopředu.

Budete v seminářích pokračovat? Kdy a kde se můžeme těšit na další kolo?
Ano, založili jsme tradici, ve které hodláme pokračovat i na podzim. Semináře se uskuteční v dalších několika městech Zlínského kraje, hlavně v těch, kde jsme prozatím seminář nepořádali. Myslím, že informačně jsou naše semináře natolik hodnotné, že je doporučuji zdaleka nejen seniorům.

Datum: 3.5.2013

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]