Projednávaná legislativa v Evropském parlamentu

Evropský parlament na svém plenárním zasedání v Bruselu ve dnech 12. a 13. října 2011 projednal mimo jiné následující témata:


Zahájení zasedání: vývoj na Blízkém východě, odsouzení Tymošenkové
Předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek v úvodu plenárního zasedání v Bruselu tento týden přivítal pokrok na cestě k demokracii na Blízkém východě, odsoudil však nedávné násilí. Odsoudil také rozsudek odnětí svobody na sedm let pro vůdkyni ukrajinské opozice Julii Tymošenkovou z 11. října.

Plénum Parlamentu diskutuje o nejnovějších nástrojích pro překonání krize eurozóny
Středeční rozpravu v plénu mezi poslanci, Komisí a Radou před klíčovým nadcházejícím zasedáním Evropské rady prostoupilo vědomí naléhavosti. Předseda Komise José Manuel Barroso představil komplexní ‘cestovní mapu ke stabilitě a růstu’, jejíž součástí je mimo jiné rekapitalizace bank v rámci celé EU a další opatření hospodářské správy. Někteří poslanci uvítali holistický charakter plánu, podle jiných postrádá plán ambice. Několik poslanců zpochybnilo plánovaný proces rekapitalizace.


Reformy DPH se mají zaměřit na boj s podvody, pomoc malým firmám a podporu ekologických produktů
Prokazování podvodů, osvobození neziskových organizací a malých firem od DPH a nižší sazby pro 'zelené' výrobky jsou mezi nejdůležitějšími návrhy usnesení o budoucím systému DPH přijatém ve čtvrtek. Poslanci také vyzývají k silnější roli Komise při prosazování harmonizace DPH, která by měla zvýšit efektivitu a snížit administrativní zátěž podniků.


Krize eura: Poslanci požadují harmonizovaná opatření a reformy
Parlament vyzval v usnesení přijatém ve čtvrtek k vytvoření cestovní mapy EU pro ukončení krize. Doporučuje rekapitalizovat evropské banky, další harmonizaci národních daňových systémů, vydávání eurobondů a posílení opatření správy hospodářských záležitostí v eurozóně.


Schengen: Bulharsko a Rumunsko nesmí být rukojmí populismu, říká Parlament
Členské státy by se měly vyvarovat národního populismu a rozhodovat o přistoupení Bulharska a Rumunska do schengenského prostoru pouze na základě stávajících kritérií, říká Evropský parlament v usnesení přijatém ve čtvrtek. Poslanci vyzývají Evropskou radu, aby přijala opatření nezbytná pro vstup obou zemí do prostoru bez hraničních kontrol.


Aktivity EP

Parlamentarium slavnostně otevřeno
V úterý 11. října, za přítomnosti belgické princezny Astrid a dalších hostů, zahájil předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek provoz návštěvnického centra Evropského parlamentu - Parlamentaria.




EuroparlTV
Aktuálně na EuroparlTV:

Reportáž: Zvažujeme hodnotu volného pohybu

Ze zákulisí: Kdo je šéfem EU?


Další pořady na:

http://www.europarltv.europa.eu/cs/home.aspx


Colu, pijeme Colu ... Všichni tu samou?
Asi jste sami zaznamenali nedávné pozdvižení okolo rozdílné kvality ‘stejných’ potravin v různých zemích Evropské unie. Poslanci Evropského parlamentu se této otázce věnovali již několikrát, naposledy v interpelaci rumunské lidovecké poslankyně Oany Antonescu.


Cena LUX 2011: Evropský film v záři reflektorů
Třemi finalisty ceny LUX 2011 jsou:

- Attenberg od režisérky Athiny Rachel Tsangari (Řecko)
- Les neiges du Kilimandjaro (Sněhy Kilimandžára) od režiséra Roberta Guédiguina (Francie)
- Play od režiséra Ruben Östlunda (koprodukce Švédska, Francie a Dánska)

Od tohoto týdne mají poslanci Evropského parlamentu možnost tyto tři filmy shlédnout a hlasováním vybrat vítěze.



Aktivity IKEP

19. 10. 2011 Arabské jaro - EU a revoluce v arabském světě
Chcete se se dozvědět více o zahraniční politice EU v arabském světě? Přijďte 19.10.2011 v 17 hodin na seminář do Evropského domu.


Zajímá Vás hospodářská situace v Evropě, jaká může být zemědělská politika EU či rozvoj regionu?
Přijďte v pátek 21. října na první česko-slovenské fórum občana. Od 10 hodin na Masarykově univerzitě v Brně budete moci s europoslanci Oldřichem Vlasákem, Jaromírem Kohlíčkem a Eduardem Kukanem diskutovat o hospodářské situaci v Evropě, rozšiřování EU, zahraniční službě EU, Lisabonské smlouvě nebo rozpočtu EU 2014-2020.


2. 11. 2011 - EU po Lisabonu - demokratičtější a efektivnější?
Chcete se dozvědět více o politice EU po přijetí Lisabonské smlouvy? Přijďte 2. 11. 2011 v 17 hodin na seminář do Evropského domu.


Příležitosti a zkušenosti z institucí Evropské unie z první ruky
Naše kancelář spolu s Eurocentrem a Zastoupením Evropské komise vás zve na seminář ‘Příležitosti a zkušenosti z institucí Evropské unie z první ruky ‘, který se koná ve středu 9. listopadu 2011 od 15 do 16 hod na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni.


16. 11. 2011 - Mladí a Evropa
Chcete se dozvědět více o Evropských iniciativách pro mladé (Youth in Action, Youth on the Move)? Přijďte 16.11.2011 v 17 hodin na seminář do Evropského domu.

Datum: 14.10.2011

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]