Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku 16. - 19. ledna 2017

Ve Štrasburku dnes začíná plenární zasedání Evropského parlamentu. Poslanci se budou věnovat mimo jiné těmto tématům:

Parlament volí nového předsedu, místopředsedy a kvestory

Poslanci odevzdají své hlasy za účelem výběru nového předsedy Evropského parlamentu na příští dva a půl roku. V úterý od 9 hodin budou probíhat tříminutové prezentace každého z kandidátů, poté dojde k odevzdání tajných hlasovacích lístků za účasti odcházejícího předsedy Martina Schulze.

Sedm oficiálních kandidátů z různých politických skupin do této chvíle oznámilo kandidaturu o nejvyšší pozici v Parlamentu. Nové kandidatury se mohou objevit během všech tří kol hlasování. Pokud žádný z kandidátů nezvítězí ziskem absolutní většiny platných hlasů během prvních třech kol volby, bude předseda volen prostou většinou ve čtvrté závěrečné volbě, kde se bude rozhodovat mezi dvěma kandidáty, kteří dosáhli nejlepších výsledků ve třetí volbě.

Svou kandidaturu oznámili:

Eleonora Forenza, Evropská sjednocená levice a Severská zelená levice (IT),

Jean Lambert, Zelení – Evropská svobodná aliance (UK),

Gianni Pittella, Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů (IT),

Laurenţiu Rebega, Evropa národů a svobody (RO),

Helga Stevens, Evropští konzervativci a reformisté (BE),

Antonio Tajani, Evropská lidová strana (IT) and

Guy Verhofstadt, Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (BE).

Ve středu budou poslanci volit 14 místopředsedů a 5 kvestorů Parlamentu v tajném elektronickém hlasování, kterému bude předsedat již nově zvolený předseda. Bude se rovněž rozhodovat o početním složení 22 stálých výborů Evropského parlamentu. Ve čtvrtek v poledne budou pak poslanci hlasovat o jmenování členů jednotlivých výborů.

Rozprava o prioritách maltského předsednictví Rady EU s premiérem J. Muscatem

Ve středu ráno budou poslanci Evropského parlamentu diskutovat o prioritách maltského předsednictví v Radě EU s maltským ministerským předsedou Josephem Muscatem

První maltské předsednictví v Radě EU od vstupu do EU v roce 2004 se bude v průběhu nadcházejících šesti měsíců zaměřovat na tyto klíčové oblasti: migrace, jednotný trh, bezpečnost, sociální začleňování, evropské sousedství, námořní odvětví. 

Europoslanci chtějí vrátit Komisi seznam zemí představujících riziko praní peněz

Poslanci EP budou rozhodovat, zda Evropská komise bude muset upravit černý seznam zemí, které představují riziko praní peněz a financování terorismu. Návrh nařízení, o kterém se bude hlasovat ve čtvrtek, argumentuje, že tento seznam je velmi omezený a měl by být rozšířen, např. o teritoria, ve kterých se usnadňují daňové trestné činy.

Komise uvádí jedenáct zemí, včetně Afghánistánu, Iráku, Bosny a Hercegoviny a Sýrie, které považuje za nedostatečně bojující proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Lidé a právnické osoby z těchto zemí čelí tvrdší kontrole, než je obvyklá v případech podnikání v EU.

Pokud poslanci odhlasují vrácení listiny Komisi, stávající seznam třetích zemí zaostávajících v této oblasti, zůstane v platnosti. 

Rozprava s předsedy Junckerem a Tuskem o výsledcích summitu EU a výzvách v 2017

Ve středu odpoledne se bude konat rozprava poslanců EP s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem a předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem o politických výzvách pro rok 2017 a o výsledcích zasedání Evropské rady, které se konalo 15. prosince 2016.

Poslanci Evropského parlamentu se během rozpravy budou především soutředit na problematiku vnitřní a vnější bezpečnosti EU, podpory zaměstnanosti a migraci. Nejspíše se budou věnovat i procedurálním opatřením při vyjednáváních o Brexitu, vztahům s Ruskem, Ukrajinou a jednáních směřujících ke znovusjednocení Kypru.

Zdrojem: Tiskové oddělení Evropského parlamentu

Datum: 16.1.2017

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]