Newsletter: Plenární zasedání EP 26. - 29. října 2015 ve Štrasburku

Na svém plenárním zasedání v Evropském parlamentu ve dnech 26. - 29. října 2015 proberou se budou poslanci Evropského parlamentu věnovat mimo jiné těmto tématům:

Migrace: Rozprava s Tuskem a Junckerem o Turecku, Balkánu, financích a hranicích

Stávající výzvy v oblasti migrace, včetně přílivu uprchlíků na západo-balkánské trase, spolupráce s Tureckem a dialog s africkými zeměmi, jakož i finanční požadavky na řešení těchto výzev budou projednávány v úterý od 10:00 s předsedy Evropské rady Donaldem Tuskem a Evropské komise Jean-Claudem Junckerem.

Souborné cestovní služby: nová pravidla ochrany i pro rezervace online

Cestujícím, jež si zajišťují cestovní služby přes internet, se dostane stejné ochrany jako těm, kteří využívají služeb cestovních agentur. Uvádí se tak v návrhu, o němž bude v úterý hlasovat EP. Poslanci návrh pozměnili tak, aby měli cestující možnost zrušit smlouvu o cestovních službách, pokud jejich cena před odjezdem vzroste o více než 8 %. Před koupí souborných cestovních služeb by také měli mít právo na jasné informace o cestovní nabídce a o tom, kdo nese odpovědnost v případě komplikací. 

Neutralita sítí a konec roamingu - konečné hlasování

Zákaz příplatků za "roaming" za používání mobilního telefonu v zahraničí v rámci Evropské unie od června 2017 a jasná pravidla o právech na přístup k internetu vstoupí v platnost po úterním konečném hlasování Parlamentu o novém telekomunikačním balíčku.

GMO: možnost vnitrostátního zákazu dovozu může být zamítnuta

EP bude ve středu hlasovat o návrhu pravidel, který by členským státům umožnil na jejich území omezit či zakázat prodej nebo užívání geneticky modifikovaných potravin či krmiv schválených Evropskou unií. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin a většina politických skupin Parlamentu doporučily, aby byl návrh zamítnut, jelikož by se mohl prokázat jako neproveditelný a mohl by vést ke znovuzavedení hraničních kontrol mezi státy, které se staví pro, respektive proti GMO.

Nové potraviny: poslanci podpoří inovace

Poslanci budou ve středu hlasovat o návrhu nařízení, jehož cílem je prostřednictvím zjednodušeného řízení pro nové potraviny podpořit inovace v potravinářském odvětví. Na podobě textu se parlamentní vyjednavači již neformálně dohodli s Radou ministrů EU. Poslanci zpřísnili definici nových potravin, tak aby nyní zahrnovala mimo jiné potraviny s modifikovanou molekulární strukturou, mikroorganismy, houby, řasy, potraviny získané z buněčných nebo tkáňových kultur a hmyz.

Skandál VW: Poslanci vyzvou k testování emisí v reálném provozu

Parlament v úterý hlasovaném usnesení zaujme svůj postoj k nedávnému odhalení manipulace s emisemi výfukových plynů společností Volkswagen. Dlouho předtím, než byl odhalen VW software pro podvádění při měření emisí, poslanci opakovaně trvali na tom, aby testování emisí automobilů bralo v úvahu reálné jízdní podmínky, což by pomohlo ukončit zjevné nesrovnalosti mezi oficiálními a skutečnými údaji o spotřebě a emisích.

Kvalita ovzduší: směrem k novým národním stropům pro hlavní znečišťující látky

Směrnice, o které bude EP hlasovat ve středu, by měla zavést národní stropy pro šestici hlavních látek znečišťujících ovzduší, včetně oxidu siřičitého, prachu a oxidů dusíku. Jejím cílem je vyřešit přeshraniční problém špatné kvality ovzduší, která ročně způsobuje odhadem 400 000 předčasných úmrtí v EU, a ušetřit do roku 2030 na nákladech spojených se znečištěním ovzduší 40 miliard eur.

Reforma volebního práva Unie: celoevropští lídři kandidátek a povinné prahy

V evropských volbách by se měli utkat kandidáti evropských politických stran na předsedu Evropské komise, uvádí se v návrhu parlamentní legislativní iniciativy, o kterých bude plénum hlasovat ve středu. Tito kandidáti by měli dle poslanců ve volbách do EP sami kandidovat a být formálně nominováni evropskými politickými stranami nejméně 12 týdnů před volbami.

Zdrojem: Tiskové oddělení EP

Datum: 26.10.2015

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]