Newsletter: Plenární zasedání EP 12. - 15. prosince 2016 ve Štrasburku

Ve Štrasburku dnes začíná plenární zasedání Evropského parlamentu. Od pondělí 12. 12. 2016 do čtvrtka 15. 12. 2016 se budou poslanci věnovat mimo jiné těmto tématům: 

Obhájkyně komunity Jezídů obdrží Sacharovovu cenu Evropského parlamentu
Nádija Murad a Lamjá Hadží Bašár, obhájkyně práv komunity Jezídů v Iráku, které přežily sexuální zotročení takzvaným Islámským státem, obdrží Sacharovovu cenu, ocenění Evropského parlamentu za svobodu myšlení, na slavnostním ceremoniálu v úterý ve 12:00.
Do užšího výběru letošního ročníku se dále dostali: Can Dündar (bývalý šéfredaktor tureckého deníku Cumhuriyet) a Mustafa Džemilev (bývalý sovětský disident, později ukrajinský poslanec a předseda zvykové vlády Krymských Tatarů „Medžlis“). Oba dva se rovněž zúčastní slavnostního ceremoniálu.
Sacharovovu cenu za svobodu myšlení, pojmenovanou po sovětském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi, udílí Evropský parlament od prosince 1988, aby ocenil organizace či jedince, kteří zasvětili své životy obraně lidských práv a svobod, zejména pak právu na svobodu projevu.

Rozprava o Brexitu, migraci, bezpečnosti, Rusku a investicích do pracovních míst

Europoslanci budou ve středu ráno společně se zástupci Rady a Komise diskutovat témata zasedání Evropské rady vedoucích představitelů EU, které se koná 15. prosince. Rozprava se bude týkat nejnaléhavějších problémů politiky EU, k nimž patří migrace, bezpečnost, ekonomika, pracovní situace mladých lidí a vnější vztahy.
Hlavy států a předsedů vlád se sejdou v Bruselu a prezident Parlamentu Martin Schulz
přednese svůj projev na začátku summitu ve 12:30.

Europoslanci hlasují o pravidlech k posílení železniční dopravy
O nových pravidlech týkajících se veřejných zakázek v oblasti služeb osobní železniční dopravy v zemích EU a podpory rozvoje nových obchodních služeb se bude hlasovat ve středu.
Nová pravidla mají za cíl posílit osobní železniční dopravu, která zaostává za ostatními druhy dopravy v počtu přepravených osob a dosáhnout smíšených výsledků spokojenosti zákazníků v rámci celé EU.
Nová pravidla se dotknou 2 oblastí. Za prvé, v případech, kdy veřejné instituce zadávají veřejné zakázky týkající se osobní železniční dopravy, by se nabídkové řízení o poskytování veřejné služby postupně mělo stát standartním postupem při výběru poskytovatele těchto služeb. Tyto zakázky, které členské státy využívají k zajištění veřejné osobní dopravy, představují dvě třetiny služeb osobní železniční dopravy v EU. Přizvání společností do výběrových řízení by mělo zvýšit pozornost na zákazníka a úsporu veřejných financí. Za druhé, každá železniční společnost by měla být schopna nabídnout své komerční služby na trzích osobní železniční přepravy v EU. Avšak aby se zajistilo pokračování poskytovaných služeb v rámci smluv o veřejných službách, mohou členské státy omezit přístup nových poskytovatelů služeb pouze na určité dopravní spoje. K dispozici jsou rovněž další informace týkající se struktury železničního trhu v EU či podkladové informace o balíčku reforem železniční dopravy.

EP vyzývá státy EU k zastavení podněcování nenávisti vůči migrantům a uprchlíkům
Členské státy EU „by se měly zdržet podněcování ke strachu a nenávisti svých občanů vůči přistěhovalcům a uchazečům o azyl k dosažení svých politických cílů,“ uvádí se v návrhu usnesení o stavu základních práv v EU, o kterém se bude hlasovat ve čtvrtek.
Usnesení předložené Józsefem Nagym (EPP, SK) se zaměřuje na klíčové problémy základních práv EU z roku 2015, zejména z oblasti migrace, ochrany dětí a internetového prostředí. Zdůrazněná jsou také práva na svobodu pohybu a umělá přerušení těhotenství, která chrání život matky.

Lidská práva ve světě
Europoslanci budou v úterý odpoledne diskutovat s šéfkou evropské diplomacie Federicou Mogherini o lidských právech a demokracii ve světě v roce 2015, zabývat se budou i legislativou EU v této oblasti. Ve středu v poledne se bude hlasovat o výroční zprávě o lidských právech a demokracii.

Energetická unie: první rozprava o balíčku “Čistá energie” v úterý dopoledne
Europoslanci budou projednávat legislativní návrhy o zajištění čisté energie pro všechny Evropany s Marošem Šefčovičem, místopředsedou Evropské komise odpovědným za energetickou unii.
Předseda výboru pro energetiku Jerzy Buzek uvítal návrh Evropské komise ze dne 30. listopadu 2016 a prohlásil: "Balíček by nám měl pomoci přizpůsobit trh novým trendům v oblasti výroby, spotřeby a úspory energie. Měl by nám také umožnit zvýšení naší nezávislosti a energetické bezpečnosti tím, že budeme efektivně a udržitelně využívat všechny vlastní evropské zdroje energie včetně energie z obnovitelných zdrojů."
Evropský parlament žádal předložení legislativy o čisté energii ve svém červnovém usnesení o vnitřním trhu s energií a v zářijovém usnesení o budoucnosti obnovitelných zdrojů.
Balíček „Čistá energie pro všechny Evropany“ se skládá z několika legislativních návrhů a tří sdělení týkajících se energetického trhu, energetické účinnosti, energie z obnovitelných zdrojů, eko-designu a správou energetické unie.

 Zdrojem: Tiskové oddělení Evropského parlamentu

Datum: 12.12.2016

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]