Newsletter: Plenární zasedání EP 11. - 14. září 2017 ve Štrasburku

Ve Štrasburku dnes začíná další plenární zasedání Evropského parlamentu. Poslanci a poslankyně se budou věnovat mimo jiné těmto tématům: 

Zpráva o stavu Unie: Rozprava o budoucnosti EU

Dosavadní výsledky působení předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera v polovině jeho mandátu a snaha o posílení Evropské unie tak, aby byla schopná lépe chránit své občany a zajistit jim hospodářský růst a tvorbu pracovních míst. To budou hlavní témata ve středeční rozpravě, kterou zahájí Juncker projevem o stavu Unie.

WiFi4EU: Bezplatný přístup na internet ve veřejných prostorech EU

Poslanci budou v úterý diskutovat a hlasovat o projektu, který umožní zavést bezdrátové internetové připojení s jednotným přihlašovacím systémem na pěti tisících veřejných místech v EU, jako jsou nemocnice nebo knihovny.

Zajištění dodávek plynu v celé Unii

Členské státy čelící problémům s dodávkami plynu by mohly v budoucnu automaticky počítat s pomocí okolních zemí Unie. Poslanci EP budou v úterý diskutovat a hlasovat o neformální dohodě EP s ministry EU (Radou) na nových pravidlech, která by měla zvýšit bezpečnost dodávek plynu v celé EU.

Vaječný skandál: Zrychlení systému výměny informací o rizikových potravinách

Skandál týkající se kontaminace vajec insekticidem fipronil, který zasáhl téměř všechny členské státy EU, a možnosti zlepšení systému včasného varování před rizikovými potravinami, budou v úterý předmětem rozpravy poslanců se zástupci Komise a Rady.

Snadnější přístup ke službám pro osoby se zdravotním postižením

Poslanci EP budou ve čtvrtek projednávat a hlasovat o legislativním návrhu, který by měl lidem se zdravotním postižením usnadnit přístup k důležitým zařízením a službám, jako jsou telefonické přístroje, bankomaty, automaty na jízdenky nebo letištní odbavení. Stínovou zpravodajkou frakce SD k tomuto návrhu je ve Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů i ve Výboru pro dopravu a cestovní ruch Olga Sehnalová.

Boj proti klimatickým změnám: Zvyšování absorpční kapacity lesů

Parlament bude ve středu hlasovat o plánech, jejichž cílem je zvýšit schopnost lesů absorbovat oxid uhličitý a snížit tak emise skleníkových plynů. Návrh nařízení je součástí boje proti změnám klimatu.

Zahájení činnosti zvláštního výboru pro terorismus

Parlament v úterý rozhodne, kdo zasedne v nově zřízeném zvláštním výboru EP pro terorismus (TERR). Výbor bude mít třicet členů a poprvé se sejde ve čtvrtek.

Severokorejská jaderná hrozba

Série nedávných raketových a jaderných testů v Severní Koreji a související nárůst mezinárodního napětí bude v úterý předmětem plenární rozpravy se šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogherini.

Budoucnost vztahů EU - Turecko

Budoucí vztahy mezi EU a Tureckem a pokračující odklon Ankary od zásad právního státu a respektování lidských práv a svobody sdělovacích prostředků budou v úterý odpoledne předmětem plenární rozpravy se šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogherini. Parlament následně začátkem října přijme k situaci v Turecku samostatné usnesení.

Migrace přes Středozemní moře: Rozprava s Federicou Mogherini

Možnosti, jak zastavit migrační toky do EU, zejména přes Středozemní moře, budou v úterý předmětem plenární rozpravy s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogherini.

Výzva k zpřísnění kontrol vývozu zbraní z EU

Členské státy by měly zajistit konzistentnost svých rozhodnutí týkajících se kontrol vývozu zbraní a podpořit vytvoření kontrolního orgánu EU. Uvádí to návrh nelegislativního usnesení, o jehož konečném znění budou poslanci hlasovat ve středu.

Zdrojem: Tiskové oddělení Evropského parlamentu 

Datum: 11.9.2017

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]