Newsletter - Plenární zasedání EP 9. - 12. září 2013 ve Štrasburku

Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 9. - 12. září 2013 projednal následující témata:

 

Zahájení zasedání: Hold L.Biskému, železniční a silniční nehody ve Španělsku a Itálii, volby do EP

Předseda Schulz uctil minutou ticha památku Lothara Biského, který zemřel 13. srpna. Vyjádřil také soustrast Parlamentu pozůstalým obětí železniční nehody ze Santiaga de Compostela a autobusové nehody nedaleko Neapole. Při výhledu na evropské volby konané v květnu 2014 uvedl, že Parlament nyní musí pomoci stabilizovat ekonomiku EU, mimo jiné tím, že zajistí, aby byla opatření na zaměstnání mladých dostatečně financována a aby Rada dodržela své sliby týkající se dlouhodobého rozpočtu.

 

Přísnější pravidla pro obchodování zasvěcených osob: klíčový krok ke kontrole finančních trhů

Obchodování zasvěcených osob a manipulace s trhem udělaly z některých bankéřů boháče, ale také poškodily stabilitu finančního systému. V mnoha případech pak na záchranu bank, které se v honbě za ziskem pouštěly do příliš velkého rizika, byly použity peníze daňových poplatníků. 10. září poslanci jednali a hlasovali o přísnějších pravidlech týkajících se zneužívání trhu. Podle britské sociální demokratky a zpravodajky Arlene McCarthy šlo o klíčový krok ve snaze dostat finanční trhy pod kontrolu. 

 

Rozprava o případu Davida Mirandy a hrozbách vůči svobodě sdělovacích prostředků

Poslanci v úterý podvečer diskutovali s komisařkou Kroesovou o zadržení a vyšetřování pro terorismus Davida Mirandy, partnera novináře Guardianu Glenna Greenwaldu, britskými úřady. Rozprava se zaměřila také na hrozby vůči svobodě sdělovacích prostředků v kontextu sledování občanů ze strany státu. Glenn Greenwald psal o řadě masových sledovacích programů, které odhalil bývalý dodavatel americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden. 

 

Parlament omezuje rizika pro kupce domů a bytů

Kupci domů a bytů napříč EU by měli být lépe informováni o nákladech a rizicích spojených s hypotečními úvěry. Částečně by také měli být chráněni před výkyvy trhu, které navyšují jejich splátky. Ochrany by se jim dle nových pravidel, která byla v úterý předběžně schválena Parlamentem, mělo dostat také v případech, kdy nejsou schopni splácet svůj úvěr. Před konečným schválením nových předpisů chce Parlament doladit, že budou pravidla řádně uplatňována v celé EU. 

 

Evropský parlament podpořil pokročilá biopaliva

Poslanci ve středu podpořili opatření k zastropování používání tradičních biopaliv a urychlení přechodu k nové generaci paliv, vyráběných z alternativních zdrojů jako mořských řas či odpadků. Cílem je omezit vypouštění skleníkových plynů vznikajících z rostoucího užívání zemědělské půdy k výrobě biopaliv.

 

Studie dopadů na životní prostředí: hlasování odloženo

Evropský parlament ve středu odložil na první říjnové plenární zasedání své hlasování o novelizaci směrnice o posuzování vlivů na životní prostředí. Poslanci si přejí, aby před hlasováním proběhla plenární rozprava za účasti představitelů Evropské komise a předsednictví Rady. 

 

Rozprava o stavu Unie s předsedou Komise Barrosem

Předseda Komise José Manuel Barroso představil Parlamentu ve středu svou poslední zprávu o stavu Unie v tomto volebním období. Předsedové politických skupin v rozpravě stanovili priority, na které by se dle nich měla Komise v následujících měsících soustředit. Zdůraznili, že je potřeba posílit důvěru v EU a uvedli, že volby do Evropského parlamentu v květnu 2014 představují pro voliče skutečnou příležitost jak rozhodnout o budoucnosti EU.

 

Zelená jednotnému bankovnímu dohledu

Poslanci dali ve čtvrtek zelenou novému systému bankovního dohledu EU, který umožní Evropské centrální bance vykonávat přímý dozor nad přibližně 150 největšími bankami v EU. Poslanci posílili požadavky na transparentnost a odpovědnost systému a pověřili Evropský orgán pro bankovnictví stanovením postupů dohledu, kterými by se měly řídit národní orgány.

 

EP: odrazující opatření vůči Sýrii nesmí být vyloučena

Použití chemických zbraní v Sýrii je válečným zločinem a zločinem proti lidskosti, který si žádá zřetelnou, důraznou, cílenou a jednotnou odpověď, která nevylučuje případná odrazující opatření, uvedli ve čtvrtek poslanci. Dle usnesení by se EU měla rovněž zasadit o uklidnění situace v celém regionu a posílit pomoc syrským uprchlíkům.

 

Marietta Giannakou: společný přístup EU k Sýrii mohl něco změnit

Měli by členové EU více spolupracovat v otázkách obrany? 11. září poslanci projednali zprávu doporučující užší spolupráci v bezpečnostních otázkách, a o den později ji přijali. Autorky zprávy, řecké lidovecké poslankyně Marietty Giannakou, jsme se zeptali, jestli by úzká spolupráce v rámci EU mohla mít významný vliv na posílení pozice Unie v krizových situacích, jakou je třeba současná krize v Sýrii.

Zdroj: Evropský parlament

Datum: 12.9.2013

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]