Newsletter - Plenární zasedání EP 10. - 13. září 2012 ve Štrasburku

Barrosova zpráva o stavu Unie

Předseda Komise José Manuel Barroso přednese ve středu poslancům své stěžejní plány ve výroční zprávě o stavu Unie. Očekává se, že se zaměří na opatření k vyřešení krize eurozóny a podpoří ambiciózní a prorůstově zaměřený dlouhodobý rozpočet EU.

Skutečnou bankovní unii, nikoli pouhý fíkový list

Ve čtvrtek přijmou poslanci usnesení varující členské státy, že plánovaná bankovní unie musí být ambiciózní a že jejich současné pohledy na její zavedení mohou vyslat špatný signál.

Energetická účinnost: závazné cíle pro renovace budov a plány na úsporu energií

Nová směrnice, o které bude plénum hlasovat v úterý, v případě jejího schválení zavede ve členských státech závazná opatření týkající se renovací veřejných budov, povinné plány na úsporu energií pro energetické společnosti a energetické audity pro všechny velké firmy. V úterý dopoledne budou poslanci v samostatné rozpravě diskutovat s komisařem Oettingerem o pokroku v zavádění 3. liberalizačního balíčku v energetice.

Oběti trestných činů získají základní práva napříč EU
Všechny oběti trestných činů napříč EU získají stejná minimální práva a jejich zvláštní potřeby budou individuálně posouzeny. Uvádí se tak v textu směrnice, na které se Parlament dohodl s představiteli Rady a o které budou poslanci hlasovat ve středu. Bezplatné služby jako psychologická podpora, překlady a tlumočení, budou dle návrhu dostupné všem obětem. V EU je denně obětí trestného činu na 75 milionů lidí.

Předsednictví Rady představí svůj postoj k rozpočtu na rok 2013

Zástupci kyperského předsednictví Rady budou v úterý diskutovat s poslanci o postoji členských států k rozpočtu EU na příští rok. Diskuse se zúčastní také komisař pro rozpočet Janusz Lewandowski.

Poslanci budou požadovat strategický koncept zahraniční politiky EU

Parlament bude ve středu v usnesení o výroční zprávě o společné zahraniční a bezpečnostní politice požadovat skutečně strategický koncept vnější činnosti EU zaměřený na posílení soudržnosti, konzistence a účinnosti zahraniční politiky Unie. V rozpravě s Catherine Ashton v úterý odpoledne se poslanci zaměří na zoufalou situaci v Sýrii a vývoj v Rusku, včetně případu Pussy Riot.

Údajná vězení CIA v Evropě: poslanci vyzvou členské státy k vyšetřování
Členské státy EU musí vyšetřit, zda na jejich území existovala tajná vězení či zařízení, ve kterých byly na začátku tohoto století zadržovány osoby v rámci programu CIA pro vydávání a tajné zadržování osob. Uvádí se tak v návrh usnesení, o kterém budou poslanci hlasovat v úterý. Litvu, Polsko a Rumunsko by měl Parlament vyzvat k zahájení či pokračování nezávislého vyšetřování.

Rychlejší a účinnější využití technických norem podpoří hospodářský růst

Evropské firmy získají rychlejší přístup k normalizovaným řešením technických problémů, která jim umožní snížit výrobní náklady, napomůže šíření osvědčených postupů, podpoří konkurenceschopnost a hospodářský růst, díky nové dohodě o modernizaci tvorby evropských norem, kterou by měl v úterý schválit Parlament. Poslanci v jednání tlačili na posílení účasti malých podniků a dalších zainteresovaných stran při tvorbě norem.

Poslanci se vysloví proti placenému dárcovství tkání a buněk
Dárcovství tkání a buněk by mělo být dobrovolné, bezplatné a - ve většině případů - anonymní, uvádí se v nelegislativním usnesení, o kterém budou poslanci hlasovat v úterý. Přestože zdravotní péče zůstává zejména národní kompetencí, poslanci navrhují, aby členské státy lépe spolupracovaly v případě přeshraničních dárcovství

Zdroj: Evropský parlament

Datum: 10.9.2012

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]