Newsletter - Plenární zasedání EP 10. - 13. března 2014

Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 10. - 13. března 2014 projednal následující témata:

Zahájení zasedání: výzva k propuštění nositelky Sacharovovy ceny Razan Zaituníové

Předseda EP Schulz zahájil březnové zasedání výzvou únoscům syrské obhájkyně lidských práv Razan Zaituníové, jejího manžela a dvojice dalších pokojných aktivistů za svobodnou Sýrii, aby čtveřici okamžitě propustili. Razan Zaituníová, která je nositelkou Sacharovovy ceny za svobodu myšlení 2011, byla 9. prosince 2013 unesena v Damašku. Od té doby o ní nejsou žádné zprávy, uvedl Martin Schulz.

Parlament zpřísňuje pravidla proti praní špinavých peněz

Jména konečných vlastníků podniků a trustů by měla být uvedena ve veřejných rejstřících spravovaných členskými státy - vyplývá to z nových pravidel pro boj proti praní špinavých peněz, která v úterý schválil Evropský parlament. Navrhovaná legislativa rovněž ukládá bankám, auditorům, právníkům, realitním agentům a kasinům, aby byli ostražitější vůči podezřelým transakcím svých klientů. Cílem nových předpisů je ztížit utajování pochybných obchodů a podpořit tak boj proti daňovým únikům.

Poslanci zamítli nařízení o osivech

Parlament v úterý zamítl návrh pravidel pro rozmnožovací materiál rostlin Evropské komise, známý jako "semínkové nařízení". Poslanci se obávali, aby Komise nezískala v této oblasti neúměrné kompetence a nedala by členským států EU možnost přizpůsobit si nová pravidla svým potřebám. Parlament poté, co Komise odmítla svůj návrh stáhnout a představit lepší návrh nařízení, uzavřel první čtení.

Poslanci podporují nové společné standardy pro kontroly vozidel

Poslanci v úterý schválili dohodu s členskými státy EU o minimálních společných standardech pravidelných technických prohlídek, registračních dokladů a silničních technických kontrol užitkových vozidel.

Zpravodajové Albrecht a Droutsas: potřebujeme společná pravidla pro lepší ochranu údajů

Držet krok s rychlým rozvojem internetových technologií, sociálních sítí, cloud computingu a mobilních zařízení není jednoduché. A týká se to i bezpečí našich údajů. Současná pravidla pro jejich ochranu za 20 let značně zastarala a nedávný skandál se sledováním ze strany NSA jen připomněl, že je čas je reformovat. Parlament 12. března hlasoval o návrzích, které přinesou větší kontrolu nad údaji a bezpečnost online, modernizují standardy a zavedou nová pravidla pro podniky a národní úřady.

Poslanci zpřísňují pravidla na ochranu osobních údajů v digitální době

EP ve středečním hlasování vložil do navrhovaných reformních pravidel EU v oblasti ochrany osobních údajů silnější ochranná opatření pro předávání údajů občanů EU do třetích zemí. Cílem nových pravidel je poskytnout občanům větší kontrolu nad jejich osobními údaji, a zároveň firmám usnadnit přeshraniční činnost tím, že ve všech členských státech budou platit stejná pravidla. Poslanci rovněž navrhují zvýšit pokuty firmám, které porušují pravidla, na 100 milionů EUR či 5 % z celosvětového obratu.

Poslanci k NSA: zastavte hromadné sledování, nebo čelte důsledkům

Souhlas EP s obchodní dohodou mezi EU a USA by "mohl být ohrožen", pokud Národní bezpečnostní agentura (NSA) neupustí od paušálního hromadného sledování, uvedli poslanci ve středu schváleném usnesení, které je výsledkem šestiměsíčního šetření EP programů sledování USA. EU by také měla pozastavit dohody o předávání bankovních údajů a o programu "bezpečný přístav". Boj proti terorismu nemůže být dle poslanců nikdy důvodem k použití tajných a protizákonných hromadných sledování.

Poslanci chtějí větší ochranu pro rekreanty nakupující zájezdy v balíčku

Rekreanti, kteří si své balíčky cestovních služeb na internetu či jinde sestavují sami, potřebují další ochranu, uvedli ve středu poslanci. Je u nich totiž méně pravděpodobné, že na rozdíl od klientů tradičních cestovních kanceláří dosáhnou na stejné paušální krytí. Cílem navrhovaných pravidel je zajistit, aby cestujícím byla zaručena pomoc, pokud cestovní kancelář zkrachuje, aby byli chráněni proti výrazným zvýšením ceny letenek či změny času odletů.

Poslanci prosazují jednotnou nabíječku pro mobilní telefony

Zavedení jednotné nabíječky pro všechny mobilní telefony prodávané v EU je součástí ve čtvrtek schválené novelizace pravidel o rádiových zařízeních. Cílem nových pravidel, na kterých se již poslanci neformálně dohodli s členskými státy, je omezit odpad, snížit náklady a zjednodušit život koncovým spotřebitelům.

Evropský parlament vyzývá Rusko, aby stáhlo vojenské síly z Ukrajiny

Rusko musí okamžitě stáhnout všechny své vojenské síly z ukrajinského území, uvádějí poslanci ve čtvrtek schváleném usnesení. Poslanci rovněž odsuzují "ruskou agresi v podobě invaze na Krym" coby porušení mezinárodního práva, plány na referendum na Krymu označují za nezákonné a varují, že kroky Ruska představují ohrožení bezpečnosti EU.

Více informací o jednotlivých zprávách najdete ZDE.

Zdroj: Informační kancelář Evropského parlamentu

Datum: 14.3.2014

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]