Nejdůležitější události v Evropském parlamentu od září do prosince 2012

Probíhající hospodářská krize a krize eurozóny zřejmě zůstanou v Parlamentu nejčastěji diskutovaným problémem i ve druhé části letošního roku. Výroční zpráva o stavu Unie, kterou na zářijovém plenárním zasedání přednese předseda Evropské komise, dá poslancům Evropského parlamentu možnost vyslovit své názory na řešení krize. Dalšími velkými tématy na pořadu jednání jsou rozpočet EU na příští rok, reforma společné zemědělské politiky a budoucnost dlouhodobého rozpočtu EU.

Ve středu 12. září si během plenárního zasedání ve Štrasburku poslanci vyslechnou výroční zprávu předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa o stavu Evropské unie. V následující debatě pak budou mít poslanci možnost vyjádřit svůj pohled na současnost a budoucnost EU.

Na řadě bude i jednání o rozpočtu EU na příští rok. Evropský parlament si dal za úkol ochránit rozpočtové prostředky vyhrazené pro podporu růstu a zaměstnanosti. V předchozích debatách poslanci kritizovali případné škrty týkající se malých a středně velkých podniků, výzkumu a politiky soudržnosti. Rada 24. července přijala svůj postoj, podle kterého chce platby v roce 2013 omezit na 132,6 miliardy eur, na rozdíl od původního návrhu ve výši 138 miliard eur. Rozpočtový výbor a poté i plénum Evropského parlamentu by o rozpočtu EU měly hlasovat v průběhu října.

Financí se týká také vyjednávání o víceletém finančním rámci na léta 2014-2020. Finanční rámec určuje maximální částky, které mohou být ten který rok vydány z prostředků EU. Evropská komise připravila návrh, obsahující prostředky na závazky ve výši 1033 miliard eur a prostředky na platby ve výši 987,5 miliardy eur.

Evropský parlament požaduje robustní a flexibilní rozpočet, a vyžaduje i určité reformy. Patří mezi ně třeba zavedení alternativního zdroje příjmů, jako je daň z finančních transakcí, nebo jiný nový zdroj přímých příjmů pro EU. Podle poslanců by tak bylo možno snížit příspěvky členských států založené na hrubém národním důchodu ze současných 75 % rozpočtu na 40 % rozpočtu EU do roku 2020.

Probíhají jednání o reformě společné zemědělské politiky. Koncem podzimu by měl Parlament hlasovat o reformě systému přímých plateb zemědělcům a o zjednodušení kontrol využívání těchto prostředků. Parlament pracuje i na zprávách o organizaci zemědělských trhů a o podpoře rozvoje venkova. To, kdy hlasování nakonec proběhne, záleží i na vývoji jednání o víceletém finančním rámci na období 2014-2020. S konečnou podobou nové zemědělské politiky EU, která má vstoupit v platnost 1. ledna 2014, musí souhlasit Parlament i Rada.

Během prosincového plenárního zasedání vyhlásí předseda Evropského parlamentu vítěze letošní Sacharovovy ceny za svobodu myšlení. Sacharovovou cenou Evropský parlament oceňuje úsilí a oběti těch, kteří usilují o svobodu a volnost. Loni toto ocenění získalo pět aktivistů Arabského jara.

V listopadu vyberou poslanci Evropského parlamentu i vítěze letošního ročníku filmové ceny Evropského parlamentu LUX. Do konečného výběru se dostaly filmy "Csak a szél" (Je to jen vítr), "Io sono Li" (Já jsem Li) a "Tabu". S těmito třemi filmy se budou mít možnost seznámit i filmoví fanoušci ve všech 27 členských zemích v rámci Filmových dnů LUX, které budou probíhat v říjnu a listopadu.

Datum: 31.8.2012

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]