Putováním chuťových buněk po nejlepších maďarských vinících v oblastech Villány, Eger, Tokaj či Badascony by se dala nazvat ochutnávka maďarských vín, která proběhla v úterý 17. května odpoledne ve vinárně Zlatý Hrozen na Riegrově náměstí v rámci probíhajících Maďarských dnů v Kroměříži. Zkušený maďarský someliér za asistence Rolanda Keményho představil zcela zaplněné vinárně třináct vynikajících odrůd bílých, červených i růžových vín. Již samotné posouzení barvy, vůně i chuti původních maďarských vín bylo mimořádným zážitkem, ovšem i maďarský komentář s českým překladem dodal ochutnávce jedinečnou atmosféru a návštěvníkům přinesl nevšední zážitek.
Ještě téhož dne Maďarské dny přinesly prezentaci největšího hudebního a filmového festivalu v Masďarsku s názvem MEDIAWAVE 2011 a projekci skvělého dokumentárního filmu o legendárním maďarském fotbalistovi Ferenci Puskásovi. Obě akce se uskutečnily v Domě kultury v Kroměříži.
Ti z vás, kteří úterní ochutnávku nemohli navštívit, nemusejí litovat. Ochutnávka maďarských vín ve vinárně Zlatý Hrozen je připravena denně od 14 do 22 hodin až do 21. května. A i když již nebude k dispozici výklad maďarského someliéra, personál vinárny je vybaven neméně obsáhlými znalostmi. a na jaké odrůdy se můžete těšit?
Páratlan ,,jedinečný“
Druh: červené, suché
Odrůda: Cabernet Sauvignon a Portugieser, Merlot, Pinot Noir
Výrobce: Gere Tamás
Vinařská oblas: Villány, Maďarsko
Ročník: 2008
Objem: 0.75l
Alkohol: 12.5%
Jedinečné vyzrálé a svěží víno, snoubí se v něm vůně a chutě višně a ovoce s červenými bobulemi. Nádech získaný zráním v sudech dělá víno ještě zajímavějším. Pro svou různorodost chutí se hodí k široké škále jídel. Podává se při teplotě 13 – 15 °C.
Egri Bikavér
Druh: červené, suché
Výrobce: Gaál Tibor
Vinařská oblast: Eger, Maďarsko
Ročník: 2006
Objem: 0.75l
Alkohol: 13%
Víno se střední intenzivní chutí má tmavočervenou barvu, voní po ovoci, hořké čokoládě a koření. Doporučuje se k jednodušším jídlům z hovězího masa a pokrmům ze zvěřiny. Podává se nejlépe při teplotě 16 – 18 °C.
Badacsonyi Kéknyelű
Odrůda: Kéknyelű
Druh: bílé, suché
Výrobce: Badacsonyi Bor. Szövetkezet
Vinařská oblast: Badacsony, Maďarsko
Ročník: 2009
Objem: 0.75l
Alkohol: 12%
Kéknyelű se pěstuje výhradně je v Badacsonyské oblasti, úroda zde nebývá bohatá, avšak kvalita hroznů je každoročně vynikající. Víno je rustikální. Mladé víno je světlezelené a i po dobu dozrávání si zachovává svěží barvu. Příjemnou vůni vína podtrhují jemné kyselinky. Pravý požitek poskytuje toto víno po několikaletém dozrávání v sudech nebo lahvích. Doporučuje se k rybám. Podává se při teplotě 10 – 12 °C.
Tokaji Sárgamuskotály
Odrůda: Muškát žlutý
Druh: bílé, tokajské, polosladké
Výrobce: Tokaj Kereskedőház Zrt
Vinařská oblast: Tokaj, Maďarsko
Ročník: 2009
Objem: 0.75l
Alkohol: 11.5%
Víno má světle slámovou barvu, s intenzívní muškátovou vůní, kořenitou chutí, bohatým aroma a jedinečnou chutí ovoce.
Tokaji Furmint
Odrůda: Furmint
Druh: bílé, tokajské, polosladké
Výrobce: Tokaj Kereskedőház Zrt
Vinařská oblast: Tokaj, Maďarsko
Ročník: 2009
Objem: 0.75l
Alkohol: 12.5%
Víno slámově zlaté barvy, a aroma hrušky, banánu, medu a polního kvítí a chutí hroznů a lípy. Ideálně vyvážené, chuť je v tomto případě odrazem vůně a nabízí delikátní sladkost v ústech.
Muskotály Cuvée
Odrůda: Muškát žlutý a Muškát Ottonell
Druh: bílé, polosladké
Výrobce: Frittmann pincészet
Vinařská oblast: Kunsági, Maďarsko
Ročník: 2009
Objem: 0.75l
Alkohol: 12%
Ve víně nalezneme svěží vůni, charakteristickou pro odrůdu muškátů. V chuti můžeme rozpoznat exotické ovoce, především ananas.
Ezerjó
Odrůda: Ezerjó
Druh: bílé, suché
Výrobce: Frittmann pincészet
Vinařská oblast: Kunság, Maďarsko
Ročník: 2009
Objem: 0.75l
Alkohol: 12.5%
Víno má zlatožlutou barvu a vůni po medu. K výraznějším kyselinkám dobře ladí malé množství zbytkového cukru. Doporučuje se k těžším jídlům s maďarským charakterem. Podává se při teplotě 10 – 12 °C.
Badacsonyi Szürkebarát
Odrůda: Rulandské šedé
Druh: bílé, polosladké
Výrobce: Badacsonyi Bor. Szövetkezet
Vinařská oblast: Badacsony, Maďarsko
Ročník: 2008
Objem: 0.75l
Alkohol: 12%
Odrůda Szürkebarát, neboli Rulandské šedé, vznikla křížením odrůd Pinot blanck a Pinot noir. Z jeho hroznu s vysokým obsahem alkoholu se rodí víno s jemnou vůní a chutí, zlatožluté barvy, které je dále šlechtěno dozráváním v dřevěných sudech. Doporučuje se především k dezertům. Podává se při teplotě 10 – 12 °C.
Cserszegi fűszeres
Odrůda: Cserszegi fűszeres
Druh: bílé, suché
Výrobce: Frittmann pincészet
Vinařská oblast: Kunság, Maďarsko
Ročník: 2010
Objem: 0.75l
Alkohol: 12%
Odrůda vznikla křížením odrůd Irsai Oliver a Tramín červený. Je to zajímavé jemné kořenité víno s muškátovou vůní. Doporučuje se k husí pečeni a dezertům. Podává se při teplotě 12 – 13 °C.
Varsányi Rosé
Odrůda: Frankovka Modrá
Druh: Rosé, suché
Výrobce: Varsányi Pincészet
Vinařská oblast: Eger, Maďarsko
Ročník: 2010
Objem: 0.75l
Alkohol: 12.5%
Oceněné víno roku 2010 v Maďarsku v kategorii ROSÉ. Toto výjimečné rosé je výsledkem rychlého zpracování Frankovky modré. Čerstvá vůně připomíná jarní přeháňky, v chutí jsou cítit příjemné kyselinky.
Kékfrankos
Odrůda: Frankovka modrá
Druh: červené, suché
Výrobce: Taschner
Vinařská oblast: Sopron, Maďarsko
Ročník: 2007
Objem: 0.75l
Alkohol: 12%
V chuti je toto víno ovocné a lehce kořenité. Doporučuje se k hovězímu masu, drůbeži a lehkým zákuskům nebo ke studeným večeřím. Podává se při teplotě 16 – 17 °C.
Pinot Noir
Odrůda: Rulandské bílé
Druh: bílé, suché
Výrobce: Szeremley Huba
Vinařská oblast: Badacsony, Maďarsko
Ročník: 2008
Objem: 0.75l
Alkohol: 13%
Bílý Pinot Noir je světový unikát. Z této červené odrůdy vyrábějí bílé víno pouze v Champagni, kde ho dávají do šampaňského. V chuti jsou cítit ryngle, švestky, minerály, jemné kyselinky s reflexemi růží. Víno se hodí ke kaviáru, rybám a bílému masu. Podává se při teplotě 8 – 10 °C.
Kadarka
Odrůda: Rulandské
Druh: červené, suché
Výrobce: Heimann Családi Birtok
Ročník: 2008
Objem: 0.75l
Alkohol: 13%
V bohaté vůni můžeme objevit bylinky, šípek a višňový džus. Kořenitá a ovocná chuť odpovídá komplexitě vůní. Je středně plné, milé a přátelské víno podle charakteru této odrůdy. Doporučuje se k tradiční maďarské rybí polévce halászlé nebo kořenitým jídlům na červené paprice.
Datum: 18.5.2011
Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...
Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...
Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...
Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...
Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...