Kroměříž poznávala jedinečnost maďarských vín

Putováním chuťových buněk po nejlepších maďarských vinících v oblastech Villány, Eger, Tokaj či Badascony by se dala nazvat ochutnávka maďarských vín, která proběhla v úterý 17. května odpoledne ve vinárně Zlatý Hrozen na Riegrově náměstí v rámci probíhajících Maďarských dnů v Kroměříži. Zkušený maďarský someliér za asistence Rolanda Keményho představil zcela zaplněné vinárně třináct vynikajících odrůd bílých, červených i růžových vín. Již samotné posouzení barvy, vůně i chuti původních maďarských vín bylo mimořádným zážitkem, ovšem i maďarský komentář s českým překladem dodal ochutnávce jedinečnou atmosféru a návštěvníkům přinesl nevšední zážitek.

Ještě téhož dne Maďarské dny přinesly prezentaci největšího hudebního a filmového festivalu v Masďarsku s názvem MEDIAWAVE 2011 a projekci skvělého dokumentárního filmu o legendárním maďarském fotbalistovi Ferenci Puskásovi. Obě akce se uskutečnily v Domě kultury v Kroměříži.


Ti z vás, kteří úterní ochutnávku nemohli navštívit, nemusejí litovat. Ochutnávka maďarských vín ve vinárně Zlatý Hrozen je připravena denně od 14 do 22 hodin až do 21. května. A i když již nebude k dispozici výklad maďarského someliéra, personál vinárny je vybaven neméně obsáhlými znalostmi. a na jaké odrůdy se můžete těšit?

Páratlan ,,jedinečný“ Druh: červené, suché
Odrůda: Cabernet Sauvignon a Portugieser, Merlot, Pinot Noir
Výrobce: Gere Tamás
Vinařská oblas: Villány, Maďarsko
Ročník: 2008
Objem: 0.75l
Alkohol: 12.5%
Jedinečné vyzrálé a svěží víno, snoubí se v něm vůně a chutě višně a ovoce s červenými bobulemi. Nádech získaný zráním v sudech dělá víno ještě zajímavějším. Pro svou různorodost chutí se hodí k široké škále jídel. Podává se při teplotě 13 – 15 °C.

Egri Bikavér Druh: červené, suché
Výrobce: Gaál Tibor
Vinařská oblast: Eger, Maďarsko
Ročník: 2006
Objem: 0.75l
Alkohol: 13%
Víno se střední intenzivní chutí má tmavočervenou barvu, voní po ovoci, hořké čokoládě a koření. Doporučuje se k jednodušším jídlům z hovězího masa a pokrmům ze zvěřiny. Podává se nejlépe při teplotě 16 – 18 °C.

Badacsonyi Kéknyelű Odrůda: Kéknyelű
Druh: bílé, suché
Výrobce: Badacsonyi Bor. Szövetkezet
Vinařská oblast: Badacsony, Maďarsko
Ročník: 2009
Objem: 0.75l
Alkohol: 12%
Kéknyelű se pěstuje výhradně je v Badacsonyské oblasti, úroda zde nebývá bohatá, avšak kvalita hroznů je každoročně vynikající. Víno je rustikální. Mladé víno je světlezelené a i po dobu dozrávání si zachovává svěží barvu. Příjemnou vůni vína podtrhují jemné kyselinky. Pravý požitek poskytuje toto víno po několikaletém dozrávání v sudech nebo lahvích. Doporučuje se k rybám. Podává se při teplotě 10 – 12 °C.

Tokaji Sárgamuskotály Odrůda: Muškát žlutý
Druh: bílé, tokajské, polosladké
Výrobce: Tokaj Kereskedőház Zrt
Vinařská oblast: Tokaj, Maďarsko
Ročník: 2009
Objem: 0.75l
Alkohol: 11.5%
Víno má světle slámovou barvu, s intenzívní muškátovou vůní, kořenitou chutí, bohatým aroma a jedinečnou chutí ovoce.


Tokaji Furmint Odrůda: Furmint
Druh: bílé, tokajské, polosladké
Výrobce: Tokaj Kereskedőház Zrt
Vinařská oblast: Tokaj, Maďarsko
Ročník: 2009
Objem: 0.75l
Alkohol: 12.5%
Víno slámově zlaté barvy, a aroma hrušky, banánu, medu a polního kvítí a chutí hroznů a lípy. Ideálně vyvážené, chuť je v tomto případě odrazem vůně a nabízí delikátní sladkost v ústech.


Muskotály Cuvée Odrůda: Muškát žlutý a Muškát Ottonell
Druh: bílé, polosladké
Výrobce: Frittmann pincészet
Vinařská oblast: Kunsági, Maďarsko
Ročník: 2009
Objem: 0.75l
Alkohol: 12%
Ve víně nalezneme svěží vůni, charakteristickou pro odrůdu muškátů. V chuti můžeme rozpoznat exotické ovoce, především ananas.


Ezerjó Odrůda: Ezerjó
Druh: bílé, suché
Výrobce: Frittmann pincészet
Vinařská oblast: Kunság, Maďarsko
Ročník: 2009
Objem: 0.75l
Alkohol: 12.5%
Víno má zlatožlutou barvu a vůni po medu. K výraznějším kyselinkám dobře ladí malé množství zbytkového cukru. Doporučuje se k těžším jídlům s maďarským charakterem. Podává se při teplotě 10 – 12 °C.


Badacsonyi Szürkebarát Odrůda: Rulandské šedé
Druh: bílé, polosladké
Výrobce: Badacsonyi Bor. Szövetkezet
Vinařská oblast: Badacsony, Maďarsko
Ročník: 2008
Objem: 0.75l
Alkohol: 12%
Odrůda Szürkebarát, neboli Rulandské šedé, vznikla křížením odrůd Pinot blanck a Pinot noir. Z jeho hroznu s vysokým obsahem alkoholu se rodí víno s jemnou vůní a chutí, zlatožluté barvy, které je dále šlechtěno dozráváním v dřevěných sudech. Doporučuje se především k dezertům. Podává se při teplotě 10 – 12 °C.


Cserszegi fűszeres Odrůda: Cserszegi fűszeres
Druh: bílé, suché
Výrobce: Frittmann pincészet
Vinařská oblast: Kunság, Maďarsko
Ročník: 2010
Objem: 0.75l
Alkohol: 12%
Odrůda vznikla křížením odrůd Irsai Oliver a Tramín červený. Je to zajímavé jemné kořenité víno s muškátovou vůní. Doporučuje se k husí pečeni a dezertům. Podává se při teplotě 12 – 13 °C.

Varsányi Rosé Odrůda: Frankovka Modrá
Druh: Rosé, suché
Výrobce: Varsányi Pincészet
Vinařská oblast: Eger, Maďarsko
Ročník: 2010
Objem: 0.75l
Alkohol: 12.5%
Oceněné víno roku 2010 v Maďarsku v kategorii ROSÉ. Toto výjimečné rosé je výsledkem rychlého zpracování Frankovky modré. Čerstvá vůně připomíná jarní přeháňky, v chutí jsou cítit příjemné kyselinky.

Kékfrankos Odrůda: Frankovka modrá
Druh: červené, suché
Výrobce: Taschner
Vinařská oblast: Sopron, Maďarsko
Ročník: 2007
Objem: 0.75l
Alkohol: 12%
V chuti je toto víno ovocné a lehce kořenité. Doporučuje se k hovězímu masu, drůbeži a lehkým zákuskům nebo ke studeným večeřím. Podává se při teplotě 16 – 17 °C.

Pinot Noir Odrůda: Rulandské bílé
Druh: bílé, suché
Výrobce: Szeremley Huba
Vinařská oblast: Badacsony, Maďarsko
Ročník: 2008
Objem: 0.75l
Alkohol: 13%
Bílý Pinot Noir je světový unikát. Z této červené odrůdy vyrábějí bílé víno pouze v Champagni, kde ho dávají do šampaňského. V chuti jsou cítit ryngle, švestky, minerály, jemné kyselinky s reflexemi růží. Víno se hodí ke kaviáru, rybám a bílému masu. Podává se při teplotě 8 – 10 °C.


Kadarka Odrůda: Rulandské
Druh: červené, suché
Výrobce: Heimann Családi Birtok
Ročník: 2008
Objem: 0.75l
Alkohol: 13%
V bohaté vůni můžeme objevit bylinky, šípek a višňový džus. Kořenitá a ovocná chuť odpovídá komplexitě vůní. Je středně plné, milé a přátelské víno podle charakteru této odrůdy. Doporučuje se k tradiční maďarské rybí polévce halászlé nebo kořenitým jídlům na červené paprice.

Datum: 18.5.2011

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]