Kroměříž poznávala jedinečnost maďarských vín

Putováním chuťových buněk po nejlepších maďarských vinících v oblastech Villány, Eger, Tokaj či Badascony by se dala nazvat ochutnávka maďarských vín, která proběhla v úterý 17. května odpoledne ve vinárně Zlatý Hrozen na Riegrově náměstí v rámci probíhajících Maďarských dnů v Kroměříži. Zkušený maďarský someliér za asistence Rolanda Keményho představil zcela zaplněné vinárně třináct vynikajících odrůd bílých, červených i růžových vín. Již samotné posouzení barvy, vůně i chuti původních maďarských vín bylo mimořádným zážitkem, ovšem i maďarský komentář s českým překladem dodal ochutnávce jedinečnou atmosféru a návštěvníkům přinesl nevšední zážitek.

Ještě téhož dne Maďarské dny přinesly prezentaci největšího hudebního a filmového festivalu v Masďarsku s názvem MEDIAWAVE 2011 a projekci skvělého dokumentárního filmu o legendárním maďarském fotbalistovi Ferenci Puskásovi. Obě akce se uskutečnily v Domě kultury v Kroměříži.


Ti z vás, kteří úterní ochutnávku nemohli navštívit, nemusejí litovat. Ochutnávka maďarských vín ve vinárně Zlatý Hrozen je připravena denně od 14 do 22 hodin až do 21. května. A i když již nebude k dispozici výklad maďarského someliéra, personál vinárny je vybaven neméně obsáhlými znalostmi. a na jaké odrůdy se můžete těšit?

Páratlan ,,jedinečný“ Druh: červené, suché
Odrůda: Cabernet Sauvignon a Portugieser, Merlot, Pinot Noir
Výrobce: Gere Tamás
Vinařská oblas: Villány, Maďarsko
Ročník: 2008
Objem: 0.75l
Alkohol: 12.5%
Jedinečné vyzrálé a svěží víno, snoubí se v něm vůně a chutě višně a ovoce s červenými bobulemi. Nádech získaný zráním v sudech dělá víno ještě zajímavějším. Pro svou různorodost chutí se hodí k široké škále jídel. Podává se při teplotě 13 – 15 °C.

Egri Bikavér Druh: červené, suché
Výrobce: Gaál Tibor
Vinařská oblast: Eger, Maďarsko
Ročník: 2006
Objem: 0.75l
Alkohol: 13%
Víno se střední intenzivní chutí má tmavočervenou barvu, voní po ovoci, hořké čokoládě a koření. Doporučuje se k jednodušším jídlům z hovězího masa a pokrmům ze zvěřiny. Podává se nejlépe při teplotě 16 – 18 °C.

Badacsonyi Kéknyelű Odrůda: Kéknyelű
Druh: bílé, suché
Výrobce: Badacsonyi Bor. Szövetkezet
Vinařská oblast: Badacsony, Maďarsko
Ročník: 2009
Objem: 0.75l
Alkohol: 12%
Kéknyelű se pěstuje výhradně je v Badacsonyské oblasti, úroda zde nebývá bohatá, avšak kvalita hroznů je každoročně vynikající. Víno je rustikální. Mladé víno je světlezelené a i po dobu dozrávání si zachovává svěží barvu. Příjemnou vůni vína podtrhují jemné kyselinky. Pravý požitek poskytuje toto víno po několikaletém dozrávání v sudech nebo lahvích. Doporučuje se k rybám. Podává se při teplotě 10 – 12 °C.

Tokaji Sárgamuskotály Odrůda: Muškát žlutý
Druh: bílé, tokajské, polosladké
Výrobce: Tokaj Kereskedőház Zrt
Vinařská oblast: Tokaj, Maďarsko
Ročník: 2009
Objem: 0.75l
Alkohol: 11.5%
Víno má světle slámovou barvu, s intenzívní muškátovou vůní, kořenitou chutí, bohatým aroma a jedinečnou chutí ovoce.


Tokaji Furmint Odrůda: Furmint
Druh: bílé, tokajské, polosladké
Výrobce: Tokaj Kereskedőház Zrt
Vinařská oblast: Tokaj, Maďarsko
Ročník: 2009
Objem: 0.75l
Alkohol: 12.5%
Víno slámově zlaté barvy, a aroma hrušky, banánu, medu a polního kvítí a chutí hroznů a lípy. Ideálně vyvážené, chuť je v tomto případě odrazem vůně a nabízí delikátní sladkost v ústech.


Muskotály Cuvée Odrůda: Muškát žlutý a Muškát Ottonell
Druh: bílé, polosladké
Výrobce: Frittmann pincészet
Vinařská oblast: Kunsági, Maďarsko
Ročník: 2009
Objem: 0.75l
Alkohol: 12%
Ve víně nalezneme svěží vůni, charakteristickou pro odrůdu muškátů. V chuti můžeme rozpoznat exotické ovoce, především ananas.


Ezerjó Odrůda: Ezerjó
Druh: bílé, suché
Výrobce: Frittmann pincészet
Vinařská oblast: Kunság, Maďarsko
Ročník: 2009
Objem: 0.75l
Alkohol: 12.5%
Víno má zlatožlutou barvu a vůni po medu. K výraznějším kyselinkám dobře ladí malé množství zbytkového cukru. Doporučuje se k těžším jídlům s maďarským charakterem. Podává se při teplotě 10 – 12 °C.


Badacsonyi Szürkebarát Odrůda: Rulandské šedé
Druh: bílé, polosladké
Výrobce: Badacsonyi Bor. Szövetkezet
Vinařská oblast: Badacsony, Maďarsko
Ročník: 2008
Objem: 0.75l
Alkohol: 12%
Odrůda Szürkebarát, neboli Rulandské šedé, vznikla křížením odrůd Pinot blanck a Pinot noir. Z jeho hroznu s vysokým obsahem alkoholu se rodí víno s jemnou vůní a chutí, zlatožluté barvy, které je dále šlechtěno dozráváním v dřevěných sudech. Doporučuje se především k dezertům. Podává se při teplotě 10 – 12 °C.


Cserszegi fűszeres Odrůda: Cserszegi fűszeres
Druh: bílé, suché
Výrobce: Frittmann pincészet
Vinařská oblast: Kunság, Maďarsko
Ročník: 2010
Objem: 0.75l
Alkohol: 12%
Odrůda vznikla křížením odrůd Irsai Oliver a Tramín červený. Je to zajímavé jemné kořenité víno s muškátovou vůní. Doporučuje se k husí pečeni a dezertům. Podává se při teplotě 12 – 13 °C.

Varsányi Rosé Odrůda: Frankovka Modrá
Druh: Rosé, suché
Výrobce: Varsányi Pincészet
Vinařská oblast: Eger, Maďarsko
Ročník: 2010
Objem: 0.75l
Alkohol: 12.5%
Oceněné víno roku 2010 v Maďarsku v kategorii ROSÉ. Toto výjimečné rosé je výsledkem rychlého zpracování Frankovky modré. Čerstvá vůně připomíná jarní přeháňky, v chutí jsou cítit příjemné kyselinky.

Kékfrankos Odrůda: Frankovka modrá
Druh: červené, suché
Výrobce: Taschner
Vinařská oblast: Sopron, Maďarsko
Ročník: 2007
Objem: 0.75l
Alkohol: 12%
V chuti je toto víno ovocné a lehce kořenité. Doporučuje se k hovězímu masu, drůbeži a lehkým zákuskům nebo ke studeným večeřím. Podává se při teplotě 16 – 17 °C.

Pinot Noir Odrůda: Rulandské bílé
Druh: bílé, suché
Výrobce: Szeremley Huba
Vinařská oblast: Badacsony, Maďarsko
Ročník: 2008
Objem: 0.75l
Alkohol: 13%
Bílý Pinot Noir je světový unikát. Z této červené odrůdy vyrábějí bílé víno pouze v Champagni, kde ho dávají do šampaňského. V chuti jsou cítit ryngle, švestky, minerály, jemné kyselinky s reflexemi růží. Víno se hodí ke kaviáru, rybám a bílému masu. Podává se při teplotě 8 – 10 °C.


Kadarka Odrůda: Rulandské
Druh: červené, suché
Výrobce: Heimann Családi Birtok
Ročník: 2008
Objem: 0.75l
Alkohol: 13%
V bohaté vůni můžeme objevit bylinky, šípek a višňový džus. Kořenitá a ovocná chuť odpovídá komplexitě vůní. Je středně plné, milé a přátelské víno podle charakteru této odrůdy. Doporučuje se k tradiční maďarské rybí polévce halászlé nebo kořenitým jídlům na červené paprice.

Datum: 18.5.2011

Podobné články:

Evropští poslanci odhlasovali změny v silniční nákladní dopravě 10.4.2019

Zlepšení podmínek pro řidiče a úpravu pravidel pro silniční nákladní dopravce minulý týden odhlasovali poslanci a poslankyně Evropského parlamentu na svém plenárním zasedání. Po téměř dvou letech debat o tzv. balíčku mobility se podařilo najít v Evropském parlamentu většinu, ...

K jednání Zastupitelstva Zlínského kraje 7.4.2019

Zastupitelé Zlínského kraje budou zítra rozhodovat o tom, jakým směrem se bude ubírat krajské zdravotnictví a krajský rozpočet na mnoho dalších let. Na otevřený dopis, který jsme odeslali krajským zastupitelům minulý týden, reagovala skupina primářů vybraných vedením kraje ...

Dvojí kvalita potravin – vyjádření Olgy Sehnalové k aktuálnímu vývoji 4.4.2019

 "Můj boj za kvalitní potraviny zdaleka ještě nekončí," prohlásila včera na tiskové konferenci česká europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD), která téma do Bruselu přinesla a svojí prací jej z nechténného dotáhla až do jeho zákonné úpravy. Ta se nyní dostala do fáze finálního ...

Otevřený dopis zastupitelům Zlínského kraje 3.4.2019

Toto je otevřený dopis, který jsme dnes zaslali všem zastupitelům Zlínského kraje. Shrnuje naše argumenty.

Jak jsem přesvědčovala kolegy v Evropském parlamentu, aby naslouchali českým spotřebitelům? 20.3.2019

Návštěvnická skupina v Bruselu 20.3.2019

Zástupci českých odborů, živnostníci a řemeslníci z Kroměřížska, ale i další hosté mě včera navštívili v Evropském parlamentu v Bruselu, kam jsem je pozvala. Mluvili jsme spolu o tom, jak Parlament i další instituce EU fungují, ale probrali jsme i všechno ostatní, co je ohledně ...

Jak to vidím já
Vstanou noví bojovníci (proti dvojí kvalitě)

To mne napadlo, když jsem se dívala na předvolební debatu na TV NOVA, kde se všichni lídři předháněli, kdo byl a bude větším bojovníkem proti dvojí kvalitě potravin. Musím říct, že ještě na začátku dubna, kdy se rozhodovalo o zákazu dvojí kvality v EU, by mne opravdu nenapadlo, že to bude nejviditelnější téma této volební kampaně. Rozhořčení nad dvojí kvalitou je tím ...
pokračování

Naše ožehavé téma
Vybíráme z článků
Tisková zpráva Olgy Sehnalové: Zákaz dvojí kvality výrobků vracím k hlasování

10.4.2019 |

Europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD) dostála svému slibu a snaží se o přepracování textu směrnice o nekalých obchodních praktikách. Dnes předala dostatečné množství podpisů pod pozměňovací návrh, který má vrátit do textu ... pokračování

Naše videa
Život se supermarkety, život bez nich

16.9.2015 | Kdy jste naposled nakoupili v supermarketu? Dnes, včera, nebo předevčírem? Obchodní řetězce jsou hlavním místem, kde Češi i jiní Evropané nakupují potraviny. Jejich působení má ale mnoho dopadů i mimo naše žaludky a peněženky. ...
Stáhněte si

Rychlé odkazy
O mně
Aktivity
Tiskové zprávy
Newsletter EP
Aktuality nejen z EP
Názory a komentáře
Veřejné konzultace
Fotogalerie
Vystoupení v EP
Kontakty
Přístupná verze webu

vote vatch.eu
Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2018. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]