Pořad A DOST!, vysílaný na internetové televizi Stream, v díle s názvem Zákaz uvádění transmasných kyselin upozornil na skutečnost, že od prosince loňského roku evropská legislativa zakazuje uvádět na obalech potravin transmastných kyselin. Ty jsou přitom dle odborníků pro zdraví vysoce rizikové.
Podle nařízení č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které upravuje požadavky na označování potravin, včetně povinného a dodatečného dobrovolného označování živin, transmastné kysliny skutečně nelze v současné době na obalech potravin uvádět. Nenachází se totiž na uzavřeném seznamu živin, které výrobci musí (případně mohou) uvádět.
Olga Sehnalová, členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, s dotazem na uvádění přítomnosti a obsahu transmastných kyselin na potravinách interpelovala Evropskou komisi. Podle téhož nařízení totiž byla Komise povinna předložit do 13. prosince 2014 zprávu o přítomnosti tuků obsahujících transmastné kyseliny v potravinách a celkově ve stravě obyvatel Unie. Byl to jeden z požadavků Evropského parlamentu, který požadoval vyhodnotit dopad transmastných kyselin na zdraví spotřebitelů před tím, než bude rozhodnuto o jejich další budoucnosti v evropských potravinách.
Komisař Andriukaitis, zodpovědný za zdraví a bezpečnost potravin, Olze Sehnalové odpověděl, že tato zpráva bude Evropskému parlamentu a Radě předložena v následujících měsících. Podle Olgy Sehnalové je to ale pozdě:
„Evropská komise již na konci minulého roku měla předložit vyhodnocení přítomnosti tuků obsahujících transmastné kyseliny v potravinách, kolik jich evropští spotřebitelé konzumují a jaký to má případný dopad na jejich zdraví. To se však nestalo. Opakovaně jsem se proto na Komisi obrátila a požaduji okamžitou nápravu. Spotřebitelé mezitím nemají možnost získat informace o přítomnosti transmastných kyselin v potravinách, což je podle odborníků v rozporu s ochranu jejich zdraví. Existují podle mne pouze dvě možnosti, jak dál – buď poskytovat povinné informace o tucích obsahujících transmastné kyseliny na obalech, nebo omezení jejich používání.“
Díl o zákazu uvádění transmastných kyselin můžete shlédnout zde: https://www.stream.cz/#/adost/10004064-zakaz-uvadeni-transmastnych-kyselin
Transmastné kyseliny v potravinách – nevíme, co jíme, článek publikovaný na webu dTEST.cz: https://www.dtest.cz/clanek-3530/transmastne-kyseliny-v-potravinach-nevime-co-jime
Datum: 17.4.2015
Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...
Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...
Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...
Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...
Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...