Na COVIDovém oddělení

Pár postřehů z oddělení, kde se starají o nemocné s COVIDem. Po letech, kdy mě osud zavál daleko od lékařského řemesla, jsem v těžké době nastoupila na výpomoc na COVID oddělení v Kroměřížské nemocnici. Po dvou týdnech v první linii si dovolím několik postřehů, pro mě obzvlášť cenných, protože ve vedení Zlínského kraje budu mít v gesci zdravotnictví.

Člověk by si myslel, že pro pracovníky v první linii jsou po půl roce pandemie nachystána veškerá dostupná ochranná, technická a organizační opatření, prostě maximální podpora. Je přece jasné, že pokud se nakazí zdravotníci, zhroutí se péče jako domeček z karet.

Mé rozpaky se netýkají péče o pacienty, úroveň práce zdravotnického personálu je prostě skvělá. Hluboká poklona všem, kdo na oddělení pracují, se kterými jsem se tady setkala. Žádný odstup, mnohahodinový kontakt s infekčními pacienty, ale všichni to berou jako fakt. „Prostě se staráme o naše pacienty jak nejlépe umíme a dokážeme“. Tečka. I za cenu rizika pro vlastní zdraví.

Ty rozpačité pocity se týkají jiných věcí.

V prvé řadě ochranné pomůcky. Jistě nikomu na klidu nepřidají debaty ohledně opakovaného používání jednorázových ochranných pomůcek, včetně respirátorů a „skafandrů“ na covidových odděleních. Pokud to s ochranou zdravotníků myslíme vážně, pak nemůžeme připustit nejasnosti, nepsaná dvojsmyslná doporučení a nejistotu, zda bude pomůcek pořád dost. Vedení nemocnice musí dát jasně najevo zaměstnancům, že pomůcky průběžně zajišťuje a zajistí. Že by nebyl dostatek pomůcek, nepřipadá v úvahu, na to nemusí zdravotníci v první linii myslet, protože jejich úkol je starat se o nemocné, ne šetřit s respirátory.

Za ochranu zdravotníků dát ruku do ohně. Je to vedení nemocnic, které odpovídá za kvalitu a plnou dostupnost vybavení ochrannými pomůckami. Je zodpovědné za stavební a bariérové úpravy areálů nemocnic, které měly proběhnout v létě, v době, kdy druhá vlna teprve doutnala. Proběhly? Připravila se nemocnice?

Úplně mimo slušnou diskuzi je dusno okolo odměn. Co už by měly dostat týmy v nepřetržitých Covid provozech, než řádně zaplaceno? Je trapné, že odměny za první vlnu mají dorazit teprve v listopadové výplatě. Doufám, že nikdo nemyslí vážně, že by „mimořádnou odměnou“ mělo být doplacení plné mzdy za dobu, kdy byli na jaře rozděleni zaměstnanci do dvou týmů a v práci se střídali. Překážky na straně zaměstnavatele přece nejsou libovůlí zaměstnanců. Jistota, že dané slovo platí, a že se zdravotníci v novinách nedočtou, co by vlastně chtěli, je pro lidi, kteří pracují v nesmírně rizikovém a stresujícím prostředí důležitá.

Další postřeh se týká administrativy, formulářů, hlášení… Za dobu, co jsem se medicíně nevěnovala, narostlo papírování bez nadsázky do obludných rozměrů. Je naprosto nepochopitelné, že v době, kdy se nemocnice topí v epidemii, nebyla aspoň pozastavena další akreditace, neboli kontrola všech možných papírů a výkazů, které nemocnice plodí. Je třeba, aby vedení jasně řeklo, že prioritou jsou životně důležité úkony v péčí o lidi, nikoli o šanony.

Sestry, lékařky, ošetřovatelky, uklízečky, všichni toho maji nad hlavu. Když k tomu přičteme další směnu doma, v dnešní době vylepšenou o domácí výuku dětí, je toho víc než dost. Ptala jsem se na vyhrazenou školu pro děti zdravotníků a dalších profesí. Odpověď? Směna začíná od šesti hodin, to ve škole ještě nikdo není, takže to využijí jen někteří.

Úkolem nás, politiků a těch, kteří zdravotnictví řídí jako manažeři, je lidem práci usnadnit, nepřekážet, ne si dokazovat, kdo je tady vedoucí. Často je to jen o dobré vůli, respektu, spolupráci v nejlepším slova smyslu.

Udělám všechno proto, aby těchto a podobných postřehů podstatně ubylo.

Datum: 6.11.2020

Podobné články:

Spondylochirurgie v Baťovce - příběh snad s dobrým koncem 28.2.2024

Před několika měsici nás pobouřilo rozhodnutí ministerstva zdravotnictví neudělit pracovišti spondylochirurgie Krajské nemocnice T. Bati, které se zabývá operacemi páteře, tzv. statut centra vysoce specializované péče. Zamítnutí bylo zdůvodněno tím, že nemocnice neprovedla požadovaný ...

Obrovské nerovnosti v dostupnosti zdravotní péče mezi kraji (o Praze ani nemluvě) 13.2.2024

Statistika rozhodně není nuda. Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) (a předpokládám, že nejen on) disponuje přesnými daty o zdravotnických kapacitách v jednotlivých odbornostech v krajích, jak v ambulantní, tak v lůžkové péči. Moc za ně děkuji, jednak protože se ...

Odborné společnosti - věc veřejná 31.1.2024

Kdo by se opovážil zpochybnit stanoviska nejvetších odborných kapacit ve zdravotnictví? Ani samo ministerstvo ne. A vlastně, proč by to dělalo? Vždyť odvolávka na to, že tak rozhodly odborné společnosti, je skvělým alibi. My nic, tak to chtějí odborné společnosti. Co specializace, ...

O tom, jak mají rozhodovat odborníci a ne politici 24.1.2024

Tahle myšlenka jistě mnohým mluví z duše a zní zcela logicky. Ale….všechno může být i docela jinak. ...

Ministerstvo hazarduje s budoucností dostupné zdravotní péče, myslí si náměstkyně hejtmana 27.11.2023

Pacienty i nemocnice také v našem regionu čeká od pátku velká zatěžkávací zkouška. Nespokojení lékaři a další zdravotní personál totiž řekli jasné ne neúměrným přesčasovým hodinám. Jak jsou na situaci připraveny nemocnice ve Zlínském kraji a v jaké ...

O co právě přicházíme… 23.11.2023

Zdravotnictví v České republice se pyšnilo a stále pyšní být jedním z nejdostupnějších a nejefektivnějších ve světě, navíc se skvělými medicínskými úspěchy. Nevážíme si toho. ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]