11 x z březnového Štrasburku: shrnutí plenárního zasedání

9.-12. března se poslanci Evropského parlamentu sešli na plenárním zasedání ve Štrasburku. Vyslechli si proslov jordánského krále, podpořili pravidla pro omezení poplatků za platby kartami a zhodnotili pokrok kandidátů na členství v EU ze západního Balkánu. Parlament odsoudil vraždu Borise Němcova a vyzval k většímu úsilí při odstraňování rozdílů v odměňování žen a mužů.

Jordánský král Abdulláh II. ve svém slavnostním projevu vyzval muslimy, aby se připojili k boji proti tzv. islámskému státu. "Nedovolíme jim ukrást nám naši víru," řekl. Úterní návštěva jordánského krále byla jeho čtvrtou oficiální návštěvou Evropského parlamentu.

V některých oblastech odstraňování nerovností mezi ženami a muži došlo k pokroku, ale ještě zbývá hodně práce na snížení rozdílů v odměňování a odstranění "skleněných stropů", na které ženy naráží ve své kariéře, řekl Parlament ve svém usnesení u příležitosti Mezinárodního dne žen. 

Poslanci podpořili právní předpisy omezující poplatky, které banky účtují obchodníkům za zpracování plateb nakupujících prostřednictvím platebních karet. Toto opatření by mělo vést ke snížení nákladů pro spotřebitele i pro obchodníky.

Mnozí poslanci vyzvali Evropskou komisi k solidaritě a konkrétním krokům na podporu mezinárodních silničních dopravců, na které dopadly následky ruských omezení na dovoz potravin a zemědělských produktů z EU.

Evropský parlament při hodnocení pokroku zemí západního Balkánu, konkrétně Srbska, Kosova, Černé Hory a Bývalé jugoslávské republiky Makedonie, v evropské integraci za rok 2014 upozornil na přetrvávající problémy týkající se právního státu, korupce, diskriminace, tempa strukturálních reforem a polarizace politiky.

Evropský parlament vyzval k dalšímu úsilí při vyšetřování pohlavního zneužívání dětí on-line, stíhání pachatelů trestných činů, ochraně dětských obětí a odstranění nelegálního obsahu na internetu. Poslanci upozornili, že 80 % obětí pohlavního zneužívání na internetu jsou děti mladší 10 let.

Poslanci vyzvali Evropskou radu, která bude zasedat 19.-20. března, aby přijala kroky k budování energeticky nezávislé a konkurenceschopné Evropy. Ve vztahu k Rusku má podle poslanců EU zůstat jednotná a pevná. Evropský summit by měl také zvážit způsoby, jak poskytnout větší ekonomickou podporu Ukrajině.

Znepokojující nárůst antisemitismu, islamofobie a násilného extremismu v EU byl tématem debaty poslanců s komisařem Johannesem Hahnem.

43 % mladých lidí v EU pracuje za nejistých podmínek, jako jsou smlouvy na částečný úvazek, nebo předstíraná samostatně výdělečná činnost, upozornili poslanci a doporučili, aby bylo vyvinuto větší úsilí na vytváření kvalitních pracovních míst pro mladé.

Ve středu odpoledne poslanci jednali o vraždě ruského opozičního lídra Borise Němcova a stavu demokracie v Rusku. Středeční dopoledne věnovali jednání o Evropském semestru, který zajišťuje lepší koordinaci hospodářských politik mezi vládami členských zemí EU.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz ve středu odpovídal na Facebooku na otázky občanů, které se týkaly současného vývoje v EU. Diskutující se zaměřili zejména na vztahy s Ruskem, nezaměstnanost mladých lidí a hospodářskou krizi.

 

Zdrojem: Tiskové oddělení Evropského parlamentu

Datum: 13.3.2015

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]