10 x z červencového plenárního zasedání ve Štrasburku

Červená pro ACTA, zelená pro eCall; nashledanou Dánsko, dobrý den Kypre; ne porušování pravidel Schengenu, ano dobrým životním podmínkám zvířat - i to je účet posledního plenárního zasedání před letní přestávkou. Poslanci během něj také přivítali výsledky jednání Evropské rady z 28.-29. června, ale varovali, že čas běží, a požádali Komisi, aby do září připravila příslušné návrhy.


Poté, co ji poslanci ve středu drtivou většinou zamítli, nemůže obchodní dohoda proti padělatelství ACTA vstoupit v EU v platnost. Široce rozšířené obavy o to, jestli by ACTA neporušovala základní práva, vedla k obrovské kampani proti ní. Evropský parlament mimo jiné obdržel petici za odmítnutí ACTA, která nese téměř 3 miliony podpisů.

1. července předalo Dánsko šestiměsíční předsednictví Rady EU Kypru. Poslanci v úterní rozpravě označili dánské předsednictví za „pragmatické, dynamické a plynně proběhnuvší“. Kritizovali ale kontroverzní pokus Rady vyloučit Parlament z rozhodování o Schengenu.

Priority nastupujícího kyperského předsednictví představil ve středu plénu kyperský prezident Dimitris Christofias. Kypr se chce zaměřit na vyjednání dlouhodobého rozpočtu EU na léta 2014-2020 a dokončení společného evropského azylového systému do konce letošního roku.

Ve stejný den poslanci při hodnocení výsledků summitu EU z 28.-29. června přivítali rozhodnutí představitelů EU bojovat s krizí eurozóny, ale vyzvali Komisi, aby do září předložila návrhy konkrétních právních předpisů.

EU musí více prosazovat pravidla o dobrých životních podmínkách zvířat, požaduje ve středu schválené usnesení. Dodržování pravidel je důležité nejen pro dobré zacházení se zvířaty, ale i pro zdraví lidí, protože pomůže zabránit šíření nemocí a antimikrobiální rezistenci.

Členské země by neměly při jednání o rozpočtu EU na rok 2013 přicházet s žádnými "umělými" škrty a měly by se vyvarovat zbytečného blokování jednání kvůli neshodám ohledně metodiky výpočtů, řekli poslanci při středečním schvalování postoje Evropského parlamentu k jednáním o rozpočtu na příští rok. Poslanci také žádají, aby měl Evropský parlament jen jediné sídlo.

Poslanci také vyslovili své obavy ohledně některých hraničních kontrol uvnitř schengenského prostoru a vyzvali Komisi, aby oblast bezvízového cestování aktivně chránila.

V úterý Evropský parlament vyjasnil pravidla soutěže pro poskytovatele železničních služeb a infrastruktury v jednotném evropském železničním prostoru. Pravidla mají podpořit mezinárodní přepravu zboží a cestujících a zlepšit její kvalitu.

EU musí vytvořit zóny volného obchodu se svými východními sousedy, které jim pomohou prohloubit demokracii a předcházet konfliktům v regionu, uvádí se v úterním usnesení, týkajícím se Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Gruzie, Moldavska a Ukrajiny.

Parlament tento týden představil nový nástroj online komunikace. EP Newshub přináší na jednom místě všechny přípěvky poslanců, politických skupin i parlamentního zpravodajství, publikované na různých online platformách.

Zdroj: Evropský parlament

Datum: 7.7.2012

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]