Newsletter z plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku 9. - 12. února 2015

Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 9. - 12. února 2015 projednal následující témata:

Mírový plán pro Ukrajinu: Minsk II musí přinést výsledky, řekli poslanci

Mírová iniciativa kancléřky Merkelové a prezidenta Hollanda a zejména středeční jednání lídrů Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska v Minsku o hledání cesty z krize byly hlavními body rozpravy poslanců s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou v úterý podvečer.

Boj proti terorismu: poslanci diskutovali o prioritách před summitem EU

Poslanci ve středeční rozpravě s předsedou Komise J.-C. Junckerem a Z. Kalnina-Lukasevicovou, lotyšskou státní tajemnicí pro evropské záležitosti, představili své podněty k případným unijním opatřením na boj proti terorismu. Parlament hlasoval o usnesení k této otázce ve středu na plénu. Boj proti terorismu byl také hlavním tématem neformálního setkání hlav států a vlád v Bruselu dne 12. února. K dalším tématům by měla patřit hospodářská a měnová unie a situace na Ukrajině.

Jmenná evidence cestujících (PNR) a ochrana dat musí jít ruku v ruce, říká EP

Hlavními nástroji na ochranu EU před teroristickými útoky a zároveň zajištění práv občanů by dle europoslanců měly být programy na prevenci radikalizace, posílení kontrol na vnějších hranicích schengenského prostoru a lepší výměna informací mezi členskými státy. Ve schváleném usnesení poslanci vyzývají členské státy, aby pokročily v práci na balíčku na ochranu údajů tak, aby jednání o jmenné evidenci cestujících mohla probíhat souběžně a vést k přijetí soudržného souboru opatření.

Evropský parlament obnoví vyšetřování aktivit CIA na území EU

Výbory Evropského parlamentu pro občanské svobody, zahraniční věci a lidská práva obnoví ve světle nových odhalení Senátu USA o využívání mučení ze strany CIA vyšetřování údajné přepravy a nezákonného zadržování vězňů v členských státech EU. Vyplývá to z usnesení, které ve středu schválil Evropský parlament. Poslanci zároveň opětovně vyzvali členské státy, kterých se obvinění týkají, k vnitrostátnímu vyšetřování a potrestání osob, které byly do těchto operací zapojeny. 

Poslanci žádají označování země původu masa u zpracovaných potravin

Maso využívané jako složka zpracovaných potravin, například lasagní, by mělo podléhat podobným pravidlům na označování země původu jako čerstvé hovězí, uvedli ve středu poslanci Evropského parlamentu. V usnesení vyzvali Evropskou komisi, aby předložila legislativní návrh, který by přispěl k obnovení důvěry spotřebitelů po skandálu s koňským masem a dalšími případy potravinových podvodů.

Správa internetu: jak zajistit, aby internet zůstal skutečně globálním prostředkem

Technické normy a fungování internetu patří mezi témata, o kterých každoročně diskutuje Fórum pro správu internetu (IGF). IGF, zřízené Organizací spojených národů, je fórem mnoha zainteresovaných stran. Letos končí jeho současný mandát. Evropský parlament chce tuto důležitou platformu zachovat, a proto přijal ve středu usnesení, ve kterém "vyzývá OSN, aby obnovila mandát IGF a posílilo jeho zdroje".

Poslanci vyzývají k lepšímu sledování dodržování základních práv v EU

Poslanci ve středu 11. února diskutovali s místopředsedou Komise Fransem Timmermansem a lotyšskou státní tajemnicí pro evropské záležitosti Zandou Kalnina-Lukaševicovou o návrzích na rámec EU pro demokracii, právní stát a základní práva, jež by měl zhodnotit, zda členské státy dodržují své povinnosti v těchto oblastech.

Evropský parlament zřizuje zvláštní výbor pro daňová rozhodnutí

Evropský parlament ve čtvrtek schválil rozhodnutí o zřízení zvláštního výboru "pro rozhodnutí o daňovém režimu a jiná opatření podobná svojí povahou nebo účinkem", jež přijaly členské státy EU. Výbor, který bude mít 45 členů a bude mít za cíl připravit doporučení do budoucna, je zřízen na počáteční období šesti měsíců.

Humanitární krize v Iráku a Sýrii: EP volá po posílení pomoci

Mezinárodní společenství musí splnit své závazky na posílení humanitární pomoci milionům osob trpícím v důsledku krizí v Iráku a Sýrii, uvedli poslanci Evropského parlamentu ve čtvrtek schváleném usnesení. Parlament rovněž vyzval EU, aby zvážila svolání dárcovské konference a zdůraznil, že k porážce tak zvaného "Islámského státu" (ISIL/DAIŠ) je potřeba politická přeměna v Sýrii a inkluzivní vláda v Iráku.

Zdrojem Informační kancelář Evropského parlamentu v ČR

Datum: 13.2.2015

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]