Hlavní události říjnového plenárního zasedání: udělení Sacharovovy ceny, omezení transtuků v potravinách, rozpočet 2017

Důležitou událostí tohoto týdne bylo rozhodnutí o laureátech Sacharovovy ceny za svobodu myšlení. Letos ji dostaly irácké Jezídky Nadia Murad a Lamjá Bašár, které bojují za práva svojí komunity vyvražďované takzvaným Islámským státem a za osvobození žen zneužíváných jeho bojovníky. Poslanci se na této říjnové plenárce zabývali také rozpočtem EU na příští rok, kde chtějí více prostředků pro růst, a dále též škodlivými trans tuky na našem jídelníčku.

Dvě jezídské dívky, Nadia Murad & Lamjá Bašár, které přežily násilí ze strany takzvaného Islámského státu a staly se hlasem obětí sexuálního zotročování a také genocidy svého národa na území Iráku, získaly společně letošní ocenění Sacharovovou cenou za svobodu myšlení.  Cena jim bude slavnostně předána 14. prosince během plenárního zasedání ve Štrasburku. Nadia Murad byla před dvěma týdny také oceněna Radou Evropy, když dostala cenu Václava Havla za lidská práva.

Ve středu se poslanci shodli na tom, že obsah nenasycených mastných kyselin neboli trans tuků, jejichž konzumace je spojována s vyšším rizikem srdečních chorob, neplodnosti, Alzheimera a dalších, by měl být celoevropsky omezen. Více o pozadí a důvodech návrhu se dozvíte v našem článku.

Jedním z velkých témat uplynulého týdne byl rozpočet EU na příští rok. Parlament odmítnul všechny škrty navrhované členskými státy a naopak chce více prostředků na podporu růstu, zaměstnanosti mladých nebo opatření na zvládání migrace. Vybaveni stanoviskem z pléna mohou teď parlamentní vyjednavači zahájit jednání s Radou členských států.

V úterý jednali poslanci o případech porušování demokracie, právního státu a základních práv ve státech EU. Poslanci chtějí po Komisi, aby stanovila systematické monitorování a závazná opatření a aby jim následně rok co rok podávala zprávu o jejich naplňování.

Ve středu plénum schválilo nové nařízení proti rostlinným škůdcům, jakým je například Xylella fastidiosa ničící olivovníky. Umožní rychleji reagovat v případě dovozu rostlin, které by mohly přenášet nákazy a jeho součástí je také lepší prevence.

Tentýž den se hlasovalo o zprávě české poslankyně Dity Charanzové, díky níž by se u všech veřejných institucí členských států mělo stát samozřejmostí, že jejich online služby a aplikace budou přístupné lidem s postižením. Web stránky finančního úřadu nebo online rezervační systém městské knihovny pak například budou koncipované i pro zvláštní čtečky a podobné nástroje. Týká se to nejenom osmdesáti milionů nevidomých a slabozrakých v Evropě, ale potenciálně nás všech, protože stáří nám skoro jistě přinese určitá zdravotní omezení, zatímco společnost se bude čím dál tím více digitalizovat.

Prostřednictvím ve čtvrtek přijatého usnesení Parlament vyzval Turecko, aby propustilo tamní novináře zadržované bez přesvědčivých důkazů, že se dopustili trestné činnosti. Během středeční plenární debaty, která předcházela hlasování, poslanci upozorňovali, že turecká vláda zadržela nejméně 99 novinářů a spisovatelů a zavřela více než 150 redakcí.

Hlasovalo se také o doporučeních, jak by měla vypadat nová strategie EU vůči Iránu. Poslanci chtějí, aby byla komplexní, konstruktivní a zaměřovala se na spolupráci. Britský labourista Richard Howitt zodpovědný za tuto zprávu apeluje, že by EU měla využít úspěch jaderné dohody s Iránem k tomu, aby pomohla zajistit mír a bezpečnost pro celý Blízký východ.

Poslancům se nelíbí, když evropské firmy zneužívají své dělníky v třetích zemích a požadují, aby při tamní výrobě zajistily respekt základních práv. Také chtějí, aby obchodní a investiční smlouvy uzavírané EU obsahovaly doložky o etické odpovědnosti evropských podniků.

Ve čtvrtek plénem odhlasovalo usnesení o Evropské dobrovolné službě s požadavkem, aby dostala pevnější právní vymezení, což by mělo přínos i pro dobrovolníky, kteří se jí účastní.

Zdrojem: Tiskové oddělení Evropského parlamentu

Datum: 28.10.2016

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]