Šmejdy díky europoslankyni Sehnalové už znají i v Bruselu

„Šmejdy“ už znají i v Bruselu. Česká europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD, S&D) včera večer uspořádala v Evropském parlamentu promítání filmu společně s debatou o nekalých obchodních praktikách v zemích Evropské unie. Akce se na pozvání poslankyně Sehnalové účastnila i režisérka filmu, Silvie Dymáková a řada dalších významných hostů, mezi kterými nechyběl ani evropský komisař pro spotřebitelskou politiku, Neven Mimica, nebo ředitelka Evropské spotřebitelské organizace (BEUC), Monique Goyens.

„Mým cílem bylo ukázat vysokým představitelům v Bruselu problémy, se kterými se potýkají čeští spotřebitelé a otevřít téma předváděcích akcí v zemích EU. Myslím, že dokument Silvie Dymákové je nesmírně přínosným svědectvím pro nás všechny, abychom se v předvečer projednávání hodnocení směrnice o nekalých obchodních praktikách zamysleli, jak zintenzivnit prosazování práva v zemích EU,“ uvedla europoslankyně Olga Sehnalová, která je v rámci Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele stínovou zpravodajkou připravovaného hodnocení směrnice z roku 2005. „Předváděcí akce považuji za nejproblematičtější oblast, kde jsou nekalé obchodní praktiky na denním pořádku, jak ukazují i data ČOI z provedených kontrol. Nepochybně se však týká i dalších členských států EU, a bude to jedna z věcí, na kterou hodlám v chystané zprávě rovněž upozornit,“ dodala poslankyně.

„Vítám, že českou vládou nedávno konečně prošel návrh novely zákona na ochranu spotřebitele, jejíž předlohou je právě již několik let existující evropská směrnice. Doufám, že se novela stane i jednou z priorit nové sněmovny. Česká implementace ale není všelékem, neřeší například domácí předváděcí akce, ke kterým se pravděpodobně někteří problémoví prodejci vrátí,“ řekla Sehnalová na adresu opatření, které proti „Šmejdům“ plánuje zavést Česká republika.

Prosazování evropského práva bylo jedním z hlavních témat večera. „Film, který jsme viděli je hodnotnou ukázkou, proč je důležité soustředit se na zranitelné spotřebitele. Starší lidé se často tváří v tvář Šmejdům vzdávají. Právě posilování implementace a přeshraniční spolupráce by měly být podporovány za účelem dosažení rovnocenné ochrany spotřebitelů ve všech členských státech,“ řekl evropský komisař Neven Mimica.

„Šmejdi se netýkají jen českých spotřebitelů. Je to problém po celé Evropě. Musíme si uvědomit, že předváděcí akce s agresivními praktikami jsou velmi starou marketingovou metodou. Není to nic nového, existuje to celé dekády a bohužel nadále pokračuje,“ uvedla ředitelka Evropské spotřebitelské organizace (BEUC), Monique Goyens.

„Pozvání do Bruselu si velice vážím, protože to dodává celému tématu ještě větší váhu a za to jsem moc vděčná,“ řekla režisérka filmu, Silvie Dymáková.

Návrh zprávy k hodnocení směrnice o nekalých obchodních praktikách bude poprvé představen v Evropském parlamentu 17. října 2013. Hlasovat se o něm bude v lednu příštího roku.

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]