10 x z říjnových plenárních zasedání

Rychlejší pokrok na všech frontách a více rozpočtové upřímnosti ze strany členských zemí: tak zněl hlavní požadavek poslanců během uplynulých dvou plenárních zasedání. Poslanci kritizovali pomalé tempo realizace bankovní unie a jednotného evropského nebe a varovali členské země před rozpočtovými škrty. Ve čtvrtek přebrali velení nad naší facebookovou stránkou tři naši mladí fanoušci. A to není všechno ...

V pátek předseda Evropského parlamentu Martin Schulz oznámil, že letošní Sacharovovu cenu za svobodu myšlení získávají dva íránští občané - vězněná právnička Nasrín Sotúde a filmový režisér Džafar Panahí. Cena jim bude slavnostně předána během prosincového plenárního zasedání ve Štrasburku.

Poslanci vyzvali členské státy, aby v rámci příštího dlouhodobého rozpočtu na léta 2014-2020 zachovaly finanční prostředky na prorůstové politiky. Také požadovali lepší systém financování Unie a vyzvali členské státy, aby zhodnotily své vlastní požadavky na prostředky z unijních fondů, než se pokusí snížit rozpočet, z něhož se požadované prostředky vyplácí. Odkázali přitom na současné problémy s nedostatečnými prostředky v letošním rozpočtu.

Během úterní debaty o výsledcích Evropské rady z 18.-19. října poslanci uvítali dohodu evropských lídrů o budování bankovní unie, mnozí však kritizovali pomalé tempo její realizace a požadovali více konkrétních opatření pro nastartování růstu.

Ve čtvrtek poslanci odmítli nominaci Yvese Mersche na post člena Výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) a vyzvali k zajištění genderové rovnováhy při obsazování pozic v ECB a ve správních radách firem. Hlasování EP ale není právně závazné.

V pátek poslanci podpořili aktualizaci pravidel EU pro trhy s finančními nástroji. Cílem nových pravidel je omezit spekulace s cenami potravin a energií. EU také zpřísní pravidla pro vysokofrekvenční obchodování.

Ve svém čtvrtečním usnesení vyzval Evropský parlament členské státy, aby odstranily všechny překážky na jednotném trhu. Upozornili například na přetrvávající problémy při registraci auta v zahraničí, otevření bankovního účtu nebo uznávání odborných kvalifikací mezi jednotlivými členskými zeměmi.

Jednání o obchodní dohodě s USA by měla odstartovat počátkem roku 2013, uvádí se v nezávazném usnesení přijatém Parlamentem v úterý. Poslanci poukazují na obrovský potenciál této dohody, nesmí se ale zapomínat na ochranu zemědělských zájmů EU. Poslanci také podpořili jednání o volném obchodu s Japonskem. Požadují ale, aby z této dohody profitovali výrobci automobilů v EU.

Národní systémy kontroly letového provozu v Evropě by se do konce letošního roku měly sloučit do regionálních funkčních bloků vzdušného prostoru. Cílem tohoto požadavku, který přijal Parlament ve svém úterním usnesení o jednotném evropském nebi, je omezení přetíženosti některých leteckých tras a letišť a zpoždění letů, zkrácení letové doby a snížení emisí CO2.

Ve svém úterním usnesení Parlament požaduje, aby se cestujícím ve všech druzích dopravy dostalo včasných informací a pomoci v případě problémů způsobených provozovatelem. Poslanci také chtějí zjednodušení systému uplatňování reklamací a zavedení opatření proti nekalým cenovým praktikám.

Evropský parlament ve Štrasburku ve čtvrtek navštívili tři fanouškové naší stránky na Facebooku, kteří zvítězili v soutěži o hostující editory. Vítězové z Chorvatska, Bulharska a Rumunska měli po celý den na starosti facebookovou stránku Evropského parlamentu, setkali se s předsedou Parlamentu Martinem Schulzem a zúčastnili se chatu s předsedou sociálních demokratů Hannesem Swobodou.

Zdroj: Evropský parlament

Datum: 28.10.2012

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]